De Business

Punem punctul pe știi

Iași – Topul provizoriu al profiturilor. În capul listei, un drumar din Târgu Frumos. Locul II – o firmă cu șase angajați, locul 3 – una cu zero angajați

vineri, 05 aprilie 2024, 03:00
6 MIN
 Iași – Topul provizoriu al profiturilor. În capul listei, un drumar din Târgu Frumos. Locul II – o firmă cu șase angajați, locul 3 – una cu zero angajați

5.800 de firme din județul Iași și-au depus deja bilanțurile financiare pe anul 2023, potrivit platformei listafirme.ro, iar firma care conduce până acum în topul ieșean al profiturilor realizate pe anul trecut este din Târgu Frumos: compania Eky Sam SRL,  firma specializată în lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, care anul trecut a realizat vânzări de peste 139 de milioane de lei și profituri de 14,6 milioane lei (aproape trei milioane de euro).

Ocupantul locului al doilea în topul profiturilor, Conest Dacia Residence, este dezvoltatorul imobiliar care anul trecut a realizat vânzări de 64,5 milioane de lei și profituri de 8,2 milioane lei (peste 1,6 milioane de euro) cu doar șase angajați.

Locul II – De la 0 lei cifră de afaceri la 64 milioane

Proiectul rezidențial din cartierul Dacia a început în urmă cu mai mulți ani, firma fiind înființată din 2018, dar până în 2022 Conest Dacia Residence a acumulat doar datorii. Cuantumul sumelor datorate ajungeau la finalul acelui an la 103 milioane lei. 2023 a fost primul an când firma a început să înregistreze vânzări și profituri. De la 0 lei cifră de afaceri și profit în 2022, Conest Dacia Residence a ajuns la 64,5 milioane lei cifră de afaceri în 2023 și profit de 8.210.990, iar datoriile au scăzut cu peste 53 de milioane de lei. Conest Dacia Residence SRL are un asociat persoană fizică (Radu Dănuț Andrei, 5%) și doi asociați persoane juridice: Conest SA, deținătorul a 50% din acțiunile Conest Dacia Residence, și BCC Agregate Betoane SRL (45%), iar beneficiarul real e Viorel Cozma, fondatorul grupului de firme Conest.

Locul III – energie electrică

Bridgeconstruct SRL, pe de altă parte, ocupanta locului al treilea în topul profiturilor din 2023 (dintre firmele care au depus până acum declarațiile financiare), aparține companiei RNV Infrastructure SRL, o firmă cu sediul în Popești Leordeni, județul Ilfov. Domeniul preponderent de activitate raportat în bilanț de către firma Bridgeconstruct SRL e producția de energie electrică, activitate din care compania cu sediul pe Bulevardul Nicolae Iorga nr. 51C ar fi obținut o cifră de afaceri de 14,5 milioane de lei și o marjă netă de profit de 54%.

În septembrie 2015, Bridgeconstruct SRL solicita la Tribunalul Iași deschiderea procedurii generale a insolvenței. “În motivarea cererii debitoarea a arătat, în esență, faptul ca pe parcursul desfășurării activității societatea a întâmpinat dificultăți în derularea obiectului de activitate, acestea accentuându-se în timp, astfel că fondurile bănești disponibile nu sunt suficiente pentru plata datoriilor exigibile. În momentul de față, societatea înregistrează datorii către terți în valoare totală de peste 5.000.000 lei, acestea fiind purtătoare de dobânzi și penalități de întârziere, ceea ce conduce la creșterea permanentă a acestora”, se arată în decizia magistraților prin care era aprobată cererea de intrare în insolvență a companiei ieșene. Printre creditori se afla și RNV Infrastructure SRL (cesionar în drepturi al UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA), care a solicitat o creanță de 82.087.119 lei. Creanța acceptată a fost de patru ori mai mică, de peste 20 de milioane de lei, RNV Infrastructure fiind cel mai mare creditor al companiei ieșene.

La începutul anului 2020, instanța era chemată să dispună închiderea procedurii de insolvență, “întrucât obligațiile de plată către creditori asumate prin planul de reorganizare au fost îndeplinite integral”. RNV Infrastructure SRL a preluat acțiunile și datoriile Bridgeconstruct, a menținut firma sub numele inițial, a renunțat la unicul angajat și a început să crească vânzările. În același timp, în Popești Leordeni, RNV Infractructure, tot fără angajați, dar cu opt asociați persoane fizice si un asociat persoană juridică (ONON HOLDING GMBH, din Germania, deținătorul a 50% din acțiunile RNV Infractructure SRL) a transmis către autoritățile financiare române declarații prin care arăta că din activitatea sa principală – închiriere și leasing cu autoturisme si autovehicule rutiere ușoare – ar fi realizat zero cifră de afaceri (în fiecare an), în timp ce profitul ajungea la zece milioane de lei în 2022.

Alte firme din top

Între firmele cu cele mai mari profituri în 2023 (dintre cele care au depus până acum situațiile financiare) mai sunt:

  • Scan Expert SRL (activități de asistență medicală specializată, 7.368.259 lei profit),
  • Cotnari SA (cultivarea strugurilor, 7.202.938 lei),
  • UT4FB Control SRL (Instalarea mașinilor și echipamentelor industriale, 6.944.706 lei),
  • Paytel (alte activități de telecomunicații, 6.938.772 lei),
  • Uși365 Development SRL (comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamente sanitare, 5.924.973 lei),
  • Polirom Packaging (fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, 5.725.778 lei) și
  • Future Power SRL (producția de energie electrică, 5.496.148 lei).

O parte dintre aceste firme se regăsesc și în topul firmelor care au avut cele mai mari vânzări anul trecut (din cele care au depus până acum situațiile anuale financiare). Topul primelor 20 de firme cu cele mai mari cifre de afaceri e deschis, deocamdată, de Amazon Development Center SRL (702.488.808 lei), care este și singura companie dintre acestea care a încheiat anul financiar cu pierderi (- 52.531.324 lei).

Și firmele de vânzări intră în top

În top se regăsesc și firme care au făcut vânzări de zeci de milioane de lei cu  2-3 angajați: Import Cars Leasing SRL, 57,5 milioane de lei cu 3 angajați, Milan SRL (Comerț cu ridicata al produselor chimice, 48 milioane lei cifră de afaceri, 2 angajați), Uși365 Development SRL (cifră de afaceri 67,8 milioane lei, cu 3 angajați).

În același timp, Fertil Star SRL (a doua companie din acest top provizoriu al firmelor cu cele mai mari cifre de afaceri) a realizat o cifră de vânzări de trei ori mai mică decât a Amazonului (237,5 milioane de lei) cu doar 10 angajați (iar Amazon Development Center avea la sfârșitul anului trecut 3.770 de angajați).

Apare în acest top și o firmă care a realizat cifră de afaceri de zeci de milioane de lei, dar a înregistrat profit de câteva sute de mii de lei (Cramele Cotnari, Comerț cu ridicata al băuturilor, cifră de afaceri 86,5 milioane lei, profit 482.816 lei).

Import Cars Leasing SRL, GBN Import Automobile SRL și GBD Premium Automobile Leasing SRL sunt trei firme care împart aceeași adresă a sediului social și același grup de asociați (sau foști asociați).

Un trio de femei-acționar

Un trio de femei-acționar a realizat cele mai mari creșteri față de anul anterior ale cifrei de afaceri (cu 181%) și profitului (cu 542%). Avatti Industries, firma deținută de Anda Anania (60%), Anita Rada Sava (20%) și Amanda Mocancea (20%) are ca obiect principal de activitate “alte lucrări speciale de construcții n.c.a”.

Cea mai mare marjă de profit (de 20%) a fost realizată de o firmă cu activități de asistență medicală specializată – Scan Expert SRL.

De fapt, din cele 20 de firme cu cele mai mari cifre de afaceri din totalul de 5.800 care au depus bilanțurile pe 2023, doar cinci au obținut/raportat marje de profit de peste 10%:

  • Scan Expert SRL, 20%,
  • Conest Dacia Residence SRL, 13%,
  • Eky Sam, 11%
  • Polirom Packaging SRL, 11% (companie care se ocupă cu fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, deținută de Adrian Butucă) și
  • Milan SRL, 11%.

Alte companii din top

Alte trei companii au raportat un profit cât 5% – 9% din cifra netă de afaceri, iar 10 companii cu cifre de afaceri de top au înregistrat marje de profit de  1%-4%.

Exceptând Amazon Development Center, celelalte 19 firme cu cele mai mari cifre de afaceri au crescut ca vânzările în 2023, față de 2022, cu peste 20 de milioane de euro, profitul lor total a sporit cu 5,1 milioane de euro, iar numărul angajaților a crescut cu 39. Corect e să menționăm totuși că au crescut și datoriile lor, cu aproape șapte milioane de euro.

Citiți și: 64 de companii ieşene, premiate la Gala CCI. S-a vorbit de greutăţile în afaceri, s-a cerut autostradă

Comentarii