X-Men Dark Phoenix: Ultima mutație

Cei mai cunoscuți mutanți din lume se reunesc pentru o adaptare finală a unei saga extrem de populare.

luni, 10 iunie 2019, 11:58
5 MIN
 X-Men Dark Phoenix: Ultima mutație

Dark Phoenix este primul film regizat de scenaristul Simon Kinberg, care este foarte calificat pentru acest job. Kinberg s-a alăturat ca scenarist echipei care realizează X-Men încă de la al treilea film din serie, The Last Stand, cu 20 de ani în urmă. Invitația a venit atunci de la Kevin Feige, cel care a construit apoi imensul Univers Cinematografic Marvel. De atunci a scris fiecare episod din serie, fiind în același timp și producător, atât pentru filmele X-Men, cât și pentru Logan și cele două Deadpool. Soarta a făcut ca Simon Kinberg să ajungă regizor al unui film X-Men pentru a scrie cuvântul „Sfârșit”.

Dark Phoenix este capitolul final al celui de al doilea ciclu de filme X-Men, care a început cu First Class și a continuat cu Days of Future Past și Apocalypse. În același timp, el încheie și întreaga saga ce a început cu primul film X-Men, în anii 2000. Un final provocat de achiziția studiourilor producătoare, 20th Century Fox, de către Disney, marcând sfârșitul unei ere.

Simon Kinberg (regizor/scenarist): Când am scris scenariul, nu știam că va fi ultimul film şi l-am tratat drept punctul culminant al acestui ciclu. Dacă X-Men: First Class începea ciclul cu o gașcă de străini care se adunau împreună pentru a forma o familie, o echipă, atunci acesta trebuia să fie un film despre o familie, o echipă care se destramă și apoi se reformează. Părea un sfârșit natural.

O poveste care nu a fost spusă

Mutanții X-Men au, în lumea benzilor desenate, o istorie de peste 60 de ani. Din toată această istorie, Saga Phoenixului Întunecat este poate cea mai faimoasă și mai iubită.

Scrisă de Chris Claremont și desenată de John Byrne, Dark Phoenix Saga se întinde de-a lungul mai multor volume de comicsuri publicate între ianuarie și octombrie 1980.

În această poveste, unul dintre cei mai populari X-Men, Jean Grey, este expus unui fenomen cosmic bizar în cursul unei misiuni în spațiu. Incidentul amplifică infinit puterile ei paranormale, iar Jean revine pe Pământ cu o nouă înfățișare, un set suplimentar de puteri și un nou nume, Phoenix. În timp însă, Jean îşi pierde complet controlul asupra noilor puteri și cedează „părții ei întunecate”, devenind cel mai puternic adversar al foștilor ei prieteni, o amenințare de nivel cosmic care, pentru a fi eliminată, implică intervenția unor forțe galactice.

Această saga foarte iubită de fani a fost adaptată în cursul unui serial animat din 1992, iar o versiune mult alterată a ei a fost prezentată în cursul primelor filme X-Men. De fapt, una dintre intențiile realizatorilor a fost să adapteze saga Dark Phoenix în cel de-al doilea film din serie, X2. S-a renunțat la idee fiindcă, așa cum spune scenaristul Zak Penn, „era prea devreme”. Întreaga saga a devenit un plot secundar în filmul X-Men: The Last Stand.

Simon Kinberg: De fapt, nici nu cred că am adaptat atunci povestea. A fost mai mult un fundal pentru povestea principală. Acum am vrut să mă asigur că saga Dark Phoenix nu este numai principalul subiect al filmului, ci este singurul subiect. Marea provocare a fost cum să condensez întreaga saga la numai două ore de film.

Schimbări

În Dark Phoenix, Simon Kinberg renunță la o idee prezentă de-a lungul celei de a doua trilogii, cea ca acţiunea din fiecare film să se petreacă într-o decadă istorică distinctă. Acțiunea precedentului film, Apocalypse, se petrece în anii ’80. Cea din Dark Phoenix în anii ’90, dar, de data aceasta, realizatorii nu mai scot foarte mult în evidență acest lucru.

Mult mai importantă este schimbarea de ton: mult mai grav și mai sumbru decât cel al filmelor precedente. Un film, spune Kinberg, mai puțin stilizat, mai ancorat în real.

De asemenea, el a insistat să scoată în evidență elementul cosmic ce intervine pentru prima oară în franciza X-Men. Un fundal pe care a fost silit să îl atenueze într-o oarecare măsură din cauza amânărilor repetate ale premierei. Realizatorii şi-au dat seama că bătălia finală va semăna mult prea mult, cu totul neintenționat, cu cea dintr-un film care avea să ajungă pe ecrane înaintea lui Dark PhoenixCaptain Marvel. A fost necesar ca toate aceste scene să fie refilmate, iar conflictul final dintre Phoenix și X-Men să se desfășoare într-un ambient mult mai „terrian” decât s-a intenționat inițial.

Sansa Reloaded

Cu Jean Grey în rol central, greul filmului stă pe umerii actriței Sophie Turner, la primul ei rol important după cel al Sansei Stark din Urzeala tronurilor.

Și alte personaje centrale ajung fiecare la un punct culminant dramatic al poveștii lor. Eric Lehnsherr/Magneto continuă eforturile sale de a crea o lume numai pentru mutanți, iar Mystique își găsește sfârșitul în lupta cu Jean Grey, moment deja dezvăluit în trailere. Acest lucru a stârnit controverse printre fani.

Simon Kinberg: Parte din motivul pentru care am dezvăluit asta în trailer a fost acela de a da de înțeles fanilor că vor vedea un altfel de film X-Men, în care personajele nu mai scapă aşa uşor cu viaţă. Oricine este expus riscurilor. În general, personajele principale nu mor. Acum însă veţi vedea un altfel de X-Men.

O mare necunoscută este un personaj nou, ce este interpretat de Jessica Chastain, întrezărită în secvențele care au fost date publicității.

Simon Kinberg: Vă spun doar că acest personaj a fost inspirat de alte personaje care apar în Saga Dark Phoenix  şi pe care le-am condensat pentru a centra filmul doar pe Jean. Sunt elemente extrase de la diverse personaje pe care fanii le vor recunoaște.

Ce urmează

Oficial, mai există un film care ține de X-Men și care este realizat de studiourile Fox, New Mutants, care să fie lansat anul acesta. Numai că soarta lui este atât de incertă, încât nimeni nu e sigur că va mai vedea lumina ecranelor.

Ce va face Disney cu X-Men nu se știe în acest moment, se știe doar că primul film posibil poate fi făcut abia peste trei ani. Este clar că Disney va reformula complet universul X-Men și popularele personaje care îl compun, integrându-le probabil în vastul Univers Marvel.

Simon Kinberg: Sincer, n-am idee ce urmează. Dar, recunosc, mi-ar plăcea să primesc un alt telefon de la Kevin Feige.

Comentarii