De Sănătate

Punem punctul pe știi

Martor la un infarct miocardic: trebuie sau nu să administrăm aspirină? Iată ce aveți de făcut în astfel de cazuri!

sâmbătă, 27 aprilie 2024, 03:00
1 MIN
 Martor la un infarct miocardic: trebuie sau nu să administrăm aspirină? Iată ce aveți de făcut în astfel de cazuri!

Potrivit Academiei de Prim Ajutor, dacă suspectăm că suntem martorii unui atac de cord, putem ajuta victima oferindu-i o aspirină. Însă, administrarea aspirinei nu trebuie să întârzie sub nicio formă apelul la 112. De asemenea,  nu o administrăm persoanelor cunoscute cu alergie la aspirină sau cu istoric de sângerări gastro-intestinale.

Cum recunoaștem un infarct miocardic? Principalele simptomele ale infarctului miocardic sunt: durere intensă la nivelul pieptului, care poate ”merge” spre umăr, braț, maxilar, dificultăți de respirație, greață, vărsături și palpitații. Astfel, o victimă cunoscută cu „probleme cardiace”, care prezintă simptomele de mai sus, în absența contraindicațiilor, se pretează la administrarea aspirinei.

Referitor la utilizarea aspirinei, aceasta nu trebuie să fie de tip gastrorezistent, ci ar trebui să fie forma obișnuită, utilizată în alimentație. Doza recomandată este între 150 și 300 mg, ceea ce corespunde cu jumătate dintr-un comprimat de 500 mg. Aceasta trebuie mestecată și nu înghițită integral.

Academia de Prim Ajutor este o organizație neguvernamentală fondată de medici urgentiști din Cluj, având acum filiala în marile orașe, la Iași având sediul pe șoseaua Arcu.

Comentarii