Angajarile in scoala, facute de parinti

duminică, 28 martie 2010, 19:35
4 MIN
 Angajarile in scoala, facute de parinti

Potrivit Legii Educatiei Nationale, aflata in dezbatere publica pina la sfirsitul saptaminii, consiliile de administratie din scoli vor avea atributii mult sporite fata de situatia actuala, fiind practic cele care vor conduce unitatea. Marea noutate costa insa in structura acestuia: vor fi formate in proportii egale, de cite o treime, din reprezentanti ai profesorilor, ai parintilor si ai autoritatilor locale.

CA-urile vor avea, totodata, primul si ultimul cuvint de spus in ceea ce priveste angajarea si concedirerea personalului. Acestea, la propunerea directorului, vor organiza concursurile pentru ocuparea posturilor vacante si, de asemenea, vor stabili sanctiunile disciplinare pentru colegii cu abateri.

In unele scoli functiona sistemul

In general, directorii unitatilor de invatamint iesene apreciaza  faptul ca parintii vor participa in aceeasi masura cu profesorii si cu reprezentantii autoritatilor locale la deciziile care se vor lua in si pentru scoala. "Eu cred ca prin aceasta propunere ne racordam la ceea ce se intimpla deja in scolile europene, si trebuie sa recunoastem ca, fie ca ne place sau nu, scoala este a comunitatii. Este absolut normal ca parintii sa participe la fel ca profesorii si consilierii locali la masa deciziilor referitoare la organizarea scolii, pentru ca facem educatie cu copiii dumnealor. Ei trebuie nu numai sa fie consultati in ceea ce priveste educatia acestora, ci chiar sa se implice direct in problemele scolii", e de parere directorul liceului "Bogdan Voda" din Halaucesti, Petru Doru Balan.

Faptul ca opinia parintilor va avea aceeasi greutate cu cea a profesorilor si a consilierilor locali este considerat un lucru bun si de catre directorul scolii din comuna Grajduri. "In ceea ce priveste componenta, sint de acord suta la suta, doar ca trebuie sa fim atenti sa selectam cite un parinte de la fiecare ciclu scolar, asa cred ca ar fi cel mai corect. Pe noi nu ne afecteaza aceasta masura. Pina in prezent, la noi in scoala lucrurile functionau in mare parte la fel. Practic, vom continua in aceeasi formula. Noi ne-am consultat intotdeauna cu parintii si am avut noroc ca reprezentantii autoritatii locale aveau si copii la noi la scoala", sustine Gabriel Chiochiu.

Acesta atrage insa atentia asupra faptului ca, in conditiile in care consiliile de administratie vor raspunde de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, profesorii membri vor trebui sa fie titulari in scoala. "Cred ca e foarte important ca atit directorul, cit si profesorii din consiliile de administratie, sa fie titulari in scoala pe care o conduc, fiindca doar asa pot cunoaste problemele cu care se confrunta aceasta. Iar ca sa cunosti bine colegii si problemele ei, e nevoie de un numar de ani petrecuti in scoala", a completat Gabriel Chiochiu.

Sint toti membrii CA cinstiti?

Directorul scolii "Carmen Sylva" din Iasi este de acord cu noua componenta a consiliilor de administratie, insa considera ca angajarea personalului nu e bine ca este de competenta acestora.

"Componenta este destul de buna, dar nu stiu ce hotariri pot lua consiliile de administratie la angajare. De exemplu, pot face parte din consililii parinti fara studii superioare, invatatori care la fel sa nu aiba studii superioare, de aceea nu cred ca e de competenta lor sa decida ce cadre didactice sint cele mai potrivite sa predea in scoala. Nu mi se pare o metoda buna, cred ca ar trebui sa se organizeze concursurile ca pina acum, probabil ar functiona numai daca toti membrii consiliului ar fi cinstiti", a atras atentia Mariana Dinter.

In opinia ei, parintii pot fi implicati in alte probleme ale scolii, cu exceptia selectarii personalului. "La alte decizii care se iau in scoala e normal sa ia parte si parintii, poate asa s-ar implica mai mult. Totodata, mi s-ar prarea corect ca, pentru mai multa transparenta, sa ia parte la decizii si reprezentanti ai elevilor, cel putin din rindul celor de liceu", a mai spus Mariana Dinter.

Directorul liceului "Stefan cel Mare" din Hirlau, Aurel Neicu,  considera ca functionarea eficace a consiliilor de administratie, in formula propusa de ministrul Daniel Funeriu, va depinde intr-o foarte mare masura de personalitatea si seriozitatea membrilor.

"E un lucru foarte bun ca angajarea personalului ar urma sa se faca la nivelul scolii, dar cred ca trebuie sa fim foarte atenti la personalitatea, profesionalismul si responsabilitatea celor din consiliile de administratie. In ceea ce priveste gradul de implicare a primarului si a consilierilor locali in problemele scolii, cred ca tine foarte mult de personalitatea directorului, de capacitatea acestuia de a sti sa-i atraga spre scoala, de modul in care pune problemele in relatiile cu acestia", a precizat directorul Aurel Neicu.

Comentarii