Bestia care a ucis o femeie când era în arest la domiciliu şi-a aflat o primă pedeapsă

vineri, 06 august 2021, 02:02
4 MIN
 Bestia care a ucis o femeie când era în arest la domiciliu şi-a aflat o primă pedeapsă

Individul a stat 10 ani la închisoare pentru o altă crimă. Prins fără permis, cu o alcoolemie uriaşă şi cu un alt dosar pentru infracţiuni rutiere pe rol, el a fost lăsat acasă. Atunci a comis o nouă crimă.

Un bărbat care şi-a ucis concubina în bătaie îşi va afla sentinţa de după gratii. Încă înainte de a-i începe procesul pentru crimă, Ovidiu Moroşanu a fost condamnat cu executare pentru că a condus beat pulbere. Aflat la volanul unei autoutilitare Dacia, Moroşanu a băgat spaima în ceilalţi participanţi la trafic mergând şerpuit, accelerând în gol şi frânând brusc. Judecătorii aveau să reţină că la cantitatea de alcool pe care şoferul o avea în sânge, „conducerea devine automatică“.

În instanţă, a depus mărturie împotriva lui chiar şi concubina pe care avea să o ucidă ulterior. Procurorii nu au stabilit deocamdată vreo legătură între cele două evenimente, declaraţiile de până acum ale lui Moroşanu făcând referire doar la gelozie şi neînţele­geri cu privire la înstrăinarea unei maşini. El urmează să mai fie audiat odată în cursul zilelor următoare.

În ziua de 30 aprilie, Moroşanu a băut acasă un bidon de 2,5 litri de bere. Aproape de ora 14.00, s-a urcat la volan pentru a se deplasa până la un cunoscut, E., în casa căruia avea de gând să se mute împreună cu concubina. Drumul trecea pe şoseaua Nicolina, unde un şofer tocmai îşi parcase maşina în apropierea locuinţei unui prieten. Acesta a văzut Dacia condusă de Moroşanu apropiindu-se din sens contrar. Manevrele absolut haotice ale acestuia l-au făcut să-şi mute maşina, pentru a nu fi acroşată. Apoi a sunat la poliţie. Maşina lui Moroşanu oprise la vreo 30 de metri. N-a reuşit să se dea singur jos de la volan, fiind ajutat de E. Un alt şofer aflat în zonă a sunat şi el la poliţie, fapt care i-a atras reproşurile energice ale concubinei lui Moroşanu, aflată la faţa locului. La scurt timp, au apărut şi poliţiştii. La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie alcoolică de 0,88 ml/l în aerul expirat. Ulterior, s-a constatat că alcoolemia bărbatului era de 2,24‰ în sânge.

Cu ocazia audierilor, Moroşanu a recunoscut că automobilul îi aparţine, dar a negat că l-ar fi condus pe 30 aprilie, susţinând că la volan s-ar fi aflat concubina lui. Femeia a refuzat să susţină varianta avansată de acesta. În instanţă, concubina a detaliat felul în care bărba­tul îşi petrecuse dimineaţa. Ea a precizat şi că acesta se urcase la volan fără a deţine permis de conducere, negând că ea ar fi condus maşina. Declaraţiile acesteia s-au coroborat cu mărturia lui E., care a menţionat că Moroşanu se afla singur la volan.

În analiza cazului, magistraţii Tribunalului au constatat că, departe de a fi excepţie, comportamentul antisocial al lui Moroşanu era regula. În 2005, fusese condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor calificat, fiind eliberat condiţionat în 2015. Mai mult, el era deja trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie tot pentru infracţiuni la Codul Rutier, săvârşite pe 5 martie. El fusese lăsat totuşi liber, judecătorii înlocuind arestul preventiv cu arestul la domiciliu, ceea ce i-a permis ulterior să conducă băut şi să-şi ucidă concubina.

„Date fiind aceste circumstanţe, instanţa reţine că este o pură întâmplare că accidentul nu s-a soldat cu urmări grave, având în vedere faptul că infracţiunile pretins a fi comise de către inculpat în modalităţile reţinute anterior, au pus în pericol grav şi real siguranţa participanţilor la trafic, motiv pentru care acest mod de comitere denotă o periculozitate extremă a inculpatului pentru membrii comunităţii şi lipsa oricăror scrupule în comiterea de infracţiuni de acest gen“, au apreciat magistraţii.

Aceştia l-au condamnat pe Moroşanu la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru conducere fără permis şi la aceeaşi pedeapsă pentru conducere sub influenţa alcoolului. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o condamnare finală la 2 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Moroşanu a atacat cu recurs sentinţa, Curtea de Apel urmând să preia cazul pe 7 septembrie.

Comentarii