De Sănătate

Punem punctul pe știi

Maraton al transplanturilor, în weekend, la Iași. Patru operații și o premieră: două transplanturi hepatice în 24 de ore

miercuri, 01 mai 2024, 02:28
3 MIN
 Maraton al transplanturilor, în weekend, la Iași. Patru operații și o premieră: două transplanturi hepatice în 24 de ore

Chirurgii de la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași au mai înregistrat o premieră medicală în capitala Moldovei, în cazul transplanturilor hepatice. Aceștia au realizat două transplanturi de ficat în 24 de ore, salvând viețile a două persoane care se aflau pe listele de așteptare și pentru care viața de zi cu zi era un chin.

Premiera medicală a fost realizată într-un weekend în care transplantul de organe a fost cel mai discutat subiect la Iași, înregistrându-se mai multe astfel de intervenții chirurgicale. Totul a început după ce familia unui pacient în vârstă de 56 de ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea organelor și țesuturilor.

După o muncă de echipă a medicilor din mai multe spitale din Iași, alături de coordonatorii regionali pe zona de transplant, ficatul și corneele au fost prelevat de echipe de chirurgi de la „Sf. Spiridon”, rinichii au mers pentru operații similare la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, în timp ce o echipă a Băncii de Țesut a Spitalului Clinic Colentina, condusă de dr. Andrei Nica, a prelevat țesuturi osteotendinoase.

Citiți aici integral ediția Ziarul de Sănătate nr. 5

Au fost patru operații de transplant în weekend, la Iași, cele două pentru rinichi și două de ficat, una de la donatorul de la Neurochirurgie și încă una de la un donator aflat în moarte cerebrală în Sibiu. S-a înregistrat și un episod interesant de cooperare internațională: fiindcă nu au existat pe teritoriul României receptori compatibili pentru plămâni, Agenția Națională de Transplant a anunțat că, printr-o platformă europeană, au venit să preleveze organele o echipă de la „Centre hospitalier universitaire vaudois” din Lausanne, Elveţia.

Un ficat a fost adus de la Sibiu

„Sunt două transplanturi hepatice realizate în 24 de ore, de către echipa de la Chirurgie, condusă de domnul profesor Cristian Lupașcu. Un bărbat de 48 de ani din județul Iași a primit un ficat de la un donator în moarte cerebrală, aflat tot într-un spital din Iași. Iar apoi, printr-un efort de echipă, a fost un al doilea transplant, la o femeie de 52 de ani din județul Suceava, cu ficat prelevat de la un donator aflat în moarte cerebrală la Sibiu. Pentru asta am apelat la DSU, care au trimis avionul SMURD care a luat echipa de chirurgie de la Iași, au mers la Sibiu, au realizat prelevarea ficatului și au revenit într-un timp record”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Aceasta a precizat că intervențiile au fost cu atât mai complexe cu cât distanța de la Sibiu la Iași este una lungă, iar transplantul trebuie realizat cât mai repede de la momentul prelevării.

„Organul trebuie să fie ținut în condiții de «supraviețuire», astfel încât să poată funcționa în noul organism în cele mai bune condiții și să asigure o viață îndelungată celui care primește. Mulțumim DSU, piloților și întregii echipe medicale care a luptat pentru această reușită și sperăm că cei doi pacienți să aibă o evoluție bună și o viață lungă”, a mai completat prof.dr. Diana Cimpoeșu.

În cazul transplanturilor de rinichi realizate weekendul trecut la Iași, aceștia au ajuns la doi pacienți care așteptau de mai mult timp un organ. O femeie de 52 de ani din Iași, care face dializă din 2021, diagnosticată cu o afecțiune genetică ce a dus la insuficiență renală și un bărbat de 56 de ani din Suceava, care face dializă din 2022.

Toate intervențiile chirurgicale s-au finalizat cu succes și pacienții sunt în perioada de recuperare și instruire cu privire la medicamentele anti-rejecție pe care vor trebuie să le ia pentru tot restul vieții.

Comentarii