E bine in pole-position?

vineri, 19 august 2011, 19:10
3 MIN
 E bine in pole-position?

  Fotbalul nostru cel de toate zilele se afla in plina desfasurare, esalonul de elita ajunge la etapa a IV-a, dar pe malurile Bahluiului si in inaltimile din jurul urbei de-abia incepe. Pentru ca astazi are loc prima etapa a campionatului ligii secunde, in care ia startul si CSMS Iasi, noul nume al CSMU Politehnica, echipa care a luat in scripte locul defunctei Politehnica si spera ca, in curind, sa faca acelasi lucru si in inimile focosilor suporteri, care inca mai pling la catafalcul regretatei. Acest lucru va fi sigur numai in cazul unei promovari si, la ora startului, CSMS se prezinta cu foarte mari atuuri in aceasta lupta. Faptul ca promovarea se poate petrece in anul alegerilor locale conteaza mai putin, ba chiar poate fi o arma electorala cu doua taisuri, ascutite mai nou la tocila falimentului CET. Exista insa voci, autorizate, care nu pot face abstractie de felul cum a fost tratata echipa din primavara (CSMU Poli), in comparatie cu situatia materiala actuala a CSMS. Repetam, acest lucru conteaza mai putin, pentru ca iesenii vor fotbal de Liga I, indiferent de modul cum se numeste, sau cum s-a nascut echipa orasului, sau cui si cum serveste aceasta posibila promovare. Conteaza oarecum, insa, daca ne exprimam temerea ca, odata cu revenirea in primul esalon, formatia din Copou va reveni la statutul binecunoscut si ca factura glorioasei promovari va fi o povara pentru viitoarea divizionara A (ca sa folosim o expresie neconforma cu actualitatea, dar adinc inradacinata in jargonul microbistilor).

Expresia "viitoare divizionara A" e o virtualitate, nicidecum o nota de optimism exagerat. Fiindca nu este deloc clar ca echipa din Copou va promova in acest sezon, cu toate eforturile (exclusiv) bugetare. Majoritatea comentatorilor (cu exceptia dobrogenilor si a bucurestenilor) considera CSMS Iasi in postura de "cap de serie numarul 1". Aceasta apreciere cu iz din tenis nu inseamna neaparat promovarea, fiindca adversarele Iasului nu se prezinta in teren dinainte invinse. Din contra, experienta din ultimii ani a ligii secunde a aratat ca multe echipe considerate initial la pret de "second hand" au reusit promovarea. In ultimele doua sezoane, de pilda, Victoria Branesti si Vointa Sibiu, echipe aterizate din esalonul tert, au facut fara nici un fel de complexe pasul cel mare. In Liga a II-a, surprizele apar la tot pasul, poate si din cauza climatului de incertitudine financiara instaurat in orasele cu pretentii, dar, mai ales, din cauza discordantei dintre cei care bat toba si sufla in trompete si cei care tac si fac treaba. Marius Baciu, antrenorul CSMS, atragea la conferinta de presa de deunazi atentia asupra Brailei. Echipa care, in campionatul trecut, nu a strins decit 21 de puncte in 30 de etape si a fost acceptata in serie pentru completarea locurilor pare a-si fi intarit lotul si vrea sa schimbe complet impresia sub bagheta antrenorului-manager Viorel Ion. Dobrogea nu conteaza doar pe Sageata din Navodari si pustimea lui Hagi, ci si pe batrina Farul, iar unele voci spun ca nu e bine de neglijat nici nou-promovata Farul Constanta. La Bacau se coc ambitii mari, chiar daca tineretea echipei nu se constituie in atu al promovarii, cel putin in acest an. Si exemplele pot continua…

Insa postura de "pole position" nu este un mare avantaj si din alt punct de vedere. Toate echipele, cu veleitati sau fara, vor aborda cu multa ambitie meciurile cu principala favorita. Inclusiv Dinamo II sau Astra II, chiar daca nu pot promova nici daca ar vrea. Toata lumea vrea sa bata Iasul, chiar si FC Snagov sau Braila, si exact acesta este motivul pentru care antrenorul Baciu pune atit accent pe "concentrare". Altfel, in fotbal exista intotdeauna loc pentru surprize si daca suporterii au strimbat din nas din cauza chinurilor echipei in amicalul cu CSM Pascani, dar i-au iertat, in cele din urma, pe fotbalisti, nu acelasi lucru se va intimpla in cazul unui esec neasteptat in campionat. Surprize apar citeodata chiar si in momente de concentrare maxima, din varii motive (probleme de lot, oboseala, arbitraje potrivnice), insa daca echipa nu-si trateaza adversarii in acelasi mod, ele se pot aduna in chip daunator.

Este, deci, bine sa luam exemplele unor echipe care au promovat din postura de prim-favorite, fiindca exista si dintre astea, cum au fost Sportul Studentesc si Ceahlaul. Surprizele neplacute sa le lasam pe seama altora.

Comentarii