Sindicatele din invatamint cer in instanta salarii de minim 880 RON pentru profesori

joi, 08 februarie 2007, 17:15
3 MIN
 Sindicatele din invatamint cer in instanta salarii de minim 880 RON pentru profesori

Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar a inregistrat la tribunal 99 de dosare aferente fiecarei unitati de invatamint in care sindicatul are membri prin care solicita ca Guvernul Romaniei si institutiile abilitate sa revina asupra grilelor de salarizare conform contractului colectiv de munca.

„Am analizat in ultimele trei saptamini foarte riguros legislatia de salarizare din invatamint, prevederile constitutionale, cele din Codul Muncii si reglementarile europene si am ajuns la concluzia ca statul roman isi bate joc de toate categoriile salariale din Romania. O treime din personalul din invatamint nu se incadreaza in prevederile contractului colectiv de munca", a precizat liderul USLIP, Gheorghe Isvoranu.

Practic, cadrele didactice, chiar debutante, nu ar trebui sa aiba salarii brute mai mici de 880 RON, iar personalul nedidactic si necalificat, nu mai mici de 440 RON. Situatia din momentul de fata, ii plaseaza pe multi dintre angajatii din Educatie cu mult sub aceste limite brute. De exemplu, un muncitor necalificat ia lunar, pina la vechimea de 6 ani, 424 RON in loc de 440 RON.

Salariile de baza ar trebui sa fie cu peste 100 RON mai mari

Discrepanta este mai mare in cazul personalului calificat. Muncitorii, ingrijitorii sau paznicii din scoli chiar si cu 20 de ani vechime au salarii de cel mult 520 RON, iar debutantii de 424 RON. Conform contractului colectiv de munca ei nu ar trebui sa obtina mai putin de 528 RON lunar. Profesorii debutanti, platiti potrivit actualei grile de salarizare cu 762 RON, cei cu definitivat si o vechime cuprinsa intre 6 si 10 ani, care au un salariu de 854 RON, precum si cei cu gradul II, vechime de 2-6 ani si leafa de 798 RON se afla cu totii sub limita de 880 RON stabilita prin contractul colectiv de munca pentru persoanele cu studii superioare.

„Aceste incorectitudini exista in grilele de salarizare si pentru alte domenii, ceea ce inseamna ca sint facute discriminari intre persoane cu aceeasi pregatire si vechime, dar domenii de activitate diferite. Cu siguranta salariatii din justitie si politie, care au salarii de debutanti de 35, respectiv 15 milioane lei vechi nu se confrunta cu aceleasi probleme ca si noi", a mai spus Isvoranu.

Totusi, problema depistata de sindicalisti nu a fost discutata la negocierile salariale recente dintre reprezentantii salariatilor din educatie si minister. „A fost o scapare a confederatiilor. Am intrat foarte greu in posesia contractului colectiv de munca", a precizat Gheorghe Isvoranu.

Pe de alta parte, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, una dintre institutiile date in judecata de sindicalisti sunt rezervati in a face comentarii inainte de aflarea pozitiei Ministerului Educatiei si Cercetarii. „Am primit citatia din partea sindicatelor, insa, teoretic, problema ar trebui rezolvata  la nivelul ordonatorului principal de credite, care este Ministerul Educatiei", a declarat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Juristul ISJ, Mihai Crauciuc, a mai facut precizarea ca exista o contradictie intre doua acte normative: contractul colectiv de munca ce contine reglementari generale si legislatia specifica, respectiv ordonantele 10 si 11 din 2007 referitoare la salarizarea personalului din Educatie. CNSLR Fratia, confederatie la care este afiliat USLIP si „Spiru Haret", precum si Ministerul Educatiei si Cercetarii sint cosemnatare ale contractului colectiv de munca. Actul a fost publicat in Monitorul Oficial din data de 29 ianuarie a.c. si reglementeaza salarizarea incepind cu 1 ianuarie 2007.

Comentarii