Incepe marea informatizare a scolilor de la tara

miercuri, 26 martie 2008, 20:40
6 MIN
 Incepe marea informatizare a scolilor de la tara

In anul electoral 2008, Ministerul Educatiei promite "marea informatizare": calculatoare in toate scolile, inclusiv in cele din sate si catune indepartate, cu sedii didactice improprii.

Dotarea are scopul de a reduce discrepantele inca uriase dintre scolile de la tara si cele de la oras. Numai ca pentru o educatie temeinica, in orice domeniu ar fi, este nevoie de personal specializat si nu doar de mijloace. Sint si asa comune iesene care au primit retele de calculatoare tinute sub lacat de ani de zile pentru ca nimeni nu indrazneste sa umble pe ele.

Problema cea mai mare in scolile din mediul rural este, deci, personalul putin calificat in a utiliza computerul, cu atit mai putin pentru a-i instrui si pe elevi in acest sens. Un profesor de informatica e greu de gasit si pentru scolile din oras. Iar competentele cadrelor didactice de la restul disciplinelor de a preda lectii pe calculator sint reduse si in mediul urban, daramite in scolile satesti.

"Celor in virsta ne este destul de greu sa ne adaptam"

"Ar fi foarte bine sa primim o retea de claculatoare, atit pentru copii, cit si pentru cadrele didactice. Eu sint profesoara de chimie, or in mediul rural nu avem material didactic. Sint convinsa ca elevii ar fi atrasi altfel de disciplina pe care o predau daca as exemplifica pe calculator, la unele lectii. Elevilor le place lucrul pe calculator, iar acum se si cere", a declarat directoarea Scolii Strunga, Mariana Lazar.

Cu toate acestea, este convinsa ca fara un informatician, va fi foarte greu de gestionat reteaua. "Mai ales celor in virsta ne este destul de greu sa ne adaptam, insa daca am avea pe cineva in sala care sa ne ajute in caz ca apare vreo disfunctie ar fi minunat. Problema este ca absolventii de informatica prefera alte locuri de munca si nu vin in invatamint pentru un salariu de 7-8 milioane de lei pe luna", a mai declarat Mariana Lazar.

O alta problema ar putea fi disponibilitatea cadrelor didactice de a face ore pe calculator. "Desigur ca nu este indicat ca fiecare ora sa fie facuta in laboratorul de informatica, insa pentru pregatirea unei astfel de lectii cadrul didactic trebuie sa aloce si pina la 3 ore. Dascalul trebuie sa doreasca sa se implice. Pina la urma, este o provocare de a depasi sistemul traditionalist, iar la anumite aspecte, intelegerea copilului ar putea fi mai usoara", a declarat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

"Mai bine s-ar fi optat pentru calculatoare mai putin performante"

Scolile au inceput sa fie dotate de catre minister cu laboratoare de informatica inca din 2001. Pina acum, la Iasi, au fost primite in 2001, 2002, 2004 si 2005 in total 176 de retele. Au fost dotate la inceput liceele si apoi scolile generale. Aparatura primita acum sapte ani s-a devalorizat moral, iar calculatoarele respective aproape ca nu mai raspund cerintelor elevilor din licee, care la orele de informatica invata lectii avansate de programare.

De aceea, inspectorul general, Camelia Gavrila, considera ca dotarea care va avea loc in acest an ar trebui sa se faca in functie de marimea scolii si de virsta elevilor. " fost facuta o revolutie tehnica in spirala. La inceput infuzia de sume dedicate dotarii laboratoarelor de informatica a fost foarte mica, iar apoi a crescut spectaculos si astfel a fost posibila achizitionarea de obiecte performante. Uzura morala este inevitabila in acest domeniu, iar elevii liceelor si grupurilor scolare ar trebui sa beneficieze de tehnica de calcul performanta. Un copil de clase primare din mediul rural, unde exista mai putini profesori calificati are alte nevoi. In aceste cazuri, mai bine s-ar fi optat pentru calculatoare mai putin performante, achizitionate cu sume mai mici, iar diferenta sa fie investita in alte mijloace didactice", a mai declarat Camelia Gavrila.

Astfel, inspectorul general considera ca mai degraba o serie de fonduri ar fi investite in imbogatirea fondului de carte, in dotarea laboratoarelor de fizica, chimie si biologie, ori in mobilier scolar sau material didactic specific pentru gradinite.

O afacere uriasa

Informatizarea scolilor este si o afacere cu o miza extraordinara, dar nu pentru unitatile de invatamint, ci pentru firmele care au interes sa prinda macar o parte din contractul cu Ministerul Educatiei. Motivul este simplu: in etapele anterioare calculatoarele au fost achizitionate la suprapret, asa ca furnizorii nu au decit de cistigat. "Ziarul de Iasi" a relatat despre asta cu exemple concrete.

Practic, doar la Iasi, la etapa din 2005 s-ar fi putut face o economie de 50 de miliarde de lei vechi, ceea ce reprezenta atunci, 40% din suma totala investita in dotarea cu calculatoare si programe pentru utilizarea acestora. Anul acesta miza este foarte mare. Licitatia se desfasoara pentru toate retelele de calculatoare care vor fi distribuite in tara, adica pentru nu mai putin de 8.191de retele. Potrivit caietului de sarcini publicat pe site-ul oficial de licitatii, valoarea estimata fara TVA a investitiei Ministerului Educatiei este de 395.000.000 RON.

"Este mai comod pentru noi in acest an. Pe de alta parte, la o cantitate atit de mare, nu poate fi controlata calitatea foarte bine. Exista riscul ca aceste computere sa fie alcatuite din componente mai putin performante. Din punct de vedere al managementului financiar poate ar fi fost mai bine ca licitatiile sa fie facute macar regional. Cind exista un conglomerat atit de mare numeric, interesele sint foarte mari, la fel si rivalitatile. Pot aparea astfel contestatii nedrepte", a precizat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila, referindu-se si la etapa de achizitii de anul trecut, care s-a desfasurat la nivel judetean, dar care se va finaliza abia in aceasta primavara.

Astfel, echipamentul de calcul va ajunge la copii cu cel putin sase luni intirziere, dupa ce anul trecut o firma a depus contestatie la licitatia pentru reteaua informatica, iar solutionarea acesteia nu s-a putut face pina la 31 decembrie. Drept urmare, Iasul a pierdut temporar cele 75 de miliarde de lei vechi alocate.

Dupa raspunsul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor primit la inceputul acestui an, in favoarea Inspectoratului Scolar, contestatia a fost respinsa ca neconforma, iar Ministerul Educatiei a trimis deja o noua fila de plan pe 2008, cu aceeasi suma.

"Pentru retele si videoproiectoare, au fost incheiate contractele de furnizare si a inceput livrarea in scoli. Pentru copiatoare, ofertantul cistigator nu a mai semnat contractul in lei, intrucit pierdea in urma diferentei de curs valutar. In acest caz s-a reluat procedura de achizitie prin licitatie deschisa", a precizat purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean, Cristina Dascalu.

Caietul de sarcini al licitatiei a fost contestat

In schimb, in ceea ce priveste licitatia de la nivel national pentru «marea informatizare»,  singura firma care pare sa indeplineasca cerintele din caietul de sarcini. SIVECO este de ani buni marele partener al Ministerului Educatiei in procesul de dotare cu tehnica informatica a scolilor. De exemplu, una dintre conditii este aceea ca "se solicita un contract similar (furnizare hardware si software in domeniul educational), finalizat in ultimii 3 ani cu livrare, instalare si instruire in cel putin 800 de locatii", dupa cum se arata in documentatia publicata pe e-licitatie.ro. "Noi am publicat oferta noastra si pe un site european de licitatii, astfel incit orice firma din Europa poate raspunde", a precizat Mirabela Amarandei, consilier in cadrul Ministerului Educatiei.

Propunerile pentru laboratoarele IT ce contin statii de lucru, servere, laptop-uri, multifunctionale, videoproiectoare, software de baza, antivirus si didactic, servicii de instalare si instruire pentru 8.191 de unitati scolare ar fi trebuit analizate pe 7 aprilie.

Doua firme, Softwin si Totalsoft, au contestat conditiile din caietul de sarcini, pe motiv ca ingradesc accesul liber al agentilor economici la procesul de achizitie publica. "Marea informatizare" ramine deocamdata un deziderat care ridica multiple probleme.

Comentarii