De la clasicele norme care fac referire la vestimentaţie sau frizură s-a ajuns la reguli privind înregistrările audio-video din timpul orelor virtuale sau la postările de pe reţelele sociale
Cei mai mulţi dintre adulţii de astăzi îşi aduc aminte de regulamentele şcolare care prevedeau norme stricte în ceea ce priveşte ţinuta, lungimea părului, lungimea unghiilor, şi chiar şi lungimea fustei, numărul de nasturi care puteau fi păstraţi descheiaţi la cămaşă sau culoarea şosetelor la băieţi. Mulţi dintre noi presupunem că acea epocă a apus, iar elevii de astăzi, cel puţin în teorie, au mult mai multe drepturi şi libertăţi. Conform regulamentelor şcolare publicate pe site-urile liceelor şi colegiilor din Iaşi lucrurile nu sunt chiar aşa. Sau lasă loc la interpretări subiective.
Ce reguli sunt la Seminarul Teologic ortodox din Iaşi
Unele dintre cele mai stricte regulamente, cel puţin în practică, sunt cele de la seminariile teologice din întreaga ţară. Dacă ne luăm însă după regulamentele scrise, cel puţin la prima vedere, lucrurile nu par atât de draconice, însă este loc de foarte multe interpretări. Astfel, conform regulamentului din 2018, singurul disponibil pe site-ul Seminarului Teologic Ortodox din Iaşi, la secţiunea de obligaţii ale elevilor, aceştia trebuie să "apere credinţa ortodoxă şi să contribuie la bunul nume al Bisericii", să participe la activităţile obligatorii, de la slujbele duminicale şi până la spovedania la unul dintre duhovnicii şcolii, dar şi să aibă "comportare civilizată, o ţinută decentă şi conduită morală în conformitate cu învăţătura ortodoxă". La prima vedere, lucrurile nu sunt atât de stricte, însă ce anume înseamnă ţinută decentă sau conduită morală în conformitate cu învăţătura ortodoxă? În cazul unei persoane ultra-religioase, inclusiv un tricou cu o formaţie de rock, ar putea fi considerat deplasat. Totuşi, doar la nivelul specificaţiilor din regulament, îngrădirile par mult mai puţin stricte decât ale altor şcoli. În practică însă, pedagogii şi profesorii şcolilor teologice supraveghează şi controlează activitatea elevilor aproape în permanenţă, fiind vorba de program de trezire, apoi de luat masa, programul şcolar, urmat de ore de meditaţii obligatorii, program religios şi apoi de stingere, elevii având doar 3 sau 4 ore de timp personal.
Ce este interzis elevilor de la Colegiul "Eminescu" din Iaşi
Un regulament mult mai strict decât al seminarului teologic, cel puţin la prima vedere, poate părea cel al Colegiului "Eminescu" din Iaşi, unde există specificaţii inclusiv legate de culoarea şosetelor pe care elevii le pot purta la uniformă. Astfel, la reguli specifice pentru băieţi, aceştia au obligaţia să poarte şosete albe, negre sau gri, iar părul trebuie să fie tuns până la nivelul gulerului, iar fetele pot purta ciorapi sau colanţi negri, gri, de culoarea piciorului sau şosete albe, negre sau gri şi nu le sunt permise tocurile mai înalte de 6 cm. De asemenea, există specificaţii clare cu privire la lungimea fustei (nu mai mult de o palmă deasupra genunchiului), cămasa trebuie să se suprapună o palmă peste pantaloni sau fustă şi "hainele trebuie să fie pe măsură", adică nu sunt acceptate cele prea largi sau prea strâmpte. Un aspect interesant este că, cel puţin după cum se poate interpreta regulamentul, sunt permise tatuajele, dar acestea nu trebuie să fie vizibile. Aceeaşi menţiune există şi cu privire la piercinguri.
În ceea ce priveşte regulamentul din internatul acestui colegiu, un aspect intresant este cel legat de medicamentele pe care le pot avea elevii. Practic, conform regulamentului, orice medicament trebuie să fie dat pedagogului şi, chiar şi în cazul unui tratament medicamentos, acesta se administrează doar de faţă cu supraveghetorii. În ceea ce priveşte programul elevilor, acesta este asemănător cu cel din internatele seminariilor teologice, exceptând programul liturgic zilnic.
Colegiul "Negruzzi" interzice jocurile de noroc, însă doar în perimetrul şcolar
Dacă analizăm regulamentul Colegiului "Negruzzi", putem vedea că jocurile de noroc, dar şi deţinerea şi consumul de droguri sau alcool, sunt interzise, însă doar în perimetrul şcolii. Cu toate acestea, limbajul neadecvat sau comportamentul jignitor faţă de personalul unităţii sau colegi, dar şi "alte manifestări ce încalcă normele de moralitate" sunt interzise în general, probabil existând posibilitatea ca aceste lucruri să se poată întâmpla în spaţiul online sau prin intermediul altor mijloace electronice.
O obligaţie specificată în regulament, pe care nu am întâlnit-o la alte şcoli, este cea care face menţiunea la carnetul de elev, care trebuie păstrat asupra elevului, vizat "la zi" şi cu fotografie, pe care elevii trebuie să îl prezinte profesorilor pentru trecerea notelor. În regulament mai este trecută la categoria "obligaţii" şi aceea de a manifesta toleranţă şi înţelegere, dar şi implicarea în bunul mers al activităţilor şcolare şi să susţină creşterea prestigiului şcolii. De asemenea, este interzisă părăsirea perimetrului şcolar de către elevii minori după începerea orelor, dar şi să aducă "orice atingere nejustificată, fără discuţii prealabile cu conducerea şcolii, renumelui şi prestigiului şcolii în mass-media, pe reţelele sociale etc", dar este interzisă şi folosirea oricărui aparat de înregistrare (foto, video, audio) fără aprobarea conducerii. Practic, dacă interpretăm ad litteram, dacă vrei să filmezi cum iei bătaie de la profesori sau colegi, mai întâi trebuie să ceri aprobarea directorului. Şi nici nu ai dreptul să te plângi în niciun fel în presă sau pe Facebook.
Colegiul Naţional şi Colegiul "Vasile Alecsandri" au introdus şi reguli pentru orele online
În ceea ce priveşte regulamentele publicate pe site-urile şcolilor, Colegiul Naţional şi Colegiul "Vasile Alecsandri" au introdus şi reguli cu privire la desfăşurarea orelor online. Astfel, pe lângă regulile similare cu ale celorlalte colegii legate de ţinută sau uniformă, există şi menţiuni în ceea ce priveşte comportamentul în spaţiul virtual. Astfel, la Colegiul Naţional, există specificaţii legate de păstrarea confidenţialităţii în ceea ce priveşte datele de conectare la platformele şcolare, nu pot înregistra orele desfăşurate în spaţiul virtual şi chiar este menţionat faptul că, dacă nu participă la orele online, profesorul îl va nota pe acel elev ca fiind absent.
În cazul elevilor de la Colegiul "Alecsandri", regulamentul cu privire la orele online este similar, fiind menţionată însă şi obligaţia de a realiza sarcinile date de către profesori.
Mesajele sataniste, erotice, antisociale sau culorile stridente ale părului, interzise la Liceul „Moisil”
Dacă, în cazul altor licee din Iaşi, regulile legate de ţinută sunt relativ generale, dar care lasă loc de interpretări, la Liceul "Mosil" din Iaşi există specificaţii clare cu privire la tricourile cu mesaj. Astfel, sunt interzise obiectele vestimentare cu mesaje sataniste, erotice sau antisociale, dar şi machiajul în exces, vopsirea părului în culori stridente sau purtarea bijuteriilor "inadecvate". De asemenea, în regulament se menţionează că elevii nu pot parca maşinile personale în curtea şcolii, sunt interzise obiectele contondente şi este exemplificat în acest caz jucăria "kendama", existând totodată menţiunea că elevii sunt responsabili de propriile bunuri, iar şcoala nu îşi asumă responsabilitatea pentru bunurile personale ale elevilor.
Un aspect menţionat în regulament este cel legat de salutarea profesorilor, şi chiar a elevilor mai mari. Astfel, conform regulamentului, "elevii au obligaţia de a acorda semnele exterioare de respect (salutul din poziţia în picioare, acordarea priorităţii de trecere, etc) profesorilor, personalului şcolii, elevilor mai mari". Interpretând acest regulament, elevii mai mici trebuie să se ridice în picioare şi să salute în cazul în care un elev mai mare intră în clasa lor.
Publicitate și alte recomandări video