Ce universitati de stat vor putea organiza mastere si doctorate

marți, 06 septembrie 2011, 23:15
4 MIN
 Ce universitati de stat vor putea organiza mastere si doctorate

Ceea ce a fost speculat si asteptat de luni de zile a devenit oficial in cursul zilei de ieri, cind rezultatele primei clasificari a universitatilor de stat din tara, realizata de Asociatia Universitatilor Europene au fost facute publice de catre ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

12 universitati din tara sint incluse in categoria de cercetare avansata si educatie (categoria I) si vor organiza Scoli Doctorale, dintre care trei sint la Iasi: Universitatea "Al.I. Cuza" (UAIC), Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" (UTI) si Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF).

Daca in cursul diminetii starea de incertitudine inca plana la UMF, "nu a venit nimic oficial inca, din cite stiu eu ori astazi, ori miine", spunea rectorul institutiei, dupa conferinta de presa a ministrului situatia a intrat pe un alt fagas. "Pentru noi este un prilej de bucurie si satisfactie pentru ca se dovedeste ca activitatea din ultimii ani nu a fost de pomana. E important sa fim in prima liga, cu profesionistii, decit in liga a doua sau a treia. Am avut emotii deoarece pina acum universitatea era pe prima pagina cu acele stari conflictuale", a declarat Vasile Astarastoae, rectorul de la UMF.

De asemenea, "in 2-3 zile vom aproba «Regulamentul Scolii Doctorale», vom vedea numarul de mastere si doctorate, ne mobilizam sa recuperam timpul pierdut", a adaugat acesta. 

"Ar trebui sa fie un punctaj, nu este o ierarhizare"

La UTI "era de asteptat ca Politehnica sa fie printre primele universitati, ceea ce mi se pare foarte corect, deoarece trebuie o anumita forta umana in materie de cercetare pentru a organiza doctorate. Este un moment important din punct de vedere al calitatii", a declarat Mihail Voicu, presedinte al UTI.  In urma enumerarii de catre ministru a universitatilor din categoria cea mai inalta apare intrebarea daca acesta este si clasamentul universitatilor care ar pozitiona "Cuza" pe podium "locul 3", "Politehnica" pe 5 si "Medicina" pe 10. "Ar trebui sa fie un punctaj, nu este o ierarhizare pentru ca atunci ar trebui sa stim de ce Universitatea din Bucuresti este pe primul loc si cea din Timisoara este pe 12. O situatie foarte clara va exista atunci cind se vor evalua si ierarhiza si domeniile de studii", a explicat Vasile Isan, rectorul UAIC. "Daca nu era asa, erau puse in ordine alfabetica. Reflecta numarul de articole publicate si activitatea stiintifica, este o pozitie onorabila", a precizat Mihail Voicu. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veternara (USAMV) si Universitatea de Arte au fost plasate in categoria celor de educatie si cercetare stiintifica. "In cazul in care nu va mai fi doctorat, invatamantul nu se va pierde, nu vor putea face doctorate in arta fara o universitate de profil, tot cu noi vor face pentru ca trebuie specialisti. Cind vor fi date si locurile va fi situatia clara", a declarat Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte.

Locuri mai putine

La Agronomie, aceasta clasificare nu este suficienta si nici categorica deoarece o alta varianta lasata neclarificata este ce a domeniilor de studii. "Nu inseamna ca la toate programele nu vor fi doctorate sau vor fi, noi pe programe vrem sa ne concentram. Este un punct zero, pina acum in Romania nu a mai fost asa, dupa aceste criterii, ne vom orienta la care criterii am pierdut si in timp ne vom stradui sa urcam in ierarhie. Nu ne nemultumesc rezultatele avind in vedere marimea universitatii noastre", a declarat Vasile Vintu, prorector USAMV.  In acest sens, conferinta de ieri, 6 septembrie, a ministrului Educatiei a elucidat mai multe nelamuriri. Astfel, 85% dintre locurile la doctorat au fost repartizate universitatilor din prima categorie, ceea ce inseamna ca cele trei universitati iesene vor avea cu aproximativ 20% mai multi masteranzi si doctoranzi decit in anii trecuti. 1,6% dintre locurile aprobate pentru studii doctorale vor merge si spre programele evaluate ca fiind de calitate ale institutiilor centrate pe educatie (categoria III), iar aceste locuri vor fi distribuite doar programelor care au fost apreciate ca fiind performante. Universitatile din cea de-a doua categorie (educatie stiintifica si cercetare) primesc un numar de locuri aproximativ egal pentru studiile de master si redus pentru cele de doctorat. De asemenea, ministrul a declarat ca a alocat si trimis la Monitorul Oficial in cursul zilei de ieri cifra de scolarizare pentru studiile de master si doctorat pentru toate cele trei tipuri de universitati. In functie de aceasta, universitatile isi pot organiza oferta de studii si incepe inscrierile, urmind ca anul universitar 2011-2012 sa fie elocvent in ceea ce priveste aplicabilitatea tuturor masurilor luate in vederea transformarii invatamintului romanesc intr-unul de calitate.

Comentarii