Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Numărul de infectări scade, spitalele ieșene rămân pline. Cazurile grave se înmulțesc

GALERIE
oxigen
  • oxigen
- +

Peste 20 de cadre medicale din Republica Moldova au venit ieri la Spitalul modular de la Leţcani.

Pandemia a intrat pe un platou, dar care deocamdată nu se simte în sistemul medical. Chiar dacă numărul de cazuri noi raportate este în scădere, există o mare presiune în continuare pe spitale şi mai ales pe secţiile de ATI. De altfel, la numărul înjumătăţit ieri de noi cazuri raportate, Iaşul nu avea niciun loc liber nici la paturile cu racord la reţeaua de oxigen, nici la ATI. Criza de oxigen pare doar aparent depăşită în continuare, dată fiind adresabilitatea crescută a cazurilor severe de COVID.

“Din punctul de vedere al incidenţei, ne aflăm pe un platou. Din punctul de vedere al cazurilor grave, este o creştere lentă, dar e în continuare o creştere, o creştere de la o zi la alta, iar după cum ştiţi, posibilităţi de extindere a reţelei nu avem pentru astfel de situaţii”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Acesta a adăugat că, în momentul de faţă, nu există niciun fel de semnal de la spitale că ar fi vreo problemă cu oxigenul. “Am transmis o adresă către toate spitalele să ne informeze cu privire la toate situaţiile în care ar apărea vreo sincopă cu aprovizionarea cu oxigen. Am recomandat spitalelor să anunţe dacă sunt probleme cu livrarare oxigenului la timp, deci să întrebe la furnizor dacă există riscul de a întârzia peste limita termenului de livrare”, a mai spus dr. Vasile Cepoi.

De asemenea, spitalele trebuie să aibă o alternativă în cazul în care se întâmplă un accident, o situaţie de risc, neprevăzută tocmai pentru a nu lăsa pacienţii fără oxigen. În acest context, se pot folosi, potrivit circularei CNCCI ca în situaţiii de criză, pe perioadă scurtă de timp, rezerva de oxigen tehnic.

“Am verificat şi la firmele producătoare de oxigen. Acestea au confirmat faptul că oxigenul tehnic poate fi folosit pentru perioade mai scurte de timp. Problema acestui oxigen este că are o cantitate mai mică de apă şi produce uscăciunea mucoaselor. Dar între a nu livra, a nu da nimic şi între a avea o şansă cu oxigenul tehnic, sigur că este o soluţie. Nu este de dorit să avem o astfel de situaţie, dar o alternativă trebuie să existe pentru situaţii excepţionale. În perioada când eu eram medic tânăr, nici nu exista o diferenţă între oxigenul tehnic şi cel medicinal. Tuburile erau aceleaşi. De altfel, ca proces de producţie nu este diferit, singura diferenţă între oxigenul tehnic şi cel medical este conţinutul de apă, pe de o parte, iar pe de altă parte, este faptul că tuburile în cazul oxigenului medical sunt mai atent controlate să nu fie contaminate cu diferite substanţe. Având însă în vedere că aceste tuburi goale care se umplu au venit de la sită şi au avut în ele oxigen medical, acest risc nu există”, a subliniat dr. Vasile Cepoi.

La Spitalul de Boli Infecţioase, ieri, a sosit un nou transport de butelii de oxigen de la firma contractantă Linde Gaz. Referitor la criza de oxigen semnalată duminică, dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a spus că “un management corect al riscului impune ca acest interval de livrare să fie cât mai scurt, astfel încât pacienţii să nu fie expuşi niciunui pericol”.

La Spitalul Modular de la Leţcani nu a fost însă nicio problemă privind livrarea de oxigen. “La Leţcani, nu au fost probleme cu oxigenul. Stocatorul de la Leţcani are o capacitate de 10.000 de litri. Stocatorul are montat un senzor care, în momentul când nivelul oxigenului scade sub 3.000, alertează firma producătoare, astfel încât în scurt timp se realizează reumplerea tuburilor”, a adăugat dr. Florin Roşu.

Tot ieri, la Iaşi, au venit peste 20 de cadre medicale din Republica Moldova pentru a sprijini unităţile sanitare în aceste zile. “Orice mână de ajutor este binevenită. Discutăm aici de specialişti din Republica Moldova. Sunt fraţii noştri, dacă vreţi, dar mai mult decât atât sunt cadre medicale cu experienţă în tratarea pacienţilor COVID. Deci, ei sunt ca o gură de oxigen“, a adăugat dr. Florin Roşu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Mai bine pensionar, decât IT-ist

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri