De Business

Punem punctul pe știi

Ingramadeala mare la privatizarea „Agmus”

joi, 23 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Ingramadeala mare la privatizarea „Agmus”

Pentru spatiile pe care le are sau pentru ca a ramas una dintre putinele firme ce mai sint de privatizat la Iasi, „Agmus” pare la ora actuala cea mai curtata fabrica din Iasi. Cel putin daca avem in vedere scrisorile de intentie depuse la Autoritatea pentru Privatizare. Surse din cadrul APAPS Bucuresti ne-au declarat ca pina acum au fost depuse sapte scrisori de intentie pentru firma ieseana.
Este vorba de „Gibas Numeriek” din Olanda, „Sidem” din Belgia, persoana fizica Cristian Daniel Gherasim, firma R.E.M din Bacau, iar din Iasi, societatile „Coseli”, Iasisting” si „Omega Is Comunications”. Anuntul de privatizare pentru „Agmus” a fost aprobat de APAPS, urmind ca pina cel tirziu la sfirsitul acestei luni sa fie publicat in presa.
Belgienii si olandezii par dispusi sa joace tare
„Gibas” face parte din „SG Holding”, firma cu capital belgiano-olandez, cu o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro si un capital social de 9,2 milioane de euro. Firma se ocupa cu producerea si vinzarea de masini unelte. In Iasi a utilat firma B.M.T. Doreste sa investeasca la „Agmus”, in patru ani de zile, aproximativ 7 milioane de euro si sa ofere locuri de munca pentru 800 de persoane.
„Sidem” apartine unei familii din Belgia si produce piese de directie si suspensii pentru camioane. Exporta in tari din toata lumea 90% din productie si mai detine o fabrica in Ungaria.
R.E.M din Bacau este o firma cu un capital social de 2 milioane de lei, cu patru salariati si o cifra de afaceri pe 2002 de 8,3 miliarde de lei.
„Iasisting” din Iasi este profilata pe productia si vinzarea materialelor PSI (protectia si stingerea incendiilor). Viorel Blajut, directorul general al firmei, a spus insa ca nu va depune si oferta de cumparare pentru „Agmus”. „In nici un caz nu voi depune oferta. Am depus scrisoare de intentie pentru ca am acolo inchiriat un spatiu pe care intentionam sa-l cumpar, insa nu a aprobat APAPS. Intre timp fabrica a intrat in intregime in procedura de privatizare si pentru toata fabrica nu voi depune oferta pentru ca este o fabrica moarta”, a precizat el. „Iasisting” a avut in 2002 o cifra de afaceri de 7,3 miliarde de lei.
„Nu vrem insa o privatizare pe sub mina”
Maricel Popa, proprietarul „Omega Is Comunications” spune ca „nu cred ca voi depune si oferta. M-am saturat sa scot frme de la stat din faliment.
„Coseli” este cunoscuta in Iasi ca producator de condimente, insa aici se fabrica si placute de frina pentru automobile. Cu 52 de salariati, firma a avut anul trecut o cifra de afaceri de 73,7 miliarde de lei si un profit net de peste 15 miliarde de lei. Directorul general al firmei nu a putut fi contactat aseara pina la inchiderea editiei.
Salariatii de la „Agmus” asteapta privatizarea fiind constienti ca nu exista alta solutie. „Nu vrem insa o privatizare pe sub mina”, a declarat Ioan Rachiteanu, vicelider de sindicat. „Agmus” ocupa o suprafata de 50.000 de metri patrati si are la ora actuala 217 salariati. Anul trecut a avut o cifra de afaceri de 19,6 miliarde de lei, pierderi de peste 25 de miliarde de lei si datorii totale de 78 miliarde de lei. (Ana PRODAN)

Comentarii