Numarul inscrierilor la „Spiru Haret”, mai mic cu 90% fata de anul trecut

miercuri, 12 august 2009, 13:36
4 MIN
 Numarul inscrierilor la „Spiru Haret”, mai mic cu 90% fata de anul trecut

Potrivit reprezentantilor USH, imaginea institutiei a suferit prejudicii de la inceputul scandalului legat de diplome si este posibil ca, in viitorul apropiat, sa fie cerute daune financiare celor care ar fi vinovati de aceasta situatie.

Cei de la USH au anuntat, miercuri, ca universitatea va organiza in continuare admitere la formele de invatamant si specializarile acreditate sau autorizate de Ministerul Educatiei si nu va respecta cele 15 masuri pe care ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, le-a cerut in urma prezentarii raportului de control, in sedinta de guvern de sambata. "Inca nu am primit raportul de la Ministerul Educatiei, deci nu comentam pe marginea documentului pe care inca nu l-am vazut. Ne vom supune legii in vigoare. Guvernul poate sa dea orice hotarare, insa nu poate incalca legea. Daca guvernul nu va face o analiza stricta legislativa a HG pe care o vor aproba, vom fi pusi in situatia sa atacam in justitie aceasta hotarare", a declarat purtatorul de cuvant al USH, George Nicolau. 

Reprezentantii USH au prezentat, miercuri, sistemul informatic pe care universitatea il foloseste pentru evaluarea studentilor. USH a investit, potrivit purtatorului de cuvant George Nicolau, peste 30 de milioane de euro in acest sistem, care consta in peste 10.000 de calculatoare conectate la o platforma informatica numita blackboard.

"Platforma aduna studentii din anul respectiv pe discipline si ii baga intr-un catalog, in ordine alfabetica, indiferent de locul de unde sunt. Profesorul doar semneaza in dreptul fiecarui student, dar de fapt programul informatic transmite nota. Calculatorul genereaza un test, cu intrebari de diferite grade de dificultate, iar la sfarsit studentul primeste nota, in timp ce aceasta este transmisa in serverul central", a explicat Nicolau.

Purtatorul de cuvant al universitatii a declarat ca exista o evidenta clara a studentilor inscrisi la ID, insa nu a putut preciza cate persoane sunt in prezent la aceasta forma de invatamant.

Legat de studentii de la Drept, care au terminat facultatea in trei ani si care, potrivit masurilor impuse de ministerul Educatiei, ar trebui sa isi completeze studiile cu inca un an si sa dea din nou licenta, reprezentantii Spiru Haret au precizat ca este vorba de doar 207 astfel de studenti din cei peste 10.000 care au absolvit anul acesta specializarea si ca a fost alegerea lor sa termine in trei ani.

"In privinta celor 92 de profesori si conferentiari universitari despre care s-a tot vorbit ca au obtinut ilegal aceste grade, noi nu am trimis dosarele lor pentru validare la Ministerul Educatiei, deoarece am avut surpriza, in urma cu doi ani, sa constatam ca toate dosarele pe care le trimitea <Spiru Haret> erau date la o parte. Astfel, universitatea a decis, ca pana in momentul in care se vor clarifica lucrurile cu ministerul, sa stocheze aceste dosare. Acum, dosarele sunt in mare parte transmise spre minister. Spiru Haret nu a dat titluri celor 92 de profesori si conferentiari, ci doar i-a platit ca si cand ar fi detinut acele titluri. Sunt banii universitatii si face ce vrea cu ei", au explicat reprezentantii universitatii.

Centrele de invatamant la distanta ale Spiru Haret sunt, potrivit purtatorului de cuvant, platforme informatice unde studentul care nu are calculator acasa poate merge sa invete si unde toti studentii la ID dau examenele.

Ministerul Educatiei a decis inchiderea centrelor teritoriale de ID ale Universitatii "Spiru Haret" si invalidarea a 92 de titluri universitare, a anuntat, sambata, Ecaterina Andronescu, precizand ca, daca universitatea nu va pune masurile in aplicare, va declansa procedura de lichidare.

Pe langa centrele teritoriale de invatamant la distanta ale "Spiru Haret", Ministerul Educatiei a decis si inchiderea celor noua centre din strainatate. In prezent, Universitatea "Spiru Haret" nu mai poate face inscrieri pentru forma de invatamant la distanta, studentii care deja au urmat o parte din cursurile la ID urmand a opta pentru un transfer la un alt program acreditat al universitatii. De asemenea, "Spiru Haret" nu mai poate organiza examenele de licenta, pana la verificarea ARACIS.

Mai mult, carta universitara de la ,,Spiru Haret” a fost anulata, a spus ministrul Educatiei, pentru ca regulamentul sa fie actualizat, incluzand aici si stabilirea unei noi proceduri pentru alegerea rectorului.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat, sambata, in cadrul sedintei extraordinare de Guvern, raportul privind Universitatea "Spiru Haret".

Problema diplomelor de licenta ilegale a revenit in actualitate dupa ce Universitatii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii in anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu. Astfel, in baza faptului ca "Spiru Haret" a solicitat si castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, universitatea nu a mai fost trecuta si in hotararea din acest an. Numai ca, anul acesta, hotararea are o prevedere noua, si anume, numai facultatile listate pot organiza admitere in anul universitar 2009-1010. (NewsIn)

Comentarii