Grija pentru hoti a „celei mai cinstite guvernari”

joi, 04 octombrie 2012, 21:19
3 MIN
 Grija pentru hoti a „celei mai cinstite guvernari”

Putem sa inventam un super DNA, condus de tandemul Monica Macovei-Viviane Reding, sa angajam, in masura posibilului, un procuror intrat in mitologie precum Corrado Cattani, sub o mega supraveghere europeana. Daca nu iese pasienta cu sefia DNA, daca procurorii isi fac de cap si nu accepta sa devina presul baronilor locali, PSD are, ca solutie de rezerva, o varianta simpla si subita de anihilare a ceea ce mai ramane din ideea de justitie din Romania: o amnistie generala! Doi reprezentanti ai etniei rome, Nicolae Paun si Madalin Voicu, ultimul de la PSD, au initiat un proiect de lege prin care pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani ar putea fi gratiate total, iar cele pana la 4 ani amnistiate.

Traditia PSD o continua pe aceea a regimului comunist, de a slabi o supapa a nemultumirilor si de a fideliza o categorie proscrisa, lasand in libertate niste hoti. Pe vremea lui Adrian Nastase, in 2002, 9000 de persoane au beneficiat de iertarea partiala sau totala a pedepselor. In prezent, potrivit proiectului de lege 331/2012, ar fi peste 4000 de condamnati eligibili pentru gratiere, si, atentie, printre ei, o duzina de politicieni, putinele succese ale DNA. Initiatorii au avut grija sa scoata de pe lista infractiunilor care fac exceptie de la amnistie traficul de influenta, santajul sau faptele de coruptie. Prin urmare, nu doar ca Adrian Nastase ar putea fi liber, dar ar fi stearsa orice urma a condamnarii sale, fiind posibil sa candideze la orice functie viseaza.

Conteaza cat si pe unde s-a discutat aceasta lege in USL. PNL a facut pasul la offsaid, ridicand din umeri, dar vestea s-a raspandit rapid si cu impact. Indiferent de soarta proiectului, detinutii si rubedeniile lor cunosc ce asteptari trebuie sa aiba „de la cea mai cinstita guvernare". Desi este capabil de orice grad de nesimtire imaginabil, Madalin Voicu ne da asigurarea unor discutii prealabile: „Dar credeti ca am inventat-o eu asa, peste noapte, am avut o premonitie, o revelatie si am facut legea asta? Sigur ca s-au discutat lucrurile astea, ele nu trebuie discutate cu USL, ci cu toti oamenii, Justitia trebuie sa inteleaga, in primul rand". Prin urmare, ambalat sub o forma umanitara, planul a fost aruncat pe piata nu doar pentru a deveni o miza electorala, ci pentru ca are o bataie mult mai lunga, respectiv eliberarea si reabilitarea unei serii de politicieni inchisi, fiind suficient sa-l amintim pe Adrian Nastase.

In sprijinul acestei banuieli, avem pragul neobisnuit de ridicat de la care s-au fixat gratierile si amnistiile. Nu avem gratieri pentru infractiuni de 6 luni, micile gainarii care pot fi iertate, ci unele de 6 ani! De ce? Exista vreun politician condamnat pentru acte de coruptie, santaj, trafic de influenta, pentru mai mult de 6 ani? Doar fostul ministru taranist al Agriculturii, Ioan Avram Muresan (7 ani inchisoare), restul, parlamentarii PSD, Emil Cutean, Catalin Voicu, cel liberal Virgil Pop, fostul sef al CJ Gorj, Nicolae Mischie, Sorin Ovidiu Vantu, dar si zeci de functionari, primari, toti infiltrati in retele care au devalizat fonduri publice, toti cei care au fost intr-adevar implicati in fapte de mare coruptie, au primit pedepse cu inchisoare mai mici de 6 ani.

Logica gratierii este urmatoarea: de ce sa mai bagi hoti la inchisoare, daca cei din libertate au posibilitatea sa faca legi ca sa-i scape pe cei de la racoare? De ce sa mai investesti miliarde in procesul de justitie? Sau cu argumentele scumpe lui Adrian Nastase: pentru ce contribuabilul sa plateasca audierile a 900 de martori si redactarea a 37.000 de pagini la dosar? Nu e mai simplu, de la inceput, sa-i eliberam pe toti? Scutim inchisorile de cheltuieli, degrevam Europa de grijile monitorizarii si, pe deasupra, scapam naibii de obsesia asta a statului de drept care provoaca atata isterie politica si tragedii in tara.

Comentarii