De Sănătate

Punem punctul pe știi

Mit și adevăr în ceea ce privește alergiile. Pot fi vindecate? Sunt mortale?

miercuri, 01 mai 2024, 02:31
2 MIN
 Mit și adevăr în ceea ce privește alergiile. Pot fi vindecate? Sunt mortale?

Numărul persoanelor afectate de alergii, fie că sunt conștienți de asta, fie că nu, este unul foarte ridicat. Poate fi vorba despre alergii sezoniere, cele alimentare, medicamentoase sau provocate de înţepături de insecte sau de muşcătura unui şarpe veninos. Ele pot fi ținute sub control, tratate la timp, evaluate corespunzător, dar cel mai important este identificarea lor, după cum explică specialiștii.

Dar fiind o afecțiune generică ce afectează un număr foarte mare de persoane, în jurul acestora s-au format și o mulțime de mituri, o parte dezvoltate pe jumătate de adevăruri, care pot încuraja oamenii fie să nu apeleze, de frică, la un specialist, fie să creadă că alergiile pot fi ceva ușor de ignorat. Prof.dr. Evelina Moraru, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, medic primar pediatrie, alergologie-imunologie și gastroenterologie, a făcut o scurtă trecere în revistă, pentru „Ziarul de Sănătate”, a celor mai importante mituri pentru a vedea cât adevăr există în spatele acestora.

MIT: Alergiile pot fi vindecate.

FALS. Terenul alergic se menține, chiar și cu trecerea timpului, importantă este identificarea corectă a alergiei și a simptomatologiei specifice.

MIT: Alergiile sunt o răceală.

FALS. Nu există nicio legătură între alergii și viroze.

MIT: Alergiile nu pot fi mortale.

FALS. Există alergii care pot pune viața în pericol, nu prin simplul fapt de a fi alergic, ci prin supra-reacția organismului în momentul în care intră în contact cu elementul alergen. Atunci apare șocul anafilactic, care este o urgență medicală ce poate fi letală.

MIT: Alergiile alimentare nu se manifestă decât la copii.

FALS. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii, dar ele se manifestă și la adulți pe toată durata vieții acestora.

MIT: Dacă suntem alergici la un anumit aliment putem dezvolta şi alte alergii.

ADEVĂRAT. Da, putem dezvolta și alte alergii dacă avem deja o predispoziție în acest sens, cu atât mai mult atunci când vorbim despre alergiile alimentare.

MIT: Simptomele alergiilor apar după câteva minute.

ADEVĂRAT ŞI FALS. Există alergii ale căror simptome se manifestă după câteva minute de la ingerarea alimentului alergen, dar şi altele ale căror reacţii apar tardiv (după cîteva ore de la ingerare).

MIT: Dacă mâncăm în cantităţi mici din alimentul la care suntem alergici, nu păţim nimic.

FALS. Deși există anumite alergii care sunt dependente de doză, în general este suficientă o cantitate mică pentru a declanşa reacţii alergice.

MIT: Copiii se vindecă de alergii după vârsta de 10 ani.

PARȚIAL ADEVĂRAT. Afirmaţia este adevărat atunci când discutăm despre alergiile alimentare, pentru care se poate dobândi, în unele circumstanțe, toleranță alimentară, dar nu de către toți copiii care au avut, de mici, astfel de sensibilități.

MIT: Prin prelucrare termică, alergenii din alimente sunt distruşi.

FALS. Prin prelucrarea termică, alergenilor li se atenuează puterea alergenică, dar ei nu sunt distruși și va exista o reacție a organismului la aceștia.

Citiți aici integral ediția Ziarul de Sănătate nr. 5

Comentarii