UMF anunţă investiţii uriaşe pentru anul 2015: Parcare subterană în Piaţa Naţiunii, anul viitor

vineri, 19 decembrie 2014, 02:59
2 MIN
 UMF anunţă investiţii uriaşe pentru anul 2015: Parcare subterană în Piaţa Naţiunii, anul viitor

Banii pe care îi va investi instituţia sunt din fonduri proprii. Care sunt cele mai importante proiecte.

Peste 35 de milioane de euro vor fi investite de UMF Iaşi în 2015. Banii provin din bugetul propriu şi au în vedere cele mai importante proiecte ale universităţii. Vorbim de realizarea unui centru de abilităţi me­di­cale, o sală de sport şi centru de recuperare, terminarea clădirii Facultăţii de Bioinginerie, dar şi CEMEX-ul – centru avansat de cercetare şi dezvoltare în medi­cina experimentală.

Un proiect va avea în vedere schimbarea Pieţei Naţiunii, unde va fi construită „o clădire cu două ni­veluri, o parcare subterană cu 400 de locuri şi o librărie. Investiţia se va ridica la suma de zece milioane de euro, dar înainte vom supune unei dezbateri publice acest proiect, mai ales că vor exista schim­bări la nivel arhitectural“, a pre­cizat prof. dr. Vasile Astă­răstoae, rectorul Univer­sităţii „Gr.T. Popa“ Iaşi.

Pe lângă acestea, conducerea universităţii are intenţia de a crea un centru de abilităţi medicale, unde stu­denţii să poată învăţa elementele de bază din medicină, precum folosirea unui aparat de tensiune sau cum să facă o injecţie. Mai mult, în acest centru de simulare, studenţii şi rezidenţii vor putea exersa, pe manechine, tehnici şi proceduri din dome­niul a 16 specialităţi medicale. Acest centru va cuprinde toate dotările ne­cesare, iar lucrările vor în­cepe în 2015 şi vor fi finalizate în 2016. Valoarea totală a proiectului ajunge la cinci mi­lioane de euro. Al trei­lea mare proiect al UMF cu­prinde realizarea unui centru de recuperare mo­dernă, proiect ce va costa şase milioane de euro.

De asemenea, în luna mai a anului 2015 va fi terminată clă­direa Facultăţii de Bioinginerie, iar în luna noiembrie a anului viitor se vor termina lucrările la CEMEX. Nu în ultimul rând, de anul viitor va fi dezvoltat un proiect pe chirurgie cardiovasculară pediatrică. În cadrul acestui program, medici români şi personal calificat vor fi pregătiţi în domeniu de echipe de medici şi asistente medicale din străi­nătate. Va fi un proiect integrat, rea­lizat din fonduri europene, unde cele două echipe de medici vor putea opera 100 de copii cu malformaţii congenitale din zo­na Moldovei. Costurile interven­ţiilor chi­rur­gicale vor fi suportate din bugetul programului. Toate aceste proiecte vor fi în dezba­te­re publică începând cu 14 ianuarie 2015.

Comentarii