anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Blue Monday- cea mai tristă zi din an?

GALERIE
Cozmei_socola
 • Cozmei_socola
- +

A treia zi de luni din calendar a fost desemnată cea mai tristă zi din an. Acest concept de Blue Monday a fost declarat prima dată în anul 2005 într-un comunicat de presă al unei companii de turism. Aceștia au realizat un calcul prin care au stabilit cea mai tristă zi din an. Calculul Blue Monday a înglobat vremea, datoriile de pe urma sărbătorilor de iarnă, intervalul de timp de la Craciun și anul nou, întoarcerea la serviciu după aceste zile libere și motivația scăzută de a lua în piept luna ianuarie. 

Cu toate că din punct de vedere matematic, acest calcul este unul în pragul corigenței, s-a ținut cont oarecum și s-a perpetuat această idee de perioadă tristă. Fie ea placebo sau nu, parcă se simte lipsa chefului mai ales în România unde vremea nu este una dintre cele mai frumoase în această lună din an. Probabil la Dubai acest calcul este chiar eronat dat fiind resursele nelimitate de cadouri și vremea însorită. O lună ianuarie mohorâtă și tristă se simte cel mai bine în țările în curs de dezvoltare și în cele cu climă rece. Calculul din 2005 poate fi anulat în țările cu climă frumoasă și cu resurse financiare mai consistente.

Tulburarea afectivă sezonieră

 Tulburarea afectivă sezonieră își spune de fapt cuvântul în această perioadă din an. Este clar că dacă te trezești pe întuneric să pleci la serviciu și te întorci tot pe întuneric, ai parte de o vreme întunecată, un nivel mai scăzut de vitamina D, un cont bancar afectat și lipsa chefului de a-ți începe noul an; acestea sunt elemente importante care pot produce un dezechilibru psihic. Simptomele depresiei se pot manifesta printr-o dispoziție tristă, lipsa elanului vital, lipsa chefului de viață, iritabilitate, irascibilitate, o toleranță mai scăzută la frustrări, labilitate emoțională, plâns fără motiv, scădere în greutate și insomnii. Atunci când starea ta depresivă depășește o perioadă de două săptămâni și îți produce un dezechilibru în funcționalitatea profesională și familială, este recomandat să te adresezi unui specialist în sănătate mintală.

Cum să te reechilibrezi

Blue Monday a fost posibil motorul de pornire al multor intenții de călătorie. Agențiile de turism sunt destabilizate în această perioadă pe fondul unei luni fără prea mulți bani și chef din partea turiștilor. Cu toate acestea, este bine să petreci timp de calitate împreună cu familia și prietenii, să stai mult timp în natură și să citești o carte bună. Acestea reprezintă câteva moduri în care iți vei resuscita cheful de viață și echilibrul psiho-emoțional. Menține-ți un echilibru în viața ta în ceea ce privește mișcarea fizică, somnul de opt ore pe noapte, alimentația sănătoasă și activitățile relaxante care îți conferă plăcere.

,,O zi bine petrecută aduce un somn fericit și la fel, o viață bine petrecută aduce o moarte fericită. Leonardo da Vinci

Dr. Cozmin Mihai

Medic psihiatru

16 ianuarie 2023

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.