Cine mai iubeşte Iaşul?

marți, 05 mai 2015, 01:50
3 MIN
 Cine mai iubeşte Iaşul?

Poate că a venit vremea independenţilor, dar nu ne-am prins noi!

Scandalul erotic în care au intrat atât primarul Gheorghe Nichita, cât şi Primăria a răbufnit în momentul cel mai nepotrivit pentru oraşul nostru. Cu un an înaintea alegerilor locale, când ar fi trebuit să medităm cu seriozitate asupra unei viziuni focusate pe dezvoltarea şi promovarea Iaşului, ne-am procopsit cu o zbuciumată comedie de budoar. În locul mult aşteptatei viziuni, se anunţă aşadar romane, piese de teatru şi scenarii de film. De amor ghebos!

Poate e un semn. În vreme ce Iaşul, înscris în cursa pentru obţinerea titlului de capitală culturală europeană, căuta înfrigurat un nou Luceafăr, ieşenii au dat nas în nas, pe uliţa principală, cu Miţa Baston. Se pare că tot bătrânul Caragiale este mai tare decât naivul Eminescu! 

Nici proiectele europene nu mai sunt ce au fost pentru Iaşi! Dacă până la finele anului nu finalizăm pasarela Băncilă, dăm banii europeni înapoi, dar nimeni nu se arată îngrijorat. Şi nimeni nu a fost pedepsit pentru imensele prostii făcute în procesul de elaborare a proiectului. Adăugând şi problemele din jurul creditului Dexia, s-ar putea ca datoriile Iaşului să fie plătite complet abia de urmaşii urmaşilor noştri. Iată că avea dreptate Ştefan cel Mare!

Totuşi, parcă cel mai grav element al cazului este discreditarea (decredibilizarea, dacă ţineţi morţiş) unor instituţii din subordinea Primăriei. Aici nu ar mai trebui să cadă doar nişte capete, ci să zornăie cătuşele. Dacă nu mai faci nici o diferenţă între Poliţie (fie ea şi locală) şi interlopii Iaşului, atunci te întrebi dacă impozitele plătite de contribuabili nu s-au transformat de multă vreme în taxe de protecţie.

Politic vorbind, s-ar zice că liberalilor le convine scandalul. Dar merită PNL (plus PDL) fotoliul de primar al Iaşului? Ca şi pesediştii, liberalii (plus pedeliştii) au prea puţini oameni de valoare la vârf. Analizând „spuma” celor două partide, adică parlamentarii din faimoasa echipă USL de Iaşi, (aia care iubea nespus oraşul nostru!), descoperim nu o elită, ci mai multe grupuri de infractori, nu proiecte de legi, ci şmenuri la nivel înalt şi nu o luptă în favoarea intereselor cetăţii (aşa cum ne promiteau), ci o mizerabilă fugă după avere. De ani de zile, indivizii ăştia doar ne fac de râs la Bucureşti! În aceste condiţii tragi-comice, nu m-aş mira să-şi facă din nou apariţia, de după colţ, medicul Ciuhodaru (ajuns acum la UNPR!), care să ne anunţe că, din 2016, vrea un Iaşi sănătos la cap!

Cum şi politica tot de la cap se-mpute, rămâne de văzut cât de înţelept vor gestiona cele două partide mari din Iaşi noua situaţie teribil de confuză din acest moment. Se va aplica regulamentul PSD? Dacă da, cine va deveni primar interimar? Cine va cere iertare ieşenilor? Cine va plăti toate oalele sparte? Cine va pierde? Şi cine va câştiga, în cele din urmă? Cine mai iubeşte Iaşul?! Poate că a venit vremea independenţilor, dar nu ne-am prins noi! Nu încă!

Comentarii