Cum puteti obtine doua titluri de doctor dintr-un foc

miercuri, 21 septembrie 2011, 12:09
2 MIN
 Cum puteti obtine doua titluri de doctor dintr-un foc

Un parteneriat dintre Universitatea Shinzouka din Japonia si universitati din alte noua tari ale Uniunii Europene, printre care si Universitatea „Al.I. Cuza" (UAIC), poate oferi tinerilor cercetatori posibilitatea ca la sfirsitul studiilor doctorale sa obtina doua titluri de doctor.

Este cazul Iulianei Motrescu, de la Facultatea de Matematica, care s-a impartit la doctorat intre Romania si Japonia, iar la sfirsitul acestei luni isi va sustine una dintre cele doua teze de doctorat in fata unei comisii la UAIC.

"Un doctorand de-al meu, Mihai Ciolan, a fost pregatit aici in primul an, acum urmeaza sa plece in Japonia, unde isi va continua studiile. La sfirsitul ciclului de studii va sustine doua teze de doctorat. Acestea trebuie sa difere cu cel putin 30% una fata de cealalta", a precizat Dumitru Luca, decanul Facultatii de Fizica.

In general, doctoranzii care sint interesati sa puna in practica un astfel de demers vor face primul an de doctorat, considerat si an pregatitor, la Cuza, iar urmatorii doi sau trei ani vor studia la universitatea japoneza. Schimburi de experienta de acest fel sint posibile datorita parteneriatelor existente intre universitati.

Astfel, in perioada 26-29 septembrie va avea loc celebrarea celei de a X-a editii a seriei de conferinte Inter-Academia 2011. Aceasta va fi organizata de (UAIC) la "Popas turistic Bucovina", Sucevita. O sectiune a acestui eveniment este dedicata tinerilor cercetatori care au posibilitatea incepind de astazi, 21 septembrie, sa participe la cel de-al noualea workshop international privind plasmele magnetizate. Este a doua oara cind UAIC va fi gazda Conferintei Inter-Academia, in 2006 evenimentul a fost organizat tot de universitatea ieseana. Anul trecut, acesta a avut loc la Riga, in Letonia.

Principalul obiectiv al conferintelor Inter-Academia este de a construi un forum international structurat, cu scopul de a revizui si stimula progresul in cercetarea de baza si cea aplicata din domenii ca nanostiinta si nanotehnologia, mecatronica sau multimedia. Consortiul din cadrul caruia face parte si UAIC se intilneste in fiecare an pentru a facilita schimbul de idei si a stabili noi contacte stiintifice.

Comentarii