Intoarcerea la lista

joi, 12 aprilie 2012, 17:36
3 MIN
 Intoarcerea la lista

Sistemul de vot s-ar putea schimba din nou. Dupa inventarea celui mai ciudat sistem de vot uninominal, prin care alesii au ajuns si de pe locul trei in Parlament in 2008, partidele si-au dat girul pentru un sistem mixt in Cadrul Comisiei de Cod Electoral. Partidele au decis sa se intoarca, pe jumatate, la liste, desi PDL, PSD si PNL au sustinut in ultimii patru ani ca viseaza cu ochii deschisi la un vot uninominal pur. Prin urmare, jumatate dintre parlamentari vor fi alesi printr-un vot uninominal majoritar, la fel ca la primarii sau consilii judetene: cine iese pe primul loc obtine mandatul. Jumatate dintre locuri vor fi repartizate conform unei liste de compensare. Sistemul presupune, apoi, ca vom avea de votat atit un candidat in colegiu, cit si o lista de partid.

Asa cum banuiti, marea problema pe care se vor ciocni interesele o reprezinta alcatuirea listei de compensare. Ea poate fi fabricata de partid, la nivel national, sau poate include candidatii iesiti pe locurile doi. Cum se schimba situatia fata de 2008? Evident ca partidele redobindesc controlul asupra oamenilor, incercind sa reduca migratia parlamentara, dar, in acelasi timp, gradul aranjamentului intern creste. Vom avea doua categorii, impartite egal: alesi direct, trimisi sa dea piept cu electoratul, si listaci. Unii cu mai multa legitimitate, altii aparuti si facuti pe criterii care vor scapa controlului electoratului. Ramine in sarcina partidelor sa-i selecteze si sa-i impuna; acestia vor urma sa intre in gratiile sefilor de partid, nu trebuie sa imparta sacose in campania electorala.

Pentru a explica schimbarea si a para acuzele referitoare la listaci, partidele vor invoca modelul mixt german, ceea ce este doar in parte adevarat. Germania are un sistem proportional personalizat: alegatorii voteaza doua buletine pentru Bundestag, cel al candidatului de circumscriptie si al partidului, dar votul pe lista este hotaritor, fiindca stabileste proportia dintre partide la atribuirea mandatelor.

Pe ansamblu, votul din Comisia de Cod electoral confirma fuga partidelor de majoritarism, ceruta de Traian Basescu, deci pentru simplificarea scenei politice. Vom avea inca un mandat de patru ani in care aliantele se vor face si desface in functie de potentialul de santaj al micilor partide. Votul mixt readuce in atentie campaniile pe teme mari, nationale, care au facut posibile schimbarile in 1996 sau 2004. Este, asadar, o victorie pentru USL, care mizeaza pe un astfel de vot politic de contestare general, intr-o mai mare masura ca PDL, dispus la fragmentarea temelor de campanie la nivel local si focalizarea pe personalitatea candidatilor ca strategie de prezervare a scorului electoral. In acelasi timp, este o salvare pentru UDMR, care isi vede asigurata astfel prezenta in Parlament. La votul uninominal, absenteismul electoratului maghiar ar fi scos din joc uniunea.

Intoarcerea la lista nu e o mare schimbare, dar ea marcheaza o involutie a asteptarilor. Votul uninominal nu mai este privit drept solutia miraculoasa prin care coruptii si incapabilii pot fi selectati cu penseta si scosi din politica. In fond, Adrian Nastase supravietuieste atit votului uninominal pur, cit si celui pe liste, ceea ce arata ca nu te poti baza totdeauna pe simtul moral, pe ideea de justitie si pe inteligenta electoratului. Discutiile despre sistemul de vot ascund, de obicei, probleme mai grave legate de confuzia valorilor si modelelor sociale.

Comentarii