Cinepub relanseaza filmul romanesc online

luni, 25 ianuarie 2016, 13:51
2 MIN
 Cinepub relanseaza filmul romanesc online

Lansat anul trecut pe 26 februarie, Cinepub.ro, singurul canal online gratuit de cinema romanesc, si-a gasit deja locul in peisaj. Portofoliul sau numara pana in 20 ianuarie 2016 un total de 21 de lungmetraje, 26 de documentare, 37 de scurtmetraje de fictiune si 20 de animatii.

Premierele au loc in fiecare joi, de la ora 20.30, pe YouTube, locul unde se incarca toate filmele, gratie parteneriatului semnat de organizator, Agentia de comunicare GAV, cu Google Romania. Am intrebat-o pe Dorina Oarga, project manager Cinepub, daca se platesc drepturi de autor si cat de greu e sa le obtina. Au fost autori care au refuzat sa-si ofere filmele? „Cinepub nu isi permite sa plateasca drepturi de autor, dar am avut noroc de o deschidere si sustinere extrem de mari din partea regizorilor si producatorilor de film, majoritatea permitandu-ne difuzarea filmelor pe platforma fara un cost anume. Evident ca ne-am lovit si de cateva refuzuri, speram sa nu fie mai multe pe viitor“, spune Dorina Oarga.

Oferta e foarte diversa, de la productii clasice pana la filme independente recente. De pilda, de la Morometii si Vulpe-vanator (ambele de Stere Gulea) pana la Felicia, inainte de toate (de Razvan Radulescu si Melissa de Raaf), Domestic (de Adrian Sitaru) sau Elevator (de George Dorobantu), dintre lungmetraje. Vaca finlandeza (de Gheorghe Preda), Sink (de Iulia Rugina), Santul (de Adrian Silisteanu), mai multe scurtmetraje de Adrian Sitaru si Paul Negoescu sunt, de asemenea, disponibile, in timp ce sectiunea de documentar ofera, printre altele, Memoria de piatra (de Iosif Demian), Where Europe Ends (de Sinisa Dragin si Alina Mungiu-Pippidi), precum si opt documentare realizate in cadrul Aristoteles Workshop.
 

Traficul e foarte bun. Lansat in 14 ianuarie 2016 intr-un pachet de scurtmetraje semnate de „tineri furiosi“ (asa au fost recomandati), Tuns, ras si frezat, de Bogdan Muresanu, stransese pana in 20 ianuarie 1.208 vizualizari. Iacob, deschizator al unei serii 2016 consacrate lui Mircea Daneliuc, avea din 7 ianuarie pana in 20 ianuarie aproape 3.300 de vizualizari. Pe www.cinepub.ro, fiecare film beneficiaza de caseta tehnica, sinopsis, premii, articole din presa, plus link-ul spre YouTube. In plus, sunt postate si interviuri scrise cu regizorii, producatorii sau actorii implicati in realizarea acestor filme, interviuri ale caror intrebari provin de la publicul care urmareste canalul, sub forma unor sesiuni virtuale de Intrebari & Raspunsuri ce se organizeaza pe pagina de Facebook Cinepub.
 

Cel mai mare trafic il are pana acum Tatal fantoma, debutul in regie al lui Lucian Georgescu (initiatorul Cinepub), cu circa 12.600 de vizualizari, urmat de Morometii cu aproape 11.500 de vizualizari. (Ganditi-va ca majoritatea lungmetrajelor au putut fi vazute pana acum si in sali, si la televizor, si pe DVD.) Spectatorii au si pareri pe care tin sa le impartaseasca – atunci cand nu reclama din Vietnam sau Germania ca nu pot vedea filmul (copyright-ul, din pacate, e doar pentru Romania pentru anumite filme).

Textul integral, pe suplimentuldecultura.ro

Comentarii