Oferta grupurilor scolare iesene: o bere si o tigara in pauza, pentru elevi

Subtitlu

marți, 10 aprilie 2007, 13:34
3 MIN
 Oferta grupurilor scolare iesene: o bere si o tigara in pauza, pentru elevi

Gard in gard cu Grupul Scolar "Constantin Brancusi" este un chiosc cu de toate. Elevii ies din curtea unitatii de invatamint si isi cumpara ce doresc. Nu poate fi vorba de paza care sa interzica iesirea din curtea scolii, pentru ca elevii stau de vorba cu agentul, ii zimbesc si trec mai departe.

La chiosc, pe citeva rafturi lucesc sticlele de coniac si votca. Intr-un frigider, oferta de bere: la doza sau la pet, de jumate, un litru sau doi, iar cea de tigari, chiar in fata, la vedere. Aproape de "Brancusi", in statie este al doilea chiosc, nonstop, cu aceleasi produse. Elevii ar avea de unde alege, cu siguranta.

"Bem cite o bere, dar nu facem scandal"

Dar poate ca, decit sa bea o bere lipiti de gardul scolii, prefera un cadru mai retras. La ora 11 si jumatate, in Joia Mare, elevii isi beau cafeaua de dimineata chiar la prima masa ce se intrezareste la un bar de linga Grupul Scolar "Dimitrie Leonida".

Aflat intr-o cladire veche, reclama unei beri in voga este singura care anunta destinatia spatiului. Prin usa deschisa pentru aerisire se vad si citeva sticle de bere pe masa elevilor, numai bune sa tina companie cafelei de dimineata. "Mai sint si profesori care stiu ca mai iesim si bem cite o bere, dar cum nu au fost incidente, de genu’ sa vina cineva beat si sa faca scandal, nimeni nu zice nimic", a spus un elev, care nu a vrut sa declare nici macar la ce scoala invata.

Am luat la rind si restul unitatilor de invatamint din zona, aflate peste strada celor deja vizitate. La "Radu Cernatescu" elevul are posibilitatea sa decida  la care din chioscuri sa apeleze: la cel din curtea scolii, sau la magazinul din statie.

Punctul de desfacere aflat in perimetrul scolii le ofera tinerilor produse de tot felul, de la rechizite, pina la o cafea sau o ciocolata calda. Cu toate acestea, vinzarea se face spre exteriorul scolii, astfel incit elevul nu are cum sa cumpere, decit daca iese pe poarta scolii. Daca tot a iesit poate coti la dreapta pentru a intra intr-un magazin mai mare si mai bine aprovizionat, aflat in statie. Poate cumpara fructe, iaurt, produse de patiserie si desigur ceva bautura sau un pachet de tigari.

Elevele de la Grupul Scolar "Anghel Saligny" pot sa-si cumpere clame de par sau bijuterii chiar de linga scoala, gogosi, suc sau produse de patiserie. Oferta este buna si pentru profesori care pot achizitiona pe bonuri de masa o serie de produse.

Pentru alcool si tigari vor trebui insa sa treaca strada, unde in apropiere de Colegiul Tehnic de Electronica si Telecomunicatii si deopotriva de Sectia de Politie nr. 5 este "chioscul cu de toate".

ISJ: "Vom verifica legalitatea contractelor, oferta de produse"

Asadar, cum te misti si cum te intorci, elevii au de unde sa cumpere alcool. "In pauza mare, sau dupa ore, merge o bere, iar daca nu pot iesi pe poarta, sar gardul", a explicat un elev ce e de facut cind arde gitlejul.

Cu siguranta, zona industriala nu este singura din Iasi in care elevii pot sa-si satisfaca cu usurinta poftele alcoolice aproape de scoala. Tocmai de aceea, Inspectoratul Scolar Judetean, impreuna cu Oficiul pentru Protectia Consumatorului, a promis un control sever dupa Pasti, a activitatii chioscurilor aflate linga unitatile de invatamint.

"Vom verifica legalitatea contractelor, oferta de produse si calitatea lor, diversitatea ofertei, precum si igiena chioscurilor si a personalului. Este important ca elevii sa fie feriti de tentatia alcoolului si a tigarilor, macar in apropierea scolii", este de parere sefa inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Cifrele privind consumul de alcool in rindul tinerilor sunt alarmante si cresc de la an la an. Ultimul eurobarometru cu privire la atitudinea oamenilor fata de alcool indica faptul ca mai mult de jumatate din romani (57%) au baut cel putin odata in ultima luna. Tot studiul releva faptul ca tinerii incep sa bea tarie de la virsta de 15 ani.

Comentarii