Primul pas

luni, 30 martie 2009, 19:29
3 MIN
 Primul pas

Pedelistul Gabriel Grigore a devenit viceprimar. In acest mod, PD-L a bifat prima etapa a unui proiect politic esential pentru un partid care se da mare: cistigarea functiei de primar al Iasului in anul 2012. Obiectiv deloc usor de indeplinit. Dar depinde in primul rind de Gabriel Grigore ca acest prim pas sa-l conduca la o victorie si nu intr-o fundatura politica. Asadar, atentie la obstacole!

Intiiul pericol major este insusi primarul Gheorghe Nichita. Obsedat de putere, adept al controlului total asupra subordonatilor, dar suferind si de mania persecutiei, actualul primar pesedist de Iasi isi va apara, fara doar si poate, teritoriul. Prin urmare, competentele delegate catre "vicele" pedelist vor fi insignifiante. Dar o localitate mare nu are zone simple. Orice dimensiune a unui oras este capabila sa suscite interes, sa atraga simpatii sau antipatii, sa mobilizeze armate de electorat. Nu exista idei mici, ci doar minti inguste. O suma de proiecte bune poate deveni cea mai buna carte de vizita a unui politician inca tinar. Din nou – depinde doar de Gabriel Grigore sa ajunga cit mai aproape de ieseni. Misiune cu atit mai necesara cu cit Gheorghe Nichita, prins intre Iasi si Bucuresti, pare din ce in ce mai putin interesat de multele si gravele probleme ale orasului.

Dar e clar ca o agenda prea "incarcata" de partea pedelistului nu va fi pe placul primarului. Vor urma contre. Nu-i recomandabil pentru noul viceprimar nici sa accepte marginalizarea, dar nici sa abandoneze functia, cind rabdarea ii va fi ajuns la capat. Gestionata cu inteligenta, chiar si o relatie conflictuala cu Nichita ii poate face numai bine. Priviti la gilceava dintre Constantin Simirad si acelasi Gheorghe Nichita. Cine ar fi crezut ca, prin comparatie, din aceasta confruntare imaginea primarului va iesi intarita? Fara sa vrea, Nichita ar putea deveni cel mai bun agent electoral pentru Gabriel Grigore. Cu atit mai mult cu cit, probabil, pina in 2012 iesenii se vor fi saturat de epoca Nichita.

Al doilea pericol este reprezentat de politica de gasca. De riscul de a te lasa inconjurat doar de membri de partid care-ti cinta in struna, doar-doar vor pune mina pe un oscior de la marele (viitor) festin. De indivizi incompetenti care stiu insa sa-ti gidile orgoliul. De ciraci care ataca in haita imediat ce "sefu’" este criticat. De nulitati care justifica orice abuz al aceluiasi sef. Partidele sint pline de astfel de caricaturi. Politica de gasca a fost practicata de Ion Solcanu si Vasile Lupu si este aplicata, cu real succes, de Gheorghe Nichita, Dan Carlan si Relu Fenechiu. A privi la ceea ce s-a intimplat fostilor lideri ai PSD si PNTCD este cea mai buna ocazie de a medita la soarta politicianului devorat de propriile odrasle. Un politician este bun doar in masura in care are linga el o echipa de profesionisti mai buni ca el, ceva caracter si o oglinda.

Un al treilea obstacol ar putea fi lipsa de experienta in ale administratiei a lui Gabriel Grigore. Ar fi fost util un mandat de consilier local dus pina la capat inainte de a accepta povara unei functii de viceprimar. Dar totul se poate invata. Inclusiv sa devii un foarte bun viitor primar.

Comentarii