Psihologii ne oferă câteva sfaturi pentru cadourile oferite copiilor, dar și îndrumări pentru momentele delicate când micuţii află adevărul despre existența lui Moș Crăciun.
Când dispare Moş Crăciun?
Cum e posibil ca toţi copiii să primescă cadouri într-o singură noapte?
De ce fiecare Moş Crăciun pe care îl văd este diferit?
Cum vede Moş Crăciun tot ce fac eu?
Psihologii spun că acestea ar fi o parte din întrebările pe care copiii şi le pun în jurul vârstei de 8 ani, dacă nu a intervenit deja un prieten, un frate sau un coleg care să îi dezvăluie adevărul. „Copiii, odată cu trecerea timpului, tind să-şi dea seama singuri care este adevărul despre Moş Crăciun. În aceste situaţii, depinde de fiecare părinte ceea ce doreşte să-i comunice propriului copil, răspunzându-i sincer la întrebări sau continuând magia pentru câţiva ani”, menţionează psihologul clinician – psihoterapeut sistemic Eliza Cogian.
Cum spuneţi adevărul?
Potrivit psihologului Monica Dobrea, Moş Crăciun este folosit de părinţi şi ca un instrument de manipulare pentru copii. „«Fii cuminte că te aude Moşul şi nu îţi mai aduce nimic». Şi copiii pot învăţa nu să asculte, ci să îşi urmărească interesul. Dacă, totuşi, aveţi un copilaş care încă mai crede în Moş Crăciun, vă sfătuiesc să îi spuneţi adevărul atunci când întreabă. Impactul este mai mic, dacă adevărul vine însoţit de faptul că acest Moş este un personaj ca toate celelalte”, transmite aceasta.
Ameninţările de tipul „dacă faci aşa, nu mai vine Moşul”, nu îşi au locul. Psihologul Andreea-Roxana Linu recomandă părinţilor să nu se folosească de conceptul „Moş Crăciun” pentru a determina copilul să realizeze chiar şi cele mai mici sarcini. „Le recomand ca pe măsură ce aceştia cresc, să le stimuleze prin diverse alte forme imaginaţia şi creativitatea, înainte ca aceştia să constate că Moşul nu există”, spunea psihologul.
Totodată, recomandarea terapeuţilor este ca părinţii să aleagă un moment în care să le spună copiilor, înainte de a afla singuri adevărul, că Moş Crăciun este un îndemn către bunătate, dăruire şi fericire. „Fiecare dintre ei poate fi un mic Moş Crăciun pentru cineva – un copil nevoiaş, un membru al familiei, un prieten. Mai degrabă se vor simţi fericiţi să intre în pielea personajului, fără a-i lăsa doar să aştepte să primească”, completează Monica Dobrea.
Ce se întâmplă cu încrederea în părinţi?
Conform informaţiilor transmise de psihologi pentru „Ziarul de Iaşi”, nu există studii care să afirme faptul că aflarea adevărului despre Moş Crăciun le provoacă micuţilor suferinţă sau neîncredere în părinţi. Eliza Cogian spune că a întâlnit cazuri încare copiii nici nu le-au spus părinţilor că şi-au dat seama, lăsându-i să păstreze magia sărbătorilor pentru câţiva ani.
„Cercetătorii unui studiu publicat de Asociaţia Americană de Psihologie în anul 2023, au raportat că 76% dintre copii au avut aceeaşi încredere în părinţii lor atunci când au aflat adevărul despre Moş Crăciun, 21% au avut mai puţină încredere în ei şi 2% au avut mai multă încredere în aceştia”, adaugă psihologul Eliza Cogian.
Poate Moş Crăciun să aducă orice?
Scrisorile lungi şi dorinţele ireale, conform explicaţiilor terapeuţilor ieşeni, nu sunt benefice pentru copil. „A face liste întregi cu lucruri peste care se aşterne praful după câteva zile de la primire e o acţiune din care ei nu pot învăţa altruismul. Sigur că le putem face şi mofturile cu anumite ocazii. Însă, ei trebuie să cunoască limitele şi să înţeleagă că a avea tot ceea ce îşi doresc poate avea consecinţe pe viitor”, precizează Monica Dobrea.
Ştiaţi că un copil cu vârsta până la 2 ani nu ar trebui să primească mai mult de două jucării, deoarece nu sunt capabili să se concentreze mult timp pe aceeaşi jucărie? „Odată cu înaintarea în vârstă, numărul de jucării poate creşte. Însă, până la vârsta de 10 ani, numărul de jucării nu trebuie să fie mai mare de cinci, pentru a putea să-şi concentreze cererile şi atenţia asupra lucrurilor care sunt importante cu adevărat”, explică Eliza Cogian.
Aceasta ne-a transmis o listă de cadouri ce ar fi indicate pentru copii:
- Carte – pentru a insufla copiilor importanţa cărţilor şi a lecturii;
- Îmbrăcăminte – pentru că oferirea de haine sau accesorii este mereu un lucru bun care este şi util în acelaşi timp;
- Un lucru de care are nevoie – rechizite şcolare, ceva ce s-a rup recent, un obiect util în camera lor etc.;
- Ceva ce îşi doreşte cu adevărat – pentru că oferind copilului ceva ce îşi doreşte cu adevărat, îl va face să se concentreze asupra acelui cadou şi să uite de celelalte lucruri pe care le-a mai avut notate în scrisoarea către Moş Crăciun.
Publicitate și alte recomandări video