Cât ne va costa noul credit-stadion? Se va semna în campania electorală. Vom da pe dobânzi circa 60% din banii împrumutați

joi, 04 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Cât ne va costa noul credit-stadion? Se va semna în campania electorală. Vom da pe dobânzi circa 60% din banii împrumutați

Costurile noului credit pe care Primăria Iași vrea să-l contracteze sunt estimate la aproape 90 milioane lei. Municipalitatea a lansat procedura pentru un împrumut de 150 milioane lei. Banii vor fi rambursați în 12 ani, dintre care primii 3 ani sunt de grație.

Intenția autorității locale este de a utiliza fondurile pentru a finanța parțial investiții precum un nou stadion (100 milioane lei), modernizarea bld. Poitiers (30 milioane lei) și a șos. Bucium (20 milioane lei). În cazul stadionului, actualul proiect al Primăriei prevede un necesar de finanțare de patru ori mai mare – potrivit primarului Mihai Chirica, cu banii din împrumut se va începe lucrarea, urmând ca restul fondurilor să fie asigurate din alte surse.

Conform anunțului publicat de Primărie, costurile aferente creditului sunt estimate la 86,8 milioane lei. „Costul estimativ a fost determinat în urma analizării condițiilor bancare, cu luarea în considerare, totodată, a duratei de creditare, de 12 ani. Costul este calculat la un nivel maximal, cel final va fi stabilit în baza ofertei câștigătoare – cu siguranță va fi altul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Condițiile creditului vor fi negociate cu primul clasat

Municipalitatea așteaptă oferte de la bănci până pe 22 aprilie. Ulterior, condițiile creditului vor fi negociate cu instituția bancară care va oferi prețul cel mai scăzut, respectiv cea mai mică valoare din însumarea dobânzii, comisioanelor și a altor costuri, după caz. În situația în care negocierea cu primul clasat nu va avea rezultatele scontate, Primăria va relua discuțiile cu următorii clasați. Dacă procedura nu va avea probleme, contractul de împrumut va fi semnat în a doua parte a lunii mai.

Cititi si: Un nou credit major pentru ieşeni, aprobat ieri. Al treilea, în ultimii doi ani: 110 mil. euro în total. Gradul de îndatorare, creştere abruptă

Fiecare bancă interesată să crediteze Primăria va prezenta un calcul estimativ în care rata anuală a dobânzii (ROBOR la 3 luni și marja fixă) apare la maximum 6,05%. La acest cost se adaugă comisoane și alte costuri. În primii trei ani, conform machetei, Primăria estimează că ar putea achita, trimestrial, cu titlu de exemplu, o dobândă de aproape 2,3 milioane lei. Ulterior, din iunie 2027, va începe rambursarea din principal în 36 de rate egale (câte 4,2 milioane lei).

„Macheta asigură un mod de calcul unitar al costurilor propuse de ofertanți (aferente împrumutului) și va fi utilizată doar pentru evaluarea ofertelor”, se precizează în caietul de sarcini aferent procedurii de achiziție publică.

Al treilea credit major în doi ani

 În ultimii doi ani, Primăria Iași a mai contractat alte două credite majore. În noiembrie 2022, instituția a decis ca un împrumut anterior (2021) făcut la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să crească de la 20 la 50 milioane euro. Acești bani vor fi folosiți pentru construirea depoului Dacia, iar fondurile vor fi returnate în 15 ani, cu rambursarea din principal începând din anul 2025. Înainte de această majorare, Primăria nu a efectuat trageri din linia de creditare. La BERD, condițiile împrumutului sunt mai avantajoase față de cele comerciale: marja dobânzii peste rata interbancară (EURIBOR la 6 luni) de 1,15% pe an și comision de acordare de 0,50% din împrumut.

Cititi si: Exclusiv: Primăria va împrumuta 200 de milioane lei de la BCR. Dobânzile sunt estimate la 37 de milioane

Un alt credit a fost decis în toamna anului trecut: 200 milioane lei la BCR, bani pentru asigurarea combustibilului necesar centralei de termoficare. În acest caz, costurile creditului fuseseră inițial estimate la 52 milioane lei, dar competiția dintre bănci a redus aceste costuri la 37 milioane lei. Dobânda aplicabilă la acest credit este ROBOR la 3 luni la care se adaugă o marjă de 0,39% pe an, marjă care rămâne fixă pe toată perioada de creditare. Față de celelalte împrumuturi, creditul BCR va fi returnat mult mai repede, respectiv în 5 ani.

Comentarii