Calitatea universitatilor este data si de felul cum colaboreaza cu piata muncii

joi, 20 decembrie 2007, 15:10
2 MIN
 Calitatea universitatilor este data si de felul cum colaboreaza cu piata muncii

Universitatile pregatesc oameni cu o calificare superioara pentru piata muncii, iar beneficiarul ultim al actului educational este societatea. Iata de ce mediul academic si cel economic, al oamenilor de afaceri, ar trebui sa isi adapteze limbajul spre o mai buna comunicare si cooperare, in folosul studentilor, al absolventilor si al dezvoltarii generale. Acestea au fost premisele Conferintei organizate zilele trecute la Sinaia de British Council Romania.

La eveniment, au fost atit reprezentanti ai universitatilor, cit si ai mediului antreprenorial. Din Iasi, au participat 11 profesori si oameni de afaceri printre care Henri Luchian, prorectorul pentru relatii internationale al Universitatii „Al.I.Cuza" si Marius Ursache, director la Grapefruit Design. In timp ce in Romania, „universitatea antreprenoriala" – in sensul de institutie flexibila, capabila de schimbare, de adaptare la cerintele mediului social – este inca un deziderat, un concept, statele europene, ofera o imbogatitoare experienta in acest sens.

In Marea Britanie, colaborarea dintre universitati si mediul afacerilor este coordonata inca din 1986 de Consiliul pentru Industrie si Invatamint Superior (CIHE). Propunindu-si crearea unui limbaj comun intre lumea academica si piata muncii, Consiliul se constituie astfel in vocea comuna a acestora in relatia cu Guvernul si cu agentiile guvernamentale, a aratat directorul executiv al institutiei, Richard Brown, prezent la Conferinta de la Sinaia.

Organisme create dupa modelul CIHE exista in prezent in SUA, Japonia, Australia, Canada si Ungaria. „De ce nu ar exista si in Romania?", a fost provocarea lansata de Richard Brown. La rindul sau, Liz Rhodes, directoarea Consiliului National pentru Experienta Profesionala din Marea Britanie, a vorbit despre preocuparea institutiei pe care o conduce in a dezvolta standardele in domeniul experientei profesionale, in a cultiva abilitatile cerute de angajatori, in rindul studentilor. „Tendinta remarcata in ultimii ani este ca tot mai multi angajatori de top, mari companii, sa recruteze viitorii angajati din rindul tinerilor absolventi, prin programe de burse si practica", a spus Liz Rhodes.

Legatura dintre mediul academic si cel antreprenorial este unul dintre cele mai importante elemente care masoara calitatea unei institutii de invatamint superior – a fost mesajul pe care l-a transmis Norman Sharp, reprezentantul Agentiei de Asigurare a Calitatii din Marea Britanie omologului sau din Romania, Ioan Curtu, presedintele ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior), prezent, de asemenea, la discutii.

Conferinta a inclus si workshopuri programate in paralel, in functie de centre de interes, pe teme ca dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale in rindul studentilor prin intermediul programelor de studii, educatia antreprenoriala pentru industrii creative etc. Discursurile si dezbaterile au fost moderate de Mark Crossey, deputy-director al British Council Romania, Gabriel Ivan, manager de proiecte in domeniul Educatiei si Cercetarii la British Council Romania, Ecaterina Petreanu, manager British Council Iasi si Peter Forbes, consultant pe probleme de antreprenoriat, din Marea Britanie.

Comentarii