Vise la gura sobei

vineri, 10 februarie 2012, 19:21
3 MIN
 Vise la gura sobei

Distinsa lady Baba Iarna s-a hotarit sa dea cu tifla incalzirii globale si sa iasa in forta dupa doua luni si ceva de lincezeala. Si, pe linga case innametite, localitati izolate fara curent electric si drumuri impracticabile, pe linga trenuri impotmolite in plin Baragan, animale ucise si batrini degerati, iarna a paralizat aproape complet si activitatea sportiva. Chiar si cei care se intrec in sali mai mult sau mai putin incalzite au avut de suferit. Etape intregi la baschet, volei si handbal au fost aminate, provocind dureri de cap forurilor organizatoare pentru ca nu este chiar usor sa reprogramezi atitea meciuri intr-un calendar intins ca un arc. Cit despre fotbal, echipele serioase, cu spirit gospodaresc, s-au aciuat in calduroasa provincie Antalya si se pregatesc in liniste. De acolo, vin in tara, iau pulsul meteo si pleaca pe alte meleaguri insorite, la mare distanta de troiene si ger. Pina cind vine vremea cind trebuie sa ia iarna pieptis si sa se apuce de treaba adevarata.

Toate bune si frumoase, numai ca mai este doar o saptamina si se reia campionatul Ligii I. Si mai trece inca o saptamina si porneste la drum si esalonul secund. Iar semne de imbunatatire a vremii nu se intrezaresc, astfel incit au inceput din nou cererile de aminare a sezonului, cu o saptamina, cu doua sau cu cite este nevoie. La fel ca si in anii trecuti, de fapt mai justificat decit in anii trecuti. Mai intii, pentru ca nu prea e de glumit cu ceea ce pica din inaltul cerului si apoi, fiindca in acest an calendarul fotbalistic nu este le fel de incarcat ca in primaverile trecute. Nu sint prea multe actiuni ale echipei nationale, in nici un caz dintre acelea oficiale, nu sintem legati de evenimentul anului, Euro 2012, avem o singura echipa calificata in primavara europeana. Exista, deci, premisele unei aminari de maximum doua saptamini, si asta fara dureri de cap. Nu toate echipele doresc intirzierea startului, mai sint dintre acelea care tin cont de faptul ca si-au programat ritmul de pregatire cu punctul de tinta 25 februarie, insa trebuie tinut cont si de starea terenurilor, chiar si in conditiile in care vremea se incalzeste, iar "patinoarele" se transforma in mocirle.

Si ca un apogeu al nevralgiilor hibernale, mai vin si precizarile de la Comisia de Licentiere, care amintesc ca, incepind cu sezonul viitor, nu ai ce cauta in Liga I fara instalatii de incalzire a gazonului, o conditie care nu este inca sine qua non, dar care va fi foarte greu de indeplinit mai ales de catre cluburile cu finantare publica. Si apoi, in procesul de licentiere, vor fi luate in considerare si datoriile la bugetul public, desi Comitetul Executiv al FRF scosese din regulament acest criteriu.

Iar noi, microbistii cu sau fara acte in regula, stam la gura sobei si ne facem vise. Chiar joia care vine are loc primul eveniment fotbalistic cu rezonante pentru fotbalul romanesc, partida din 16-imile Ligii Europa, dintre Steaua si Twente Enschede. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si finantatorul Stelei, Gigi Becali, s-au crucit cind au vazut cit de bine arata gazonul de pe Arena Nationala, stadion dotat cu acoperis metalic si cu sistem de incalzire. Inca un motiv pentru Gigi de a crede ca Steaua poate ajunge in marea finala de la Bucuresti, desi primele doua adversare posibile, Twente si Schalke, sint net favorite si chiar daca in Olanda si Germania sezonul este inceput bine, iar la noi se mai discuta de aminari.

Apoi, microbistii se mai gindesc ca Piturca va reusi, in aceasta primavara, sa creioneze o formula de baza pentru startul din toamna, cu punct terminus Brazilia 2014. Cind bati Turkmenistanul cu 4-0 si "tinarul" Marius Niculae se dovedeste solutia ideala in atac, viitorul nationalei in urmatorii ani este asigurat.

Dar la cite nu viseaza iubitorii fotbalului din Romania, iarna, la caldurica, atunci cind nametii se inalta cit casa, iar gerul ingheata pietrele?

Comentarii