Exceptii de nevinovatie

miercuri, 24 octombrie 2007, 19:23
3 MIN
 Exceptii de nevinovatie

Exceptia de neconstitutionalitate, unul dintre motivele pe baza caruia procesele penale se lungesc nepermis de mult, revine in actualitate. De altfel, actualul ministru al Justitiei a promis de mai multa vreme corectarea erorii, dar se pare ca abia acum a venit si momentul schimbarii, odata ce toate cauzele grele si-au luat ratia cuvenita de tragere de timp. Invocarea exceptiei de neconstitutionalitate este o practica obisnuita in procesele delicate, in care inculpatii sint personalitati simandicoase. Evident, aceasta portita prin care procesele sint scoase de pe rol si trecute in sala de asteptare este accesibila doar celor care isi permit sa plateasca pretul cerut. Ceilalti n-au decit sa putrezeasca in puscarii, pentru ca – nu-i asa? – nimeni nu e mai presus de lege.

Ministerul Justitiei a propus modificarea Legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, iar principala schimbare vizata este eliminarea obligativitatii suspendarii proceselor in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate. Asta nu inseamna ca toate cauzele din instante vor merge mai departe pina cind Curtea Constitutionala va da raspunsurile, pentru ca decizia suspendarii va ramine la latitudinea instantei de judecata. Reactia ministerului survine anularii, in mai putin de o saptamina, a trei anchete in care apar nume celebre.

In toate trei s-a aplicat stratagema ridicarii exceptiilor de neconstitutionalitate, care a reusit in fiecare caz. Rezultatul consta nu doar in pierderea citorva luni bune, ci si in returnarea dosarelor la parchete, pentru "completarea cercetarilor". Seria a inceput joia trecuta cu dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat pentru luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta. Inalta Curte de Casatie si Justitie a asteptat verdictul Curtii Constitutionale ca sa constate apoi ca munca procurorilor nu e completa.

Luni, Inalta Curte a trimis si dosarul Loteria inapoi la DNA pentru refacerea urmaririi penale. Protagonist in acest caz este George Copos, fostul vicepremier, acuzat de evaziune fiscala. Tot luni, Tribunalul Bucuresti a intors procurorilor de la DIICOT dosarul Rompetrol, in care a fost trimis in judecata omul de afaceri Dinu Patriciu pentru o sumedenie de acuzatii: initierea unui grup de crima organizata, spalare de bani in forma agravanta, asociere in vederea savirsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare, divulgare de informatii cu caracter secret.

Propunerea Ministerului Justitiei de renuntare la suspendarea proceselor arata ca pe undeva s-a sarit calul cu exceptiile respective. In acelasi timp, ministrul Justitiei iese la rampa cu aceasta corectie dupa o lunga perioada in care a incasat lovituri din toate directiile, ultima dintre ele fiind dezvaluirile din presa privind transferul brusc al anturajului sau de la Iasi in posturi-cheie din minister. Sigur, Tudor Chiuariu nu mizeaza pe cresterea popularitatii sale ori a partidului cu aceasta schimbare.

Mai devreme sau mai tirziu, modificarile tot trebuiau facute. Acum, insa, daca tot au trecut "garniturile grele", pot incepe si pregatirile de schimbare a legii dupa care functioneaza Curtea Constitutionala. Cu un asa Parlament, sigur, legea ajustata va fi gata intr-un an, doi, cind doar "calici" precum Remes si Muresan vor mai fi ramas sa se tiriie prin instante.

Comentarii