Vaccinarea în universitățile ieșene, la cote înalte. Unde vor fi imunizați și studenții
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Vaccinarea în universitățile ieșene, la cote înalte. Unde vor fi imunizați și studenții

GALERIE
imunizare, vaccinare, studenti
  • imunizare, vaccinare, studenti
- +

Universităţile din Iaşi au finalizat listele cu personalul care doreşte să se vaccineze în etapa a II-a a procesului de vaccinare împotriva noului coronavirus, iar cifrele iniţiale sunt îmbucurătoare, după cum apreciază rectorii instituţiilor de învăţământ. 

Spre exemplu, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” un procent de 75% din cadrele didactice, care sunt aproximativ 190 în total, şi-a exprimat dorinţa să se vaccineze. Procentele scad, ca de altfel la toate universităţile, atunci când discutăm de personal auxiliar didactic (65% la USAMV) şi personalul administrativ, îngrijitori, oameni de serviciu, muncitori etc. (50% la USAMV). „Este un procent bun faţă de ce am văzut în alte estimări. Chiar şi dintre cei care nu au optat pentru vaccinare nu e vorba de multe persoane care se opun complet aceste idei, ci o bună parte motivează că au trecut prin boală, au anticorpi pentru o perioadă şi amână vaccinarea pentru mai târziu”, a explicat prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USAMV Iaşi.

80% dintre profesorii de la TUIASI se vaccinează

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi aproximativ 80% dintre cadrele didactice ar dori să se vaccineze. Cu toate acestea, potrivit rectorului instituţiei de învăţământ superior, prof.dr. Dan Caşcaval, procentul angajaţilor care fac parte din rândul personalului nedidactic care ar dori să se vaccineze este mai mic cu cel puţin 20 de puncte procentuale, adică doar aproximativ 60% dintre aceştia. „Aceste date ne-au fost cerute atât de către Ministerul Educaţiei, dar şi la nivel local, de către DSP, ISU. Dintre toţi angajaţii noştri, şi avem în jur de 1.400 de angajaţi, aproximativ 65% doresc să se vaccineze”, a precizat prof. univ. dr. ing Dan Caşcaval. Acesta a mai explicat că există un proiect în vigoare prin care membrii sindicatului universităţii se pot testa RT-PCR în mod gratuit pentru a depista infecţia cu noul coronavirus.

La UMF se pot vaccina şi studenţii

Un caz aparte îl reprezintă Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, unde majoritatea cadrelor didactice au putut opta deja pentru vaccinare, fiind incluse în prima etapă. De altfel, o bună parte dintre acestea, inclusiv rectorul, prof.dr. Viorel Scripcariu, s-au vaccinat deja. UMF a realizat o platformă intermediară pe care studenţii care doresc să se vaccineze să se poată înscrie, alături de personalul didactic şi cel auxiliar. Studenţii de la UMF-uri sunt singurii din ţară care intră în etapa a II-a a vaccinării şi, conform informaţiilor furnizate de universitate, există deja un mare interes în rândul acestora de a se vaccina. În mod concret, până acum s-au înscris aproape 4.000 de persoane pe platforma UMF, ceea ce înseamnă 40% din numărul total, fiind circa 9.000 de studenţi şi încă 1.000 de cadre didactice şi personal auxiliar. „Vom avea şi punctul nostru de vaccinare în universitate, am solicitat deja o aprobare de la DSP, vor fi cadre didactice, asistenţi medicali, pentru a putea să gestionăm mai bine procesul de vaccinare. Eu estimez că am putea ajunge la peste 60% procent de persoane vaccinate în universitate”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

UAIC: 100% intenţie de vaccinare la profesorii asociaţi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a trimis în cursul zilei de ieri listele finale la Ministerul Sănătăţii, incluzând numărul total de persoane care vor să se vaccineze pe fiecare categorie în parte. Astfel, în ceea ce priveşte personalul didactic titular, 519 din 735 vor să se vaccineze, un procent de aproape 71%. O surpriză o reprezintă cadrele didactice asociate care sunt, în mare parte, persoane cu vârsta de peste 65 de ani care continuă activitatea prin contracte la plata cu ora. Aici, procentul de intenţie în ceea ce priveşte vaccinarea este de 100%: 195 de solicitări din 195 posibile. Doar 54 din cei 100 angajaţi în domeniul cercetării au ales să se vaccineze, procentele fiind reduse şi la personalul didactic-auxiliar, 299 din 531, şi la cel nedidactic, care e de sub 50%, mai exact 235 din 542 - aproape 43,5%. „Procentul este bun şi reflectă dorinţa firească a colegilor noştri de a-şi proteja sănătatea. Şi eu m-am trecut pe listele respective şi mă voi vaccina”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader. Persoanele din etapa a II a vaccinării vor putea să se programeze în aplicaţie, de către medicul de familie sau angajator, începând cu după-amiaza zilei de vineri, 15 ianuarie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.