Meditaţiile copilului îi ajung pe părinţi cât salariul minim. Cât costă ora la diferite obiecte

joi, 30 iunie 2016, 02:02
4 MIN
 Meditaţiile copilului îi ajung pe părinţi cât salariul minim. Cât costă ora la diferite obiecte

Examenele naţionale, în special bacalaureatul, au scos din buzu­narele părinţilor şi echivalentul unui salariu net din minimul pe economie. Cei mai căutaţi profesori an de an sunt în primul rând cei de la clase, iar disciplinele la care elevii fac cel mai intens pregătire sunt româna şi matematica. În funcţie de meditator, preţurile di­feră mult. Dacă un elev alege să facă meditaţii la matematică cu un student ori un dascăl la început de drum, preţul unei şedinţe de două ore este cuprins între 20 şi 40 de lei. Meditaţiile cu un profesor cu experienţă de peste 5 ani în meditaţii ajung însă la 50-60 de lei şedinţa. 

Dacă ar fi să facem un mic calcul, un elev care face câte două şedinţe pe săptămână la română şi matematică, în pregătirea pentru bacalaureat, ar trebui să scoată din buzunar 110 lei, dacă aleg să facă meditaţii cu un student, şi 220 de lei, dacă aleg să facă meditaţii cu un cadru didactic cu experienţă. Pe o lună, preţul pe meditaţii ar ajunge între 440 de lei şi 880 de lei, adică netul unui salariu minim pe eco­nomie. Mihai C. este profesor de matematică cu un an experienţă şi face meditaţii cu elevii de clasele I-XII. Crede că 40 de lei este o sumă acceptabilă pentru ambele părţi, şi că meditaţiile lui au rolul de a le arăta elevilor că „matematica nu e naşpa“, după cum chiar el spune. „În general, matematica nu se recuperează, ci se învaţă cum trebuie, la timp. Cei care vor 10 ar trebui să înceapă cu un an înainte, nu este nimic standard, nu există o reţetă a succesului“, spune acesta.

Când să începem?

Loredana Panainte oferă meditaţii doar elevilor de clasa a VIII-a, pentru evaluarea naţională. Cere 50 de lei pentru două ore de pregătire la matematică. „Prima întrebare pe care o pun părinţilor este ce notă a luat copilul la simulare. Dacă a luat 3, în două luni nu ştiu dacă îl pot ajuta să ia un 7. De trecut, se poate, dar mai mult este greu. Am copii care m-au sunat şi cu o lună înainte de examen, şi care mi-au spus că au luat nota 2 la simulare. Cu aceşti copii nu fac meditaţii deoarece mi-e ruşine să iau banii părinţilor de pomană. Un copil care se pregăteşte de eva­luarea naţională şi care nu este la zi cu cunoştinţele ar trebui să facă trei şedinţe pe săptămână, dacă doreşte să obţină o notă bună, iar un copil care doreşte nota ma­ximă, de două ori pe săptămână. Aceştia din urmă pot veni şi cu două luni înainte de examen, ori chiar şi cu o lună. Ei doar în­treabă ce nu au înţeles la clasă“, spune profesoara.

Cu peste 10 ani de experienţă în învăţământ este şi doamna M.O., care nu a dorit să ne dezvăluie câţi copii a avut anul acesta la meditaţii. „Dacă pot recupera cu ei în timp record, depinde foarte mult şi de nivelul copilului. Eu nu am picaţi până acum. În general, se începe pre­gătirea cu jumătate de an înainte. Cu cei care vin pe ultima sută de metri şi nu sunt pregătiţi, nici nu fac pregătire, deoarece eu nu vreau să colecţionez eşecuri!“, mărturiseşte profesorul.

Un program mai rigid este pus în practică de doamna A.C, cadru didactic de peste 2 ani. „Eu selectez copiii cu care lucrez de la începutul anului, foarte rar iau pe traseu, deoarece timpul este scurt. Acum am pentru bac la pregătire 5 elevi, iar pentru evaluarea naţională alţi 5. În total, în această periadă am avut 15 persoane la pregătire, începând cu clasa a II-a şi până la stu­denţi“, povesteşte profesoara, care oferă meditaţii încă din primul an de facultate.

Informatica e scumpă

Marta A. cere 30 de lei pe o oră jumătate şi meditează elevi de la clasele a V-a şi până la liceu, la limba română. Nu are decât 21 de ani, este studentă, şi este doar de anul trecut pe piaţa meditaţiilor. „De regulă elevii vin cu probleme mari la gramatică. Am avut şi adulţi la pregătire, care au dat examen la Poliţie. Eu fac câte o şedinţă pe săptămână, chiar şi cu o lună înainte de evaluarea naţio­nală“, spune tânăra, care are cel mai mic preţ de pe piaţă.

Cadrele didactice pe care le-am contactat, şi care cer 60 de lei pe şedinţă, nu au fost de acord să ne împărtăşească din experinţa lor de profesori medidatori. Cele mai mari preţuri sunt pentru disciplina informatică, unde unul din profesorii care îşi fac reclamă pe site-uri specializate cere şi 100 de lei pentru două ore în pregătirea tinerilor pentru proba de la bacalaureat.

Studenţii care oferă meditaţii la informatică pornesc şi de la 15 lei, însă cei cu experienţă ajung şi la 80-100 de lei. La anatomie, biologie şi chimie, preţu­rile sunt cuprinse între 30 şi 50 de lei, la fizică şi geografie între 25 şi 40 de lei, la istorie între 35 şi 50 de lei, iar la engleză între 20 şi 50 de lei.

 

Comentarii