Premieră la Luceafărul: Năzdrăvanul din Stele

marți, 28 martie 2017, 15:46
2 MIN

Un nou titlu va intra pe afişul Teatrului „Luceafărul” Iaşi  începînd de vineri, 31 martie, de la orele 18,30: NAZDRAVANUL DIN STELE. Spectacolul este realizat pe un text scris de Alina Nelega, cunoscut dramaturg, premiat de UNITER în anii precedenţi în cadrul concursului Cea mai buna piesă, cu lucrări puse-n scenă în întreaga ţară şi în străinătate. Atenţia ei creatoare s-a focalizat acum pe personaje şi acţiuni care vor plimba imaginaţia spectatorilor prin două lumi contrastante, dar la fel de interesante – spaţiul interstelar şi lumea de la firul ierbii, oferind publicului o adevărată provocare de fantezie.

Regia spectacolului este semnată de Gavril Cadariu, conf. univ. dr. la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte din Tg Mureş, regizor care a lucrat pentru scene din România (Sibiu, Craiova, Bucureşti, Cluj, Alba Iulia, Braşov). "Copil fiind, vara, la bunici, jocul preferat era să alerg prin pădure, să urc în stejarul unde-mi făcusem un punct de observare a cerului.  Îmi imaginam cît de mare poate fi casa stelelor, ce fac ele ziua, unde se duc şi de unde vin noaptea, cînd se înghesuie pe bolta cerească. Jocul meu devenea foarte spectaculos, le-am dat nume şi mi le-am făcut prietene. Şi aşa am rămas, prieteni. Spectacolul de-acum este o provocare la imaginaţie pentru fiecare spectator. Năzdravani sîntem cu toţii, dar să-l vedem şi pe Năzdrăvanul din stele", precizează Gavril Cadariu.

De partea plastică a proiectului s-a ocupat Adrian Damian, unul dintre cei mai buni scenografi ai momentului, cu creaţii realizate pentru teatre din Bucureşti, Cluj Napoca, Sibiu, Timişoara, Craiova, colaborînd cu regizori români de top precum Mihai Măniuţiu, Radu Afrim, Radu Alexandru Nica, Bobi Pricop, Alexander Hausvater etc. şi cu regizori străini (Robert Wilson, Peter Schnider, Roberto Bacci). Pentru acest spectacol, Damian a conceput cîteva maşinării scenice spectaculoase, realizate în premieră în România, pentru a sugera scenic ideea de univers galactic şi microcosmos terestru.

De designul de lumini a fost responsabil Cristian Şimon, de la Teatrul Naţional din Bucureşti, care a mai lucrat pînă acum cu regizorii Bobi Pricop, Mihai Măniuţiu, Gigi Căciuleanu, dar şi cu Nae Caranfil, la filmul 6,9 pe scara Richter. De proiecţiile video s-au ocupat Adrian Florea şi Constantin Şimon, iar de muzică, Zeno Apostolache.

Năzdrăvanul din stele li se adresează spectatorilor cu vârste peste 5 ani şi se înscrie în direcţia artistică a Teatrului "Luceafărul" de-a aduce în lumina reflectoarelor texte actuale valoroase, puse-n scenă de echipe de creatori de vîrf.  Actorii care vor da viaţă personajelor şi acţiunilor lor dramatice sunt Carmen Mihalache, Raluca Pintilie, Beatrice Volbea, Emanuel Florentin, Aurelian Diaconu şi Viorel Vîrlan. Bilete pot fi achiziţionate de la casieria Teatrului sau on line, pe www.bilet.ro. Preţ – 12 lei.

    

Comentarii