Mândri că suntem

joi, 26 iunie 2014, 01:50
3 MIN
 Mândri că suntem

PSD nu poate câştiga alegerile prezidenţiale fără să cumpere câteva zeci de mii de voturi din Ardeal. Acolo au pierdut şi Adrian Năstase, şi Mircea Geoană. Or, ardelenii, spre deosebire de moldoveni, sunt mai greu de cumpărat cu găleţi şi angajamente de iubire.

Premierul Victor Ponta l-a nominalizat, marţi, în funcţia de ministru al Transporturilor pe clujeanul Ioan Rus. "Este un mesaj pentru zona Ardealului şi Transilvania că toate proiectele anunţate pentru această regiune vor fi realizate", a explicat liderul PSD. Dacă este să dăm crezare Google, avem de-a face cu o premieră. Este pentru prima dată când un prim-ministru recunoaşte că principalul argument în selecţia unui ministru derivă dintr-un asemenea amănunt biografic. Regiunea e uneori mai importantă decât competenţa într-un domeniu, ne atrage atenţia Victor Ponta. Şi merită felicitat pentru sinceritate. Să recunoaştem, structura Cabinetului său reflectă în totalitate grija premierului faţă de toate regiunile ţării. Nu fiţi geloşi pe ardeleni. Citiţi cv-urile celor 25 de miniştri şi veţi descoperi că nici Moldova nu stă rău. Se laudă cu nu mai puţin de… zero reprezentanţi. Sigur, trei membri ai Executivului (Remus Pricopie – Educaţie, Constantin Niţă – Economie şi Eugen Teodorovici – Fonduri Europene) s-au născut în zona Moldovei, dar toţi locuiesc de ani buni în alte regiuni ale ţării.

Dar poate că raţionamentul lui Victor Ponta a fost altul. Ştim cu toţii că autostrada Transilvania rămâne principala prioritate în materie de infrastructură a României. Or, Ioan Rus este considerat la Cluj "părintele" acestei autostrăzi. Hai, nu fiţi geloşi. O analiză publicată recent în Ziarul Financiar, semnată de economistul şef al BCR, Radu Crăciun, demonstrează cam acelaşi lucru. Cam acelaşi lucru, în sensul că într-adevăr e vorba de o autostradă, dar nu de autostrada Transilvania, ci de autostrada Iaşi – Târgu Mureş. Consecinţele pe termen lung ale izolării Moldovei sunt "de gravitate maximă pentru securitatea şi integritatea României", susţine economistul, care concluzionează: "O autostradă peste Carpaţii Orientali ar trebui să fie de fapt prioritatea zero a României". Cam "băsist" domnul Crăciun. Nu înţelege adevărata prioritate a ţării. Şi anume că PSD nu poate câştiga alegerile prezidenţiale fără să cumpere câteva zeci de mii de voturi din Ardeal. Acolo au pierdut şi Adrian Năstase, şi Mircea Geoană. Or, ardelenii, spre deosebire de moldoveni, sunt mai greu de cumpărat cu găleţi şi angajamente de iubire.

Desemnarea lui Ioan Rus la Ministerul Transporturilor, coroborată cu "promovarea" lui Dan Şova în funcţia de purtător de cuvânt în campanie, sugerează că DECIZIA s-a luat. Victor Ponta va candida la Preşedinţie. Iar bătălia se va da pe voturile care contează cu adevărat: Ardealul şi diaspora. În această cheie trebuie citită şi disperarea premierului de a participa la Consiliul European, unde urmează să se semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova. Moldovenii de pe malul drept al Prutului au votat la ultimele alegeri prezidenţiale în procent de peste 90% cu Băsescu. Asemenea ardelenilor, trebuie reconvertiţi. Noi, moldovenii din stânga Prutului… suntem români. Şi vom fi mereu "mândri că suntem români".

 

Comentarii