Povestea adevărată a unui soldat care a luptat în războiul CIA împotriva comunismului

”Nici un pericol”, de Robert Bauer

vineri, 28 februarie 2014, 02:49
2 MIN
 ”Nici un pericol”, de Robert Bauer

În exploziva sa carte de memorii devenită peste noapte bestseller în topul New York Times, Robert Baer dezvăluie un adevăr de natură să cutremure pe oricine este interesat nu doar de politica externă şi relaţiile internaţionale, ci şi de soarta omenirii în ansamblu: Statele Unite, deşi s-au autodesemnat poliţist al planetei, sunt asemenea unui uriaş legat la ochi.

CARTEA CARE A INSPIRAT SCENARIUL MEMORABILULUI FILM SYRIANA. Autorul ne prezintă uimitorul proces prin care CIA a devenit un spaţiu al birocraţilor care se mulţumesc să analizeze fotografii obţinute de sateliţii orbitali şi care nu mai au habar că adevărurile despre o ţară nu se oferă singure, ci trebuie culese şi analizate. Cititorul va înţelege, cu oroare, de ce SUA nu au sprijinit revolta irakienilor care au dorit să îl înlăture de la putere pe Saddam Hussein încă din 1995, de ce au avut nevoie de un deceniu întreg pentru a afla cine le aruncase în aer ambasada din Beirut în 1983 şi de ce nu au reuşit să facă nimic pentru a ţine sub control traficul cu arme jefuite din dotările fostei armate sovietice. Deşi oferă răspunsuri la numeroase întrebări pe care politica externă americană le-a ridicat în ultimele două decenii, cartea lui Baer provoacă însă altele, cu mult mai înfiorătoare.

Provocatoare… Perspectiva unui spion privind intrigile din interiorul CIA oferită de unul dintre cei mai buni agenţi operativi pe care i-a avut vreodată agenţia.” – Washington Post Book World

DESPRE AUTOR

ROBERT BAER (n. 1952), fost agent operativ CIA până în 1997, când şi-a dat demisia, este, în prezent consultant internaţional, considerat a fi o autoritate în problemele Orientului Mijlociu. Este autorul mai multor cărţi dintre care două, devenite şi bestselleruri în topul New York Times, Niciun pericol. Povestea adevărată a unui soldat care a luptat în războiul CIA împotriva terorismului (2002) şi În pat cu diavolul. Cum şi-a vândut Washingtonul sufletul de dragul petrolului saudit (2003), au constituit baza pentru scenariul aclamatului film Syriana care i-a adus lui George Clooney un Oscar pentru modul în care a interpretat personajul lui Baer. A mai scris: Blow the House Down. A novel (2006), The Devil WeKnow. Dealing with the New Iranian Superpower (2008) şi The Company We Keep.A Husband-and-Wife True-Life Spy Story (2011). Este autor de editoriale pentru TIME.com şi a colaborat cu Vanity Fair, The Wall Street Journal şi The Washington Post.

A lucrat îndeaproape cu regizorul Kevin Toolis la realizarea unei serii de trei documentare pe care le-a şi narat, Cultul sinucigaşului cu bombă, dintre care primul a fost nominalizat pentru obţinerea unui Premiu Emmy în 2006. A fost intervievat în calitatea sa de specialist CIA pentru documentarul lui Robert Greenwald, Uncovered. The War on Iraq (2004) şi pentru cel al regizorului olandez Gideon Levy, Lockerbie Revisited (2009).

De sambata, 15 martie, la toate chioscurile de presa, numai cu Ziarul de Iasi.

Pret: 20 lei

Partener: Conest

Comentarii