(FOTO) Zeci de medalii pentru elevii ieşeni la olimpiadele naţionale

joi, 12 aprilie 2018, 01:50
14 MIN

Elevii ieşeni au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele naţionale din acest an şcolar, aducând la Iaşi 270 de premii şi medalii. Dintre acestea, 185 sunt premii, 85 medalii, iar 11 elevi s-au calificat în loturile pentru etapele internaţionale ale competiţiilor şcolare.

Performanţele elevilor ieşeni sunt foarte bune, dintre premiile obţinute 26 sunt Premii I, 38 dintre acestea sunt Premii II, 33 de elevi au obţinut Premiul III, iar 71 Menţiuni. De asemenea, elevii ieşeni au obţinut şi 17 Premii speciale, acordate pentru că s-au remarcat în mod deosebit doar la anumite probe ale competiţiilor la care au participat.

Elevii ieşeni au reuşit să obţină şi 21 de medalii de aur, 28 de argint şi 34 de bronz.

„Rezultatele deosebite obţinute şi în acest an de către elevii noştri la olimpiadele naţionale confirmă valoarea şcolii ieşene, pregătirea copiilor cu abilităţi înalte în diverse domenii constituind o prioritate educaţională a oricărui sistem societal care înţelege că dezvoltarea sa depinde într-o măsură însemnată de modul în care sunt susţinute elitele. Aceste rezultate excepţionale la numeroase discipline sunt, cu certitudine, efectul unui efort de echipă”, menţionează prof. Genoveva Farcaş, inspector şcolar judeţean în cadrul ISJ Iaşi, subliniind totodată şi aportul adus de Centrului de excelenţă din Iaşi.

Printre elevii care s-au remarcat în mod deosebit din rândul olimpicilor ieşeni se numără premiul I pe ţară şi Medalie de Aur, rezultat obţinut de elevul Popa Robert Andrei, din clasa a VI-a, de la Colegiul Naţional Iaşi, performanţa obţinută de Radu-Ionuţ Stoleriu, care a luat premiul al III-lea și Medalie de Aur la nivelul clasei a V-a, chiar dacă în prezent este în clasa a IV-a, regulamentul permiţând participarea sa, la Limba Rusă au fost obţinute şapte Premii I şi cinci Premii I la Limba maternă rusă, iar la Olimpiadele Naţionale de Istorie, elevul Sebastian Antoce din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” a obţinut Premiul I, cu nota maximă.

De asemenea, la Olimpiada Naţională de Informatică, din 15 elevi participanţi, 12 au fost medaliaţi, fiind obţinut şi Premiul al II-lea pe ţară la Olimpiada Naţională de Informatică pentru juniori.

Şase calificări în lotul naţional la Geografie şi Chimie

Remarcabile sunt însă toate rezultatele pe care elevii ieşeni le-au obţinut la aceste competiţii şcolare. Astfel, la Olimpiada Naţională de Geografie, trei elevi din cei patru calificaţi pentru etapa internaţională sunt din Iaşi.

Judeţul a fost reprezentat de şase elevi, iar toţi au obţinut premii. Astfel, Premiu II a fost obţinut de Bianca Solomon, o menţiune acordată de M.E.N. a fost obţinută de Manuel Foşalău, iar patru Premii Speciale au fost obţinute de elevii Andrei Sandu, Vameşu Călin, Porcişanu Robert şi Ştefan Gheorghe. Din lotul naţional fac parte elevii Manuel Foşalău, Bianca Solomon şi Andrei Sandu din Iaşi şi Hamod Omar de la un colegiu din Bucureşti.

La etapa naţională a Olimpiadei de Chimie, Iaşul a fost reprezentat de 18 elevi. Dintre aceştia, Premiul I a fost obţinut de Cozma Tudor Cristian, din clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" Iaşi, Premiu  II de către Popa Ioana Maria, din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Iaşi, iar Premiul  III de către Ghețiu Robert-Corneliu din clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional Iaşi.

Menţiuni au obţinut 4 elevi ieşeni, Gavriluț Adrian Emil din clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" Iaşi, Perdun Patricia Maria din clasa a X-a de la Colegiul Naţional Iaşi, Turculeţ Daria, din clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional „C. Negruzzi” Iaşi şi Saade Sandra din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Iaşi. Alţi 7 elevi au obţinut menţiuni speciale.

Dintre elevii premiaţi, trei au obţinut performanţa de a se califica în lotul lărgit pentru etapa internaţională.

Elevii ieşeni au obţinut locul I pe ţară la Fizică

La Olimpiada Naţională de Fizică, din cei 23 de participanţi, 21 au primit distincţii ale Societăţii Române de Fizică, obţinând 7 medalii de aur, 7 medalii de argint, 6 medalii de bronz şi o Diplomă de onoare. Un număr de 11 elevi au premii şi menţiuni acordate de M.E.N., cel mai valoros rezultat fiind premiul I pe ţară şi Medalie de Aur, obţinut de elevul Popa Robert Andrei, din clasa a VI-a, de la Colegiul Naţional Iaşi.

Medalii de aur şi Menţiuni acordate de M.E.N. au obţinut elevii Crîşmariu Codrin, din clasa a VI-a, Pleşcan Matei Bogdan din clasa a VIII-a, Constantinescu Mălina din clasa a IX-a, toţi de la de la Colegiul Naţional Iaşi. De asemena, printre aceştia se numără şi Dumitraş Matei Teodor din clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, Mocanu Vlad din clasa a VIII-a şi Vasilache Radu Matei din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi.

Medalii de argint şi Menţiuni acordate de M.E.N. au obţinut elevii Caba Cristian şi Moraru Otilia din clasa a VII-a, Blăjuţi Ştefan din clasa a X-a şi Şurubaru Iustin din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional Iaşi.

Medalii de argint au mai obţinut Mardare Matei Alexandru din clasa a VII-a de la Colegiul Naţional, Bulacovschi Theodor Octavian din clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi şi Săndulache Rareş Ştefan din clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi.

Medalii de bronz au fost obţinute de către Popa Bogdan Constantin din clasa a VI-a de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi, Ostopovici Rareş Mihai din clasa a X-a de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, Ciocîrlan Vlad Ioan din clasa a X-a de la Colegiul Naţional Iaşi, Buţă Mihai Octavian din clasa a X-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi, Popa Ioana Alexandra din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi şi Strugaru Irina Mălina din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional Iaşi.

Diplomă de onoare din partea Societăţii Române de Fizică a obţinut eleva Drancă Ştefana Ioana din clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional Iaşi.

Iaşul s-a clasat astfel pe locul I între judeţele participante, Iaşul fiind urmat în clasament de Bucureşti şi de Constanţa.

La Biologie, Iaşul a fost reprezentat de elevi de la trei licee

La etapa naţională a Olimpiadei de Biologie, Iaşul a obţinut două calificări la Olimpiadele Internaţionale în lotul lărgit, la Olimpiada Internaţională de Biologie şi la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene – EUSO, precum şi 7 premii la Olimpiada Naţională de Biologie.

La competiţie au participat 14 elevi de la Colegiul Naţional, Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” şi de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”. Eleva Mihai Catrinel, din clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional a obţinut premiul I şi calificarea în lotul lărgit, iar eleva Constantin Teodorina, din clasa a IX-a, a obţinut menţiune şi calificarea la EUSO. Menţiuni au obţinut şi Roşca Victor, Balint Alex, Negău Horia şi Shahada Sandra. Un premiu special a obţinut Corduneanu Alexandra.

Un elev din clasa a IV, mai bun la matematică decât cei de a V-a

Elevii ieşeni au obţinut o serie de rezultate foarte bune şi la Olimpiada Naţională de Matematică. Din 14 elevi participanţi, 9 au fost medaliaţi, iar dintre aceştia un elev a obţinut premiul al III-lea acordat de M.E.N. şi 6 au obţinut menţiuni acordate de M.E.N.  De asemenea, elevul Stoica George Ioan de la Colegiul Naţional „Costache  Negruzzi” Iaşi s-a calificat în lotul lărgit în vederea participării la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori.

Premiul Al III-lea şi Medalie de Aur a obţinut elevul Tuchiluş Vlad de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, iar menţiuni au obţinut elevii Dumitrescu Matei-Pavel de la Colegiul Naţional Iaşi, Lefter Lucia Maria, Morariu Răzvan Andrei şi Stoica George Ioan de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, Hudişteanu Mihaela de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi şi Strugariu Ştefan Vladimir de la Colegiul Naţional Iaşi. Aceşti elevi au fost medaliaţi cu argint la finalul competiţiei.

Două Medalii de Bronz au fost obţinute de elevii Curuliuc Cosmin Ştefan şi Dan Ştefan de la Colegiul Naţional.

La juniori, competiţie destinată claselor a V-a şi a VI-a, elevii au obţinut un premiu III acordat de M.E.N. şi 3 menţiuni M.E.N., precum şi 10 medalii. Un rezultat deosebit a fost obţinut de Stoleriu Radu-Ionuţ, elevi în clasa a IV la Şcoala Primară „Carol I”, care a luat premiul al III-lea şi Medalie de Aur la competiţia destinată elevilor de clasa a V-a.

Menţiuni au obţinut elevii Buruiană Andrei de la Colegiul Naţional, Turbincă Gabriel şi Füredi Eduard de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, elevii Turbincă Gabriel şi Füredi Eduard obţinând şi medalii de aur, iar elevul Buruiană Andrei medalie de argint.

Medalii de bronz au obţinut elevii Căciulă Mihai-Alexandru, Hanganu Daniel Nicolae şi Merticariu Dana Georgiana de la Colegiul Naţional şi Hogaş Mihai, Mihuţ Emilia Maria şi Chiriac Bogdan George, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”.

Rezultatele de la olimpiadele de Limba română şi de limbi clasice

Elevii care au participat la aceste competiţii şcolare au fost distinşi cu zece premii şi două  menţiuni şi au obţinut două calificări în lotul lărgit al Olimpiadei Internaţionale de Lectură.

La Limba şi literatura română, Premiul I a fost obţinut de Maria Petrache de la Colegiul Naţional, Premiul al II-lea de Mira Zaharia de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, care s-a calificat şi la Olimpiada Internaţională de Lectură, Premiul al III-lea a fost obţinut de Maria Alexandra Ioniţă şi Corina Maria Dimitriu de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, cea din urmă calificându-se şi la Olimpiada Internaţională de Lectură

La Limba latină, Premiul al III-lea a fost obţinut de Alexia Boros de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, de Delia Elena Hagima şi Oana-Andrada Strungaru de la Colegiul Naţional şi de Angelina Arabella Cumpănă de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.Menţiune a obţinut Mihaela-Roxana Agape de la Colegiul Naţional.

Limba greacă veche, Premiul I a fost obţinut de Florin Drăghiceanu, Premiul al III-lea de Teodor-Adrian Simiraş, iar Menţiune de Andrei Mihalache, toţi trei de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”.

Prima calificare la Olimpiada Internaţională de Germană

Elevii ieşeni au reuşit să obţină rezultate bune şi la Olimpiadele de limbi moderne. Astfel, la Limba Germană Modernă, Andriescu Maria de la Colegiului Naţional a obţinut Premiul al II-lea, iar Premiul al III-lea a fost acordat elevelor Saade Sandra de la Colegiul Naţional, Joldescu Teona de la Colegiul „Racoviţă” şi Azamfirei Samaranda de la  Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”.

Totodată, în premieră pentru judeţul Iaşi, eleva Saade Sandra a obţinut o calificare în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Limba Germană Modernă.

Rezultate deosebite au fost obţinute la Limba rusă. Astfel, cei 18 elevi participanţi sau întors cu şapte Premii I, Tănăsescu Maria Mihaela, Moroz Ecaterina de la Colegiul „Racoviţă”, Musteaţă Constanţa şi Guja Nadejda de la Colegiul „Negruzzi”, precum şi de Costin Anastasia de la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, iar de la Colegiului Naţional „Mihail Sadoveanu” Paşcani Premiul I au obţinut Gladuneac Mihaela şi Lavric Laura.

Alte 6 Premii II au fost obţinute de elevii Liceului Tehnologic „Virgil Madgearu”, Neghină Sanda, Topal Iulia şi Lentiţchii Vlad, de Găluşcă Lucia de la Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi şi de elevele de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu”, Luca Victoria şi Saidacari Tatiana.

De la Colegiul „Sadoveanu” din Paşcani, elevele Gadibadi Cristina şi Cebotari Zinaida au obţinut Premiul al III-lea. Menţiuni au obţinut Gavriluţă Maria-Lucia de la Colegiul „Negruzzi” şi de Grosu Elena de la Colegiul „Sadoveanu” Paşcani.

Olimpiada de Limba franceză a adus ieşenilor  Premiul II, obţinut de Adelina Bocancea de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Premiul III, obţinut de Smaranda Berenghia de la Colegiul „Sadoveanu” Paşcani, iar menţiuni acordate de M.E.N. au obţinut Paula Gotcă şi Agafiţei Ilinca de la Colegiul „Eminescu”.

Adelina Bocancea a obținut şi două Premii Speciale, unul pentru cel mai original articol din concurs, iar celălalt pentru calitatea discursului de la Proba B a olimpiadei.

La limba italiană s-au remarcat Grădinaru Diana şi Munteanu Simona care au obţinut Premiul II, iar Frunză Valentina Anda a obţinut menţiune, toate cele trei eleve învăţând la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”.

La Olimpiada Naţională de Limba Engleză, reprezentanţii lotului ieşean au obţinut 3 menţiuni prin Ioana Danielescu, elevă la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, precum şi prin elevele Colegiului Naţional, Cristina Stoleriu şi Delia Bărbuţă.

La limba spaniolă, Burlacu Bianca, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” a obținut Menţiune.

La Olimpiada de limba neogreacă, Pentiuc Emilian-Paul de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” a obţinut Premiul I, Ivaşcu  Cătălina Elena şi Stamouli Maria de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” au obţinut Premiul II, Chiroşcă Ana Cătălina de la Colegiul „C. Negruzzi” a obţinut Premiul III, iar Hreaşcă Ionela de la Colegiul „M. Eminescu" a obţinut premiul III.

La Olimpiada de limba rromani, Dodea Antonio Florin de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” a obţinut Menţiune, la Olimpiada de limba rusă maternă, elevii ieşeni au obţinut 5 premii I, 3 premii II şi 1 Menţiune, iar la Concursul de Istoria şi tradiţiile rromilor, Ivancea Delia Ioana a obţinut premiul I.

Nota maximă obţinută de un elev ieşean la Istorie

Elevul Antoce Sebastian de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, coordonat de profesor dr. Elvira Rotundu, a obţinut Premiul I, cu nota maximă, la Olimpiada Naţională de Istorie. De asemenea, elevele Cocor Raluca şi Viţel Ioana Maria, de la Colegiul Naţional, au obţinut, fiecare, Menţiune. Un Premiu Special a fost obţinut de eleva Colegiului Naţional, Gheorghian Alexandra Viviana.

La ediţia de anul acesta a Olimpiadei Naţionale de Ştiinţe Socio-Umane, elevii ieşeni Lupu Ioana Bianca şi Stanici Rebeca Ioana, de la Şcoala Gimnazială „D. A. Sturdza”, s-au clasat pe locul 4, obţinând prima Menţiune, iar la Cultură Civică, elevele Şcolii Gimnaziale „B. P. Haşdeu”, Graur Andreea Ioana şi Chichirău Ana Maria s-au clasat pe locul 5.

Premii şi menţiuni pentru artiştii ieşeni

La Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artelor, desfăşurată pe cinci secţiuni, din cei 26 de elevi de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” şi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, 11 au obţinut premii şi menţiuni.

De asemenea, la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice Muzicale, elevii din clasele III-VIII s-au întors cu un Premiu I, două  Premii II, un Premiu III şi două Menţiuni.

La clasele IX – XII, olimpicii ieşeni au obţinut un Premiu I, 7 Premii II, 4 Premii III şi 4 Menţiuni.

Rezultate bune au fost obţinute şi la Olimipada Naţională de Coregrafie, clasele VII – XII. Astfel, lotul ieşean a obţinut 3 Premii I, un Premiu II şi 3 Premii III, iar la Olimpiada Naţională de Arta Actorului, ieşenii s-au întors cu două Premii II, o Menţiune şi un Premiu de Interpretare.

Locul II pe ţară pentru juniori la Informatică

La Olimpiada Naţională de Informatică, seniori, din 15 elevi participanţi, 12 au fost medaliaţi, iar dintre aceştia 4 au obţinut menţiuni acordate de M.E.N. Dintre aceştia, unul dintre elevii ieşeni s-a calificat în lotul naţional lărgit.

La Târgu-Jiu, lotul judeţului Iaşi la Olimpiada Naţională de Informatică pentru juniori, destinat elevilor de gimnaziu, s-a clasat pe locul II la nivel naţional, după Bucureşti. Din 24 elevi participanţi, un număr de 14 au obţinut medalii, premii şi menţiuni. Astfel, Premiul II şi Medalie de Aur a obţinut Popa Robert Andrei de la Colegiul Naţional.

Premii şi menţiuni la disciplinele tehnice

La olimpiadele din aria curriculară Tehnologii, elevii ieşeni au obţinut 15 premii şi menţiuni. Astfel, la disciplina Educaţie tehnologică, premiul I a fost obţinut de Hrib Raluca de la Liceul Teoretic „A. I. Cuza”, premiul III de către Popa E. Tudor Mircea de la Şcoala Gimnazială Ruşi, comuna Belceşti, iar Menţiune a obţinut Rotariu Maria Lucia de la Şcoala Gimnazială „Aron Vodă”, comuna Aroneanu.

La disciplina Mecanică, premiul II a fost obţinut de Jitareanu Serghei de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” iar premiul II de Zamfir Alin Marius de la acelaşi colegiu.

La disciplina Electric, electrotehnic, electromecanic, premiul II a fost obţinut de Mătăsaru Marian de la Colegiul Tehnic „D. Leonida” Iaşi, iar la disciplina Economic, administrative, comerţ, Menţiune  a obţinut Rusu Sabina Elena de la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei.

La disciplina Agricultură-cultura plantelor, Menţiune a obţinut Dîscă M. Elena Constantina de la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei, iar la disciplina Construcţii, instalaţii şi lucrări publice, Premiul II  a fost obţinut de Ipati S.Constantin, de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iaşi, iar Menţiune a obţinut elevul Gîscă V. Andrei, de la acelaşi liceu.

La disciplina Analiza produselor alimentare, Menţiune a obţinut Airinei  C. Francisc Corneliu de la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iaşi, iar la Disciplina Bucătar, Premiul III a fost obţinut de Mahalu I. Ancuţa  Elena de la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iaşi.

La disciplina Ospătar, Menţiune a obţinut Răileanu N. Bogdan Andrei de la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iaşi, iar la disciplina Estetică, Premiul II a fost obţinut de Surdu N Andreea de la Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iaşi.

La Mecanic auto, Menţiune a obţinut Apetrei Mihai Codrin de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iaşi.

Comentarii