De Business

Punem punctul pe știi

Un nou proiect de lege pentru alegerea şefilor companiilor de stat

vineri, 26 august 2016, 20:19
1 MIN
 Un nou proiect de lege pentru alegerea şefilor companiilor de stat

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică Normele de aplicare a guvernanţei corporative în întreprinderile publice, document care stabileşte criteriile de selecţie, de întocmire a listei scurte de până la 5 candidaţi pe post, a clasamentului acestora şi procedura privind numirile finale.

Potrivit normelor lansate vineri în dezbatere publică, scrisoarea de aşteptări acoperă o perioadă de cel puţin patru ani iar pe baza ei candidaţii aflaţi în lista scurtă redactează o declaraţie de intenţie. De asemenea, obiectivele pe termen scurt, mediu şi lung ale întreprinderii publice, cuprinse în scrisoarea de aşteptări, stau la baza stabilirii criteriilor specifice de selecţie a candidaţilor aflaţi în lista scurtă.

Cât priveşte criteriile de selecţie, acestea sunt diferenţiate în criterii obligatorii şi opţionale. Printre criterii se numără competenţele specifice sectorului, competenţe de guvernanţă corporativă, experienţă pe plan local şi internaţional, integritate, independenţă, expunere politică şi alinierea cu scrisoarea de aşteptări a acţionarilor. Printre condiţiile eliminatorii se află numărul de mandate, anii în care respectivul candidat a fost director executiv în întreprinderea publică, înscrieri în cazierul fiscal şi judiciar.

Potrivit ministrului Finanţelor, legea elimină exceptarea de la aplicare a multor societăţi, inclusiv a societăţilor bancare, introduce obligativitatea selecţiei administratorilor la regiile autonome cu peste 500 de angajaţi de către un expert independent şi reduce numărul de mandate pentru administratori de la cinci la maximum trei.

Aflați amănunte de pe capital.ro

Comentarii