Deodorantele naturale, soluţia sănătoasă de a ţine la distanţă mirosul de transpiraţie

vineri, 17 aprilie 2015, 08:09
8 MIN
 Deodorantele naturale, soluţia sănătoasă de a ţine la distanţă mirosul de transpiraţie

De ce este bine să transpirăm şi cum eliminăm mirosul de transpiraţie? Alternative 100% naturale pentru a înlocui deodorantele chimice, nocive pentru organism. Bicarbonatul creează un mediu alcalin care împiedică dezvoltarea microorganismelor ce se hrănesc cu substanţele eliminate de corp prin transpiraţie. Piatra de alaun are proprietatea nu numai de a elimina mirosul neplăcut de transpiraţie, ci şi de a regla procesul. Plantele şi esenţele florale în lupta cu mirosul.

Chiar dacă vara este încă departe şi nu transpirăm abundent din cauza temperaturilor ridicate, folosim totuşi un deodorant pentru a ne camufla mirosul care se degajă mai ales de sub braţe. Fie ca este sub formă de spray, rolon, pudră sau cremă, deodorantul chimic este o invenţie modernă care, nu trebuie să ne mai ascundem după deget, ne cam pune sănătatea pe butuci. Mai ales că îl folosim zilnic. Dar pentru a vedea de ce sunt nocive aceste deodorante artificiale trebuie să ştim că, folosirea lor în zonele intime, direct pe piele, facilitează accesul substanţelor toxice din compoziţia lor să pătundă rapid în sistem şi să se răspândească în tot organismul.

Pielea din zonele intime este fină, subţire şi foarte vascularizată. Porii sunt aproape tot timpul deschişi având în vedere că sunt zone cu umezeală ridicată aşa că, este de la sine înţeles, că „uşile” sunt mereu deschise. Intervenind cu aceste deodorante pline de parfumuri artificiale, parabeni, aluminiu, conservanţi, coloranţi, anticoloranţi, substanţe decolorante pentru a nu păta hainele şi câte şi mai câte de care nu avem habar, nu facem decât să astupăm căile prin care corpul încearcă să scape de nişte reziduuri, ba chiar să introducem altele noi. Practic, cu deodorantele artificiale încercăm să îndesăm gunoi pe una dintre gurile importante de evacuare.

Trebuie să mai ştim că transpiraţia este un proces natural şi sănătos prin care se elimină toxinele din corp. Dacă nu sunt eliminate, aceste toxine se depozitează în nodulii limfatici de sub braţe. De aici şi mirosul deranjant pe care încercăm să-l îndepărtăm sau să-l camuflăm cu alte parfumuri sau chiar să-l inhibăm. De aici şi apariţia unor boli grave. Cine vrea însă să aleagă o cale naturală de a rezolva o astfel de problemă poate avea la îndemănă soluţii simple şi sănătoase. Totul e să dorească acest lucru. Iar noi vă prezentăm alternative 100% naturale pentru a înlocui deodorantele chimice, nocive pentru organism. Mai mult, soluţiile naturale pentru înlocuirea acestora nu împiedică transpiraţia, acest proces natural de detoxifiere a organismului, şi nici nu introduc alte substanţe toxice în corp.

Bicarbonatul de sodiu, soluţia pentru transpiraţia urât mirositoare

Una dintre substanţele naturale din care poţi să-ţi faci singur un deodorant o găseşti chiar şi în magazinele alimentare. Este vorba despre bicarbonatul de sodiu. Trebuie doar să-l cumperi pe cel natural, adică cel fără adaos de aluminiu care îi conferă albeaţa strălucitoare. Dintr-o linguriţă de bicarbonat şi o linguriţă de apă poţi prepara o pastă pe care o aplici în strat subţire sub braţ cu ajutorul unui tampon. Pasta însă poate fi îmbunătăţită cu ulei esenţial de citrice, portocală, lămâie sau apă de trandafiri şi astfel obţii şi un parfum natural plăcut. Trebuie însă păstrat într-o sticluţă închisă ermetic pentru a nu se volatitiliza uleiul esenţial.

Bicarbonatul de sodiu se poate amesteca însă şi cu pudră de talc fructată şi ceai de mentă pentru obţinerea unui alt deodorant natural şi foarte plăcut care elimină mirosurile grele de transpiraţie. Soluţia obţinută se pune într-un pulverizator şi se foloseşte după fiecare duş. Sau pur şi simplu, după duş, să-ţi clăteşti pielea cu apă cu bicarbonat, insistând în zonele de sub braţ.

Bicarbonatul creează un mediu alcalin care împiedică dezvoltarea microorganismelor ce se hrănesc cu substanţele eliminate de corp prin transpiraţie. Dacă nu ştiaţi, mirosul neplăcut este dat tocmai de aceste microorganisme care trăiesc în mediul acid furnizat de transpiraţie, iar când mor intră în proces de putrefacţie. Nu trebuie să fiţi dezgustaţi de aceste explicaţii pentru că totul este un proces natural, firesc, având în vedere că pe corpul şi în interiorul corpului nostru trăiesc miliarde de microorganisme.

Piatra de alaun, cel mai eficient deodorant natural

Un deodorant natural foarte eficient este piatra de alaun, un cristal mineral translucid, de culoarea gheţii, fără miros, care se extrage din minele de sare. Acesta are în compoziţie un amestec de sufat dublu de aluminiu şi potasiu. Din păcate, comercianţii i-au găsit şi acestuia înlocuitor aşa că, atunci când doriţi să-l achiziţionaţi verificaţi să scrie pe ambalaj ca unic ingredient “potassium alum” şi să evitaţi varianta artificială pe care scrie “ammomium alum”. Potassium alum şi aluminiul sunt două substanţe total diferite, primul fiind inofensiv şi nu este absorbit de piele, însă al doilea, aluminiul, intră în piele şi are efecte negative asupra sănătăţii.

Acest cristal natural are proprietatea nu numai de a elimina mirosul neplăcut de transpiraţie şi de a regla procesul, ci şi proprietăţi antibacteriene şi antialergice prin stratul foarte fin de sare cu care acoperă pielea de sub braţe. El este folosit şi pentru stoparea sângerărilor în caz de mici tăieturi sau zgârieturi. Poate aţi observat o astfel de piatră în prăvăliile vechilor bărbieri care o foloseau tocmai în acest scop atunci când lăsau mici tăieturi pe faţa clientului în urma briciului. Ca deodorant, piatra de alaun se foloseşte umezind o faţetă a sa şi aplicând-o pe pielea curată de sub braţ, frecând uşor locul cu ea de 5-10 ori în toate direcţiile. Foarte simplu.

În comerţ, piatra de alaun se găseşte sub formă de paralelipiped sau rolon. Este drept, preţul e mai mare, dar se merită având în vedere că o bucată din acest mineral vă poate ţine şi câţiva ani buni chiar dacă îl folosiţi des. Aşadar, o investiţie isteaţă şi sănătoasă.

Deodorante parfumate din plante binefăcătoare

La fel de isteaţă este şi investiţia într-un deodorant solid din extracte din plante şi glicerină sau din copacul de ceai, cu efect de durată. Există astfel de deodorante în magazinele naturiste, mai concentrate pentru bărbaţi care, se ştie, au o transpiraţie mai abundentă şi mai fine pentru femei, cu un miros natural de plante şi care nu afectează negativ sănătatea. Ceea ce fac ele este doar să îndepărteze mirosul neplăcut lăsând procesul de transpiraţie să aibă loc în mod natural. Lucru, de altfel, recomandat. În plus, un deostick din plante costă până în 20 de lei şi ţine minim 5 luni folosit zilnic.

În schimb, dacă doriţi un deodorant natural cu un parfum mai evident atunci apelaţi tot la plante, dar şi arbori şi fructe aromate dacă ţineţi la sănătatea voastră. În cazul plantelor foarte des folosite sunt salvia, busuiocul, cimbrul de la care se foloseşte totul, sau iasomia, trandafirul, crinul, menta, lăcărmioara, liliacul, toporaşii, etc. de la care se folosesc frunzele şi florile. Pentru o aromă de fructe se apelează la citricele cu parfum puternic cum sunt lămâia şi portocala, iar mugurii sau scoarţa unor arbori ne pot furniza arome pe care le ştim din bucătărie: cuişoare, scorţişoară.

Cum ne putem prepara singuri un deodorant natural

Pentru început avem nevoie de un ulei esenţial din plante. Atenţie însă, este bine să ne achiziţionăm unul cu adevărat natural, pentru că pe piaţă se vând şi foarte multe falsuri care ne pot afecta chiar grav sănătatea. Azi recomandăm uleiul esenţial de salvie care are proprietăţi deosebite printre care cele antiseptice, cicatrizante, emoliente şi dezinfectante se remarcă în mod deosebit. Din acest ulei vom obţine un deodorant fin, blând cu pielea şi cu efect de durată. Aşadar, vom folosi 20 de picături din acest ulei la care adăugăm 3 picături de ulei esenţial de busuioc sau portocal, în funcţie de preferinţe, 4 linguriţe de alcool de 50 de grade (nu ţuică pentru că aceasta are deja aromă) şi 100 ml apă distilată care se pun la macerat într-o sticluţă, timp de 10 zile. Punem soluţia într-un pulverizator şi este gata pentru a fi folosită. Am obţinut astfel, foarte simplu, un deodorant natural lichid care are şi efecte terapeutice.

Un alt deodorant lichid foarte uşor de preparat în casă este şi cel pe bază de trandafir. Acest deodorant se foloseşte dimineaţa şi are un parfum subtil. Aveţi nevoie de petale de trandafir, ca cele folosite pentru dulceaţă (6 linguri), frunze de mentă proaspătă (6 linguri), alcool de 50 de grade (10 linguri – nu ţuică după cum am specificat mai sus), cuişoare (10 bucăţele), apă de trandafiri (300 ml). În afară de alcool, toate ingredientele se pun la macerat într-un recipient de sticlă închis ermetic, timp de 7 zile. După acest interval de timp se adaugă alcoolul şi se lasă la macerat totul încă 3 zile. La sfârşitul perioadei se strecoară prin tifon soluţia şi se pune într-un pulverizator fiind gata pentru a fi folosit.

Interesant este faptul că mulţi dintre noi ne gândim cum să combatem transpiraţia abundentă doar cu deodorante. Însă acest aspect poate fi abordat şi prin consumarea unor alimente care reglează acest proces. Iar la acest capitol se remarcă bananele. Consumate zilnic, câte 2-3 bucăţi, ele vă ajută în reglarea transpiraţiei într-un mod plăcut. Acestea refac rezervele de potasiu, calciu şi magneziu care se pierd printr-o traspiraţie abundentă, în acest fel ajutând la reglarea procesului. Însă şi ceaiurile îşi pot aduce aportul lor în reglarea traspiraţiei, iar ceaiul de salvie este cel mai recomandat, în cantitate de 2-3 pahare pe zi. Vom reveni şi cu alte soluţii de deodorante naturale care ne vor ajuta în anotimpul cald ce vine, vine cu paşi repezi.

Manuela ANDREI

Comentarii