Şumudică, şansă mică

sâmbătă, 10 decembrie 2016, 02:50
4 MIN
 Şumudică, şansă mică

Echipa de pe locul IX în clasamentul Ligii I i-a dat clasă în Europa League marii favorite la titlu taman înainte de a-şi da obştescul sfârşit. 

După terminarea fazelor preliminarii ale competiţiilor europene, România s-a pricopsit cu două echipe în Liga Europa: campioana, Astra Giurgiu, şi vicecampioana, FC Steaua Bucureşti. Un numitor comun între cele două trupe: patroni cu antecedente penale, Gigi Becali şi Ioan Niculae. O altă asemănare: ambii sunt destul de departe de alura de finanţatori, îşi critică subalternii în public şi se amestecă ca atotcunoscătorii în treburile clubului. În rest, diferenţe cât gârla de mari, în ciuda faptului că Becali şi Niculae sunt comparabili ca buget. Niculae este hotărât să-şi scufunde corabia, dându-şi seama că investiţiile în fotbal, chiar dacă pot fi supape de alimentare pentru afaceri, sunt catastrofale, fiindcă împing la spălări de bani şi alte cele. Unirea Urziceni, o altă jucărică niţel mai performantă, a fost aruncată la timp, deoarece patronul Mitică Bucşaru n-a avut chef să aştepte experienţa puşcăriei pentru a-şi da seama de realitate. Gigi Becali, stăpân pe situaţie, n-a vrut să se lase de Steaua, în ciuda presiunii venite din zona stelelor de pe epoleţi. „E jucărica mea, fac ce vreau cu ea, şi cu asta, basta. M-aţi înţeles!?“

O altă diferenţă: Astra Giurgiu, cu Niculae cu tot, a fost, şi încă mai este, o grupare formatoare de antrenori. Daniel Isăilă s-a făcut cunoscut la Astra, iar Şumudică, cu experienţe anterioare cu tot, s-a format tot la Astra. Steaua creştină becaliană a fost o distrugătoare de antrenori. Piţurcă a rezistat cât a rezistat la stâna lui Becali în varianta din tinereţe, însă Lăcătuş, favoritul galeriei, Dorinel, marele Hagi, Cârţu, Stoichiţă, Bergodi, Roni Levi şi atâţia alţii au clacat. Toţi antrenori mai buni sau mai discutabili, dar oameni cu personalitate, care au ştiut să decanteze rolul fiecăruia în angrenajul unui club de fotbal. Poate nu întâmplător, singurii care au rezistat în faţa uraganului de Pipera au fost numai doi: Cosmin Olăroiu şi actualul Laurenţiu Reghecampf. „Oli“, un antrenor de valoare medie la nivelul fotbalului românesc, a ştiut cum să-l ia pe marele patron, mai mult decât chiar Meme Stoica, readus la matcă după fronda pe care toţi au uitat-o. „Reghe“ a fost mulţumit doar pentru că „misoginul“ Gigi a acceptat-o pe nevastă-sa ca impresar al jucătorilor săi. La Astra, nu s-au pus niciodată aceste probleme. 

La tragerea la sorţi, Steaua becaliană a fost, în continuare mare favorită. Chiar dacă a fost zdrobită de ManCity în drumul spre Liga Campionilor, în timp ce Astra a învins în deplasare, în cel de-al doilea an consecutiv, pe West Ham United. Grupă uşoară pentru Becali, grupă infernală pentru Niculae. În campionatul intern, Steaua domina imperial, Astra ajunsese aproape de zona retrogradării. În plus, Steaua lui Becali s-a înfruptat pe deplin din cămara Astrei: William, Boldrin (la care Becali strâmbă din nas acum, deşi e golgheterul echipei!), Enache, Alibec (din februarie). Urmează, probabil, Budescu, Junior Morais etc. Astra nu a excelat în creşterea de jucători de pepinieră, şi este normal, când te gândeşti la lichidare; Steaua, prin autarhul ei conducător, a protestat vehement la regula U21 stabilită de FRF, mai dihai ca ieşeanul naturalizat Florin Prunea. 

Acum, Steaua, a ieşit în şaisprezecimi dintr-o grupă infernală, după un start catastrofal. Şumudică, învingătorul de la Londra, şi-a arătat talentul în fotbalul reactiv la Plzen şi la Viena şi a avut noroc cu Viktoria Plzen în ultima etapă. Gambler, ce să-i zici? În timp ce familia Reghecampf şi marele patron s-au umplut de ruşine, în ciuda unei răbufniri cu… Osmanlîspor. 

Dar, Becali vrea doar campionatul. Nici o mirare, din moment ce şi-a pregătit din timp această variantă. Tot ce mişcă în Liga I – Llullaku, Gnohere, eternul şi fascinantul Sânmărtean – sunt în atenţia lui. Cu CFR Cluj şi Gaz Metan în insolvenţă, cu Craiova în impotenţă, cu Viitorul în indecenţă şi cu Dinamo măcinată de conflicte, sarcina  obţinerii campionatului pare extrem de uşoară. În schimb, Astra îşi pregăteşte obştescul sfârşit, din moment ce până şi Şumudică, catalizatorul acestei echipe în descompunere, a înclinat steagul. Poate că mulţi hateri ai Stelei sperau ca Şumi să dea ultima lovitură de graţie Stelei, echipa pe care a urât-o de când lumea. Şi poate că va fi convins într-o ultimă reprezentaţie. În orice caz, chiar dacă Steaua va intra în palmaresul naţional ca fiind campioana sezonului, în istoria campionatului românesc va rămâne, în anul de graţie 2016, Astra Giurgiu şi antrenorul ei, Marius Şumudică. 

Nicolae GRECU 

nicolae.grecu@ziaruldeiasi.ro

Comentarii