Pirtie?!

luni, 26 septembrie 2011, 19:12
3 MIN
 Pirtie?!

Daca ati pariat pe Petru Movila pentru sefia PDL Iasi, ati cistigat. Dar cota era mititica. Asa cum se anticipa de ceva vreme, deputatul pedelist si-a adjudecat fara emotii presedintia organizatiei judetene. Surprinzatoare apar mai degraba scorurile slabe obtinute de challengerii sai, dar cum multi dintre ei au jucat rolul iepurelui, a devenit clar ca lupii hamaie in alta parte. Dar ce ar putea insemna pentru viitorul PDL aceasta victorie zdrobitoare a lui Movila?

In primul rind, asistam la o intoarcere a partidului in vechea albie. Petru Movila face parte din putinii supravietuitori importanti ai fostului Partid Democrat. In ultimii ani, PDL Iasi a preferat mai degraba sefi de import, nesemnificativi aventurieri politici, care s-au dovedit incapabili sa controleze partidul si sa se impuna la centru. De aici au pornit numeroasele disidente, nenumaratele bisericute, vesnicele scandaluri interne cu damf de bascalie, care au avut drept unic efect compromiterea organizatiei locale. Initial, foarte simpatizati de ieseni, care i-au votat cu larghete, alesii pedelisti s-au acoperit repede de rusine, nefiind capabili sa rezolve nici una dintre problemele mai grave ale municipiului si judetului.

Desi, la Iasi, pozeaza in partid de opozitie, PDL s-a dovedit in anii din urma doar un soi de monstrulet politic avid de putere, alcatuit insa din prea multe grefe, care s-au blocat permanent unele pe altele. Oamenii promovati de stafful iesean in diferite functii de raspundere, in capitala sau doar pe plan local, au facut (cu foarte putine exceptii) o figura palida, imbujorata doar de panica de a vorbi iesenilor despre proiectele asumate. Intoarcerea la PD e ca un recurs la o istorie mai simpla si mai putin zbuciumata. Prin 2000, cei mai activi membri de partid ai PD erau secretara si fantoma din debara.

Apoi, prin alegerea lui Movila, este vizibila o mutare a accentului electoral de la oras la sat. Petru Movila este singurul parlamentar pedelist care s-a impus in 2008 intr-un colegiu rural, ceea ce (desi e nascut chiar pe undeva pe acolo) e o performanta in sine. Experienta politica ne arata ca, odata ce ai dezamagit orasul, este aproape imposibil sa-i mai faci pe oraseni sa te voteze masiv. In schimb, la tara lucrurile stau mai simplu. Firi intelepte si atemporale, taranii voteaza in functie de consistenta cadourilor primite. In 20 de ani, miscarea de emancipare a alegatorilor din mediul rural a insemnat trecerea de la sacosele albastre cu dungi rosii ale PSD la cele portocalii cu pete verzi ale PDL. Or, Movila cunoaste infinit mai bine viata de la tara decit Dan Carlan ori Mihaela Popa.

Dar pina unde ar putea merge sacrificarea municipiului in favoarea judetului? O teorie interesanta afirma ca pedelistii ieseni fac pasul inapoi taman in fata colegilor de la UNPR. Potrivit unor calcule elaborate, o eventuala candidatura a medicului Tudor Ciuhodaru la primarie, candidatura sustinuta de PDL plus UNPR, ar fi, in acest moment, cea mai buna varianta pentru portocalii.  Daca e chiar asa, atunci intr-un viitor nu foarte indepartat sceptrul puterii din PDL Iasi ar putea fi acaparat de cuplul Simirad-Ciuhodaru, doi politicieni care au trecut prin toate partidele inventate pina acum. Iar Movila va fi fost doar pionul sacrificat pentru o batalie care l-a depasit pe toate fronturile. In aceste conditii, a mai crede in sacrificiul alesilor pe altarul binelui comun, in solutii noi la probleme vechi sau in lideri povidentiali devine doar o mare si impardonabila naivitate.

Comentarii