Încep înscrierile în clasa pregătitoare. Vezi detaliile importante aici!

Şefa ISJ: Le recomadăm părinţilor să nu aglomereze inutil secretariatele. Contează în primul rând circumscripţia, şi apoi celelalte criterii.

sâmbătă, 30 martie 2013, 02:50
2 MIN
 Încep înscrierile în clasa pregătitoare. Vezi detaliile importante aici!

Peste 7.770 de copii sunt aşteptaţi se fie înscrişi în clasa pregătitoare începând cu data de 2 aprilie. Faţă de anul trecut, în ceea ce priveşte învăţământul de masă, mai mult cu 1.446 de elevi ar urma să intre în clasa pregătitoare. Dacă ne raportăm la numărul de clase, sunt în plus 82 faţă de cele existente în acest an şcolar. În comparaţie cu 2012-2013, pentru noul an sunt prevăzute, de asemenea, mai multe clase de învăţământ special, şi anume 6 faţă de 3.

 

Mai mulţi copii vor începe clasa pregătitoare şi în şcolile particulare, şi anume 275 faţă de 167 câţi sunt în prezent. În ceea ce priveşte achiziţiile necesare desfăşurării corespunzătoare a activităţii, pentru noul an trebuie să mai fie cumpărate 1.369 de băncuţe şi 77 de seturi didactice. Conducerea Inspectoratului Şcolar a atras atenţia că este ultimul an în care vor mai exista două posibilităţi de intrare în învăţământul obligatoriu, părinţii putând opta fie pentru înscrierea micuţilor în clasa pregătitoare, fie pentru înscrierea acestora în clasa I, în funcţie de vârstă şi de rezulatele evaluării dezvoltării lor psihosomatice. Totodată, şefa IŞJ a amintit că părinţii au obligativitatea de a-i da la şcoală pe copii, indiferent că în clasa pregătitoare sau în clasa I. „Le atenţionăm pe doamnele educatoare să facă o consiliere adecvată asupra faptului că este obligatorie înscrierea la clasa pregătitoare. Aceasta nu mai este opţională. Să nu facă recomandarea – pe care am mai găsit-o în anul anterior – că, dacă nu reuşesc eventual să ajungă la şcoala dorită sau la învăţătoarea dorită, mai pot ţine copiii un an în grădiniţă. Se vor face verificări asupra CNP-ului şi vârstei copilului, deci obligativitatea părinţilor este de a-şi înscrie copilul fie în clasă pregătitoare, fie în clasa I”, a punctat Camelia Gavrilă. În prima etapă de înscriere, până pe 22 aprilie, secretariatele şcolilor vor fi deschise în cursul săptămânii până la ora 20, iar sâmbăta în intervalul 10-13. Părinţii foarte ocupaţi pot solicita chiar o programare în vederea înscrierii copiilor. „Le recomadăm părinţilor să nu aglomereze înscrierile la secretariate în primele zile, pentru că nu are sens. Nu reprezintă nicicum un bonus, o şansă în plus dacă te-ai înscris mai repede. În primul rând circumscripţia şi apoi celelalte criterii sunt cele care asigură un loc în şcoala respectivă. Mult calm, pentru că, la un moment dat, soluţia se găseşte, chiar dacă poate nu prima în ordinea priorităţilor, dar sistemul reglează lucrurile în final”, a adăugat şefa IŞJ.
 
 
 
 

 

 

Comentarii