Răzgândirea lui Toader: În 2016, era mare “fan” al anchetelor penale alături de SRI

marți, 18 septembrie 2018, 19:12
2 MIN
 Răzgândirea lui Toader: În 2016, era mare “fan” al anchetelor penale alături de SRI

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a opus în 2016, pe vremea când era încă judecător constituțional, eliminării Serviciului Român de Informați din anchetele penale.

El a făcut opinie separată la decizia CCR prin care SRI a fost eliminat din rândul instituțiilor care pot face interceptări în dosarele penale, explicând că ”legalitatea administrării probelor se verifică de către instanța de judecată”. Prevederea declarată neconstituțională în 2016 a constituit și baza legală pentru încheierea protocoalelor de colaborare între SRI și Parchete.

La doi ani distanță, ajuns ministru al Justiției în guvernele controlate de Liviu Dragnea, Tudorel Toader este azi principalul instrument al ofensivei împotriva colaborării dintre procurori și SRI și a denunțării protocoalelor în ideea că odată cu declararea ilegală a acestora în Parlament vor fi anulate și probele din dosarele penale culese în baza lor.

Pe 16 februarie 2016, Curtea Constituțională decidea cu majoritate de voturi că SRI nu va mai putea intercepta comunicațiile persoanelor cercetate penal. Doi dintre judecătorii CCR au votat însă împotriva acestei decizii: actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, și Maya Teodoroiu.

Toader argumenta în opinia separată atașată deciziei CCR că excepția de neconstituționalitate care a fost admisă de Curte și pe care s-a întemeiat decizia de eliminare a SRI din anchetele penale ar fi trebuit respinsă ca inadmisibilă.

”În prezenta cauză, excepția de neconstituționalitate este inadmisibilă, și din perspectiva faptului că legalitatea administrării probelor se verifică de către instanța de judecată”, sublinia Tudorel Toader în 2016.

Citeşte continuarea pe g4media.ro

Comentarii