De Business

Punem punctul pe știi

Tonete cu profituri de mii de euro

joi, 14 august 2008, 19:00
4 MIN
 Tonete cu profituri de mii de euro

Afacerile facute la colt de strada aduc venituri frumusele celor care le practica. O simpla toneta de la care trecatorii ieseni pot cumpara o vata de zahar pe bat sau o punga de floricele aduce in opt luni de zile proprietarului un profit net de peste 5.000 de euro.

Investitie cit jumatate de Dacie veche

Catalin Tudosa este un iesean in virsta de 38 de ani, care a intrat in afaceri cu banii luati din vinzarea unei Dacii 1310. "Ideea mi-a venit din Satul de Vacanta de la Mamaia si m-am gindit sa fac o afacere care sa mearga constant, nu doar sezonier. In 2001, am vindut Dacia 1310 pe care o aveam si cu cei 1.500 de dolari pe care i-am luat pe ea, ma gindeam sa plec din tara. Nu am mai reusit si m-am gindit sa fac ceva cu banii aia. Am luat legatura cu cei din Satul de Vacanta din Mamaia, care vindeau vata de zahar si cineva mi-a promis ca-mi face rost si mie de masini", a povestit tinarul.

Initial afacerea era gindita de a demara in scolile iesene, fiind vorba de achizitionarea a patru masini de facut vata de zahar pe bat. Odata ce avea promisiunea ca-si va primi masinile, nu trebuia decit sa le achite.

"Am vorbit cu cel din Constanta si i-am trimis 800 de dolari prin posta. In schimb, am primit o masina artizanala si celelalte trei masini erau mai mult niste schelete. Le-am adus cu trenul in Iasi, am cautat un meserias care sa se priceapa si din alea patru asa-zise masini mi-a facut una singura, dar macar functiona", isi aminteste tinarul.

Cistig net de 625 euro lunar

Din cauza ca nu reusise sa obtina aprobarile necesare pentru a vinde in scoli, a demarat afacerea in anul 2002, in Oraselul Copiilor. Si-a scos banii pe masina de facut vata de zahar chiar din primele doua luni de activitate. "Nu am sa uit niciodata prima luna de activitate. Eram suparat ca practic pierdusem cei 800 de dolari, dar in martie 2002, cind am iesit pe piata cu masina am cistigat 500 de dolari. In urmatoarea luna mi-am acoperit toti banii pierduti si m-am mutat in curtea unei familii in Copou. Le plateam chirie 100 de lei pe luna si am vindut acolo pina in 2004. Din banii cistigati am reusit sa-mi cumpar o masina noua care facea si popcorn si vata de zahar pe bat, incorporate intr-o toneta", a completat Tudosa.

Noua investitie l-a usurat pe tinarul om de afaceri de 6.000 de euro, bani care includeau si taxele platite. Dupa ce a reusit sa obtina aprobare de la Primarie, s-a mutat cu toneta la Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Copou.

Dupa mai bine de doi ani a reusit sa cumpere sub franciza produse fornetti, pentru ca in ianuarie 2008 sa cumpere o a doua toneta cu masini de popcorn si vata de zahar pe care a amplasat-o pe bulevardul Stefan cel Mare. "Cea de-a doua toneta m-a costat tot 6.000 de euro, sint luate din afara, dar nu va spun exact de unde, pentru ca nu vreau sa maresc concurenta. Intr-un sezon de 8 luni de zile, martie-octombrie, pentru ca atunci merge cel mai bine, floricele si vata de zahar pe bat mi-au adus un cistig in mina de peste 5.000 de euro", a comentat Tudosa.

Cu alte cuvinte tinarul a cistigat in medie 625 de euro pe luna doar de la o singura toneta. "Sint zile si zile. In cursul saptaminii vindem in medie cam de 150 de lei pe zi, iar simbata si duminica ajungem si pina la 600 de lei pe zi, pentru ca vin parintii cu copii. Aici merge mai bine ca in Copou", a detaliat Alexandru Dumitru, vinzatorul de la toneta din Centru.

Planuri de extindere

Preturile sint accesibile, vata de zahar fiind 2 lei, iar floricele de la 1 leu la 4 lei. "In medie se vind amindoua produse la fel, dar de multe ori ma salveaza floricele. Si totul depinde de vreme. Iarna inchid in Copou si las doar toneta din centru simbata si duminica, iar in sezon daca ploua poti face si doar 10 lei intr-o zi intreaga. Recordul a fost in anul 2002 cu masina veche, cu ocazia tirgului de oale. Atunci am vindut de 1.400 de lei, intr-o singura zi", a completat Tudosa.

Daca masinile in sine par a fi scumpe, costurile cu productia si intretinerea acestora sint cit se poate de mici. "La curent, chirie, contabila, angajat si impozite platesc pentru o singura masina in jur de 1.330 de lei pe luna. La aceste cheltuieli se adauga zaharul, din care dintr-un kilogram ies 20 de vate de zahar, betele le iau cu baxul si ma ajung la 15 bani bucata, grauntele de porumb ma costa 4 lei kilogramul. Untul de cocos e cel mai scump ca este din Malaezia si dau 7 lei pe kilogram, iar ambalajele ma ajung la 750 de lei pe luna", a detaliat ieseanul.

Fiindca afacerea ii merge bine tinarul iesean are planuri de dezvoltare. Odata cu proiectul Palas, acesta a depus o cerere la Primarie pentru a i se permite sa vinda in viitorul parc de la Palas.

"In proportie de 51% cred ca-mi va fi aprobata cererea. Voi vinde fornetti si vreau o casuta din lemn unde voi aduce doar aparate de popcorn, vata de zahar pe bat, plus o masina automata de facut gogosi. Acest pas il voi face in asociere cu cineva tot din domeniu si ne va costa in jur de 50.000 de euro cu tot cu cabanuta. Dar sint multumit pentru ca vom avea exclusivitate", a incheiat tinarul afacerist.

Comentarii