Trei victorii si o infringere

luni, 09 iunie 2008, 19:48
3 MIN
 Trei victorii si o infringere

Dupa primul tur al alegerilor locale, toate cele trei partide importante – PSD, PD-L si PNL – si-au proclamat victoria. Interesant este faptul ca, analizind rezultatele, s-ar zice ca fiecare dintre cele trei formatiuni politice are dreptate.

In ciuda unor tulburari interne, produse de revenirea in forta in fruntea partidului a grupului Iliescu, pesedistii au reusit sa se mentina in forma si la aceste alegeri. Chiar daca in orasele din Ardeal acest partid aproape ca nu mai conteaza, PSD domina inca mediul rural romanesc. De asemenea, victoriile zdrobitoare ale unor veritabili baroni locali ca Radu Mazare (la Primaria Constanta) ori Marian Oprisan (la CJ Vrancea) arata ca pesedistii stiu inca sa mobilizeze masele credule intru indeplinirea propriilor interese. In plus, Oltenia, in totalitate, si mari parti din Muntenia si Moldova sint inca la discretia unor personaje controversate ale acestui partid, aspect care le permite sa controleze si in viitor mari rezerve de simpatie electorala. O eventuala victorie si la Primaria Capitalei ii poata face pe pesedisti sa considere ca au iesit neasteptat de bine din aceste alegeri locale. Desi poate ca adevaratele incercari pentru conducerea PSD vor incepe abia dupa 15 iunie.

La rindul sau, PD-L a reusit sa se impuna clar in 14 consilii judetene si sa (re)cistige citeva dintre marile orase ale Romaniei. Infringerea unor nume mari ale acestui partid, ca Radu Berceanu sau Cezar Preda, in lupta pentru sefia citorva consilii judetene nu eclipseaza in nici un fel succesele rasunatoare ale lui Boc, la Cluj, ori Gheorghe Stefan, la Piatra-Neamt. PD-L a devenit un partid puternic atit in mediul urban, cit si in cel rural, ceea ce pare sa-l avantajeze in perspectiva alegerilor generale de peste doar citeva luni. Daca pedelistii vor fi mai atenti in selectarea viitorilor candidati pentru Parlamentul Romaniei, renuntind la dezertorii proveniti din PSD, e foarte posibil ca rezultatele din noiembrie sa fie chiar mai bune decit cele din iunie.

PNL a reusit un lucru cu care nu se mai poate lauda nici un alt partid: a obtinut, dupa patru ani de guvernare cu miros puternic de blat, un scor mai bun decit avea in mai-iunie 2004. Se pare ca, departe de a-i eroda, guvernarea le-a permis liberalilor sa aloce sume uriase de bani mediului rural, ceea ce le-a atras simpatia si voturile alegatorilor. Faptul ca PNL s-a transformat dintr-un partid urban intr-unul rural nu trebuie, prin urmare, sa mire pe nimeni, desi ridica destule semne de ingrijorare pe viitor. Aceasta tactica (bani pentru proiecte rurale contra voturi) va fi aplicata, cu siguranta, si la toamna, in diferitele colegii uninominale, cu rezultate suficient de spectaculoase.

Un calcul simplu arata ca, impreuna, PNL si PD-L (adica taman defuncta Alianta DA) ar fi dat lovitura de gratie PSD la aceste alegeri locale. Laolalta, liberalii si democratii ar fi cistigat mai toate consiliile judetene si, probabil, cvasi-totalitatea primariilor oraselor mici si mari ale Romaniei. La fel, tot impreuna, PD-L si PSD ar fi dominat net si mediul rural. Din pacate, decesul Aliantei DA a permis renasterea PSD, dupa patru ani in care acest partid nu a reusit sa arate mai nimic electoratului. Culmea este ca principalul responsabil pentru aceasta situatie paradoxala pare a fi chiar presedintele Traian Basescu, marele vinovat (desi nu singurul) pentru destramarea Aliantei DA.

De altfel, Traian Basescu este singurul care a iesit cam sifonat din aceste alegeri locale. In primul rind, desi extrem de puternic, PD-L nu a ajuns nici pe departe atit cit si-ar fi dorit Basescu. Mai mult, nici fuziunea dintre PD si PLD nu a dat rezultatele scontate. Din cite s-a vazut la aceste alegeri locale, 30 plus 8 (scorurile cu care erau creditate cele doua formatiuni la finele lui 2007) nu au facut 38, ci 28%. Mai grav pentru Basescu ar putea fi faptul ca, pentru prima data dupa 18 ani, Bucurestiul este pe cale de a intra pe miinile stingii. Si nu ale oricarui, ci chiar ale bunului prieten al lui Ion Iliescu – medicul Sorin Oprescu. O capitala dominata de PSD poate face extrem de dura confruntarea pentru alegerile generale.

Prin urmare, in toamna am putea asista la o situatie bizara, ca o replica ironica la manevrele politice din decembrie 2004: o victorie a pedelistilor, dar impunerea unui guvern PSD-PNL. O conjunctura care l-ar dezavantaja total pe actualul presedinte. Ceea ce inseamna ca, inca o data, Traian Basescu trebuie sa mute inteligent si cit mai grabnic pe esicherul politic.

Comentarii