Romania suspendata

joi, 19 aprilie 2007, 20:28
3 MIN
 Romania suspendata

Un om cu ajutorul caruia Sorin Ovidiu Vintu si-a spalat banii furati de la FNI, vajnic constructor al democratiei originale iliesciene intre 1992-1996, se pregateste sa fie presedintele interimar al Romaniei. Sigur pe sine, anunta ca doreste sa schimbe in intregime administratia prezidentiala, conferindu-i o fata pesedista. Vom avea, de facto, un presedinte nu interimar, constient de rezerva care ti-o impune provizoratul, ci unul activ, implicat, asa cum a statuat Curtea Constitutionala, desi in viata lui nu ar reusi sa ajunga, prin vot, mai mult decit un sef de scara.
Ce poate face din aceasta functie? Enorm. Vine un om cu setea revansei partidului umilit de electorat, care rastalmaceste dupa bunul plac orice decizie a Curtii Constitutionale.
PSD a utilizat in aceste zile strategia sacrificarii propriilor "cai troieni" din interiorul institutiilor statului pentru a impiedica functionarea normala a acestora, pentru a le decredibiliza si a justifica suspendarea lui Traian Basescu. Cirtitele din SRI au reusit sa puna la dispozitia partidului pina si notitele de mina ale directorului adjunct al serviciului despre unele cirtite ale PSD din Curtea Constitutionala. Oamenii lui Mircea Geoana conduc, de jure sau de facto, ambele institutii, iar acesta stie foarte bine de cine si de ce astfel de oameni au fost plantati in institutiile cheie ale statului. Partidul stat nu a disparut, doar si-a marit gradul de disimulare a prezentei. Acolo se fac jocurile.
Prin urmare, pe cine se mai poate sprijini Romania? Pe Parlamentul intors cu fata la interesele politicienilor, care blocheaza mecanismul anti-coruptie ori posibilitatea votului uninominal? Pe parlamentarii constituiti in retele de solidaritate politica ce fac imposibil raspunsul la o singura intrebare: cine este la putere si cine este in opozitie? Se poate baza Romania pe Guvern? Guvernul, teoretic cu 20% sprijin, are o majoritate subterana realizata cu PSD, adica opozitia. Pe un premier la fel de speriat de alegeri ca de orice fel de contact cu electoratul?
Atragerea serviciilor secrete in disputa politica face ca nimic sa nu mai para imposibil pe viitor. Este semnul ca s-a dat dezlegare la incalcarea regulilor statului de drept, ca se va juca nu neprincipial, ci cit se poate de murdar. De aici si audienta deloc neglijabila a scenariilor restauratiei: modificarea legii electorale, astfel incit un presedinte suspendat sa nu mai poata candida. Daca nu, redeschiderea dosarului "Mihaileanu", pentru ca a ramas fara imunitate.
Un alt pas, extrem de posibil, ar fi debarcarea Guvernului Tariceanu si desemnarea unui guvern PSD, care sa "pregateasca" alegerile europarlamentare din toamna.
La fel de sensibila va fi situatia parchetelor, de fapt, cea mai pretioasa reduta pe care o vizeaza politicienii. In contextul in care alianta condusa de PSD are controlul asupra Guvernului si a Parlamentului, o lege care sa mute atributia de a desemna sefii DNA si de la Parchetul general la CSM este o chestiune de timp. Soarta lui Daniel Morar si a Danielei Kovesi ar fi pecetluita, iar marile dosare de coruptie inchise. Infringerea e aproape.
Incepind de ieri, Romania a trecut la faza impredictibilitatii. Pe care dintre institutiile statului se mai sprijina angrenajul numit "democratie"? La ce ne referim atunci cind spunem "stat", ce rol mai are "societatea"? Fara presedinte, cu un Guvern clientelar, cu un Parlament compromis, un garant constitutional pus la indoiala puternic si cu servicii secrete penetrate de interese politice, Romania este in aer, iar biletele spre Congo devin iarasi atractive.

Comentarii