Vaccinul anti-cancer, boicotat masiv la Iasi

Subtitlu

miercuri, 26 noiembrie 2008, 21:56
11 MIN
 Vaccinul anti-cancer, boicotat masiv la Iasi

Esec lamentabil al campaniei de vaccinare a Ministerului Sanatatii in Iasi. In urma campaniei de consultare a parintilor fetitelor de clasa a IV-a, in multe scoli iesene refuzul a fost de 100%. Parintii spun ca nu au fost suficient informati si se tem de efectele secundare ale vaccinului. Insa nu doar parintii spun ca sint prost informati, dar nici medicii care ar trebui sa promoveze vaccinul par sa nu aiba date suficiente. In scoli au fost in aceste zile imprastiate si pliante care promoveaza ideea ca vaccinul ar fi periculos. In curtea Colegiului National, parintii au primit ieri pliante ale Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi (ASCOR), organizatia pliindu-se astfel pe atitudinea generala a asociatiilor crestine si conservatoare, care atinge problemele "morale" ale campaniei. Potrivit acestei atitudini, vaccinarea anti-cancer de col ar impinge la viata sexuala libertina si promiscuitate.

"Sint prea multe efecte secundare"

La Colegiul National, un singur parinte din cei peste 20, care a participat ieri dupa-amiaza la sedinta de informare despre vaccinul impotriva virusului papilloma, responsabil de 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, principala cauza a mortalitatii femeilor cu virste pina la 43 de ani in Romania, si-a dat acordul pentru vaccinare.

O parte din parintii elevelor din cele doua clase a IV-a de la Colegiul National au umplut bancile aseara la o sedina tinuta de medicul Florentina Cretu, care le-a vorbit despre cancerul de col uterin si  despre noul tip de vaccin, in prezenta celor doua invatatoare, Genoveva Gatu si Mihaela Bivolaru.

Din primele minute ale sedintei, pe rind, parintii au inceput sa adreseze medicului tot felul de intrebari despre vaccin. "Cum este supusa acestei boli fetita mea, chiar daca nu este activa sexual? Daca era in clasa a V-a vaccinul mai era valabil?", intreaba nerabdator un parinte.

Medicul, citind dintr-un pliant, pe care il aveau si parintii in fata,  i-a raspuns ca fetitele pot fi expusi bolii prin contact cutanat, "o afirmatie un pic exagerata insa", a comentat dr. Cretu. Apoi, dr. Cretu a insirat alte citeva subtitluri din pliant si a adaugat ca adesea oamenii sint dezinformati. Astfel, dr. Cretu a spus ca a vazut personal pe site-ul UE ca nici o tara nu a demarat un program national de vaccinare, asemenea Romaniei, ci doar citeva ar fi recomandat vaccinul.

Responsabila cu informarea parintilor, dr. Cretu aproape ca a convins parintii ca e mai bine sa fie precauti. A continuat apoi cu prezentarea produselor Cervarix si Silgard si a efectelor adverse ce pot aparea in urma administrarii: tulburari ale sistemului nervos, tulburari gastro-intestinale, ale sistemului muscular sau ale cailor respiratorii si altele. "Sint mult prea multe efecte secundare", comentau intre ei parintii.

La final, dr. Cretu a concluzionat ca da, efectele secundare sint mult mai numeroase comparativ cu ale unui vaccin obisnuit.  "Cit dureaza imunitatea?", a intrebat un tata. "Nu se stie inca, nu sint studii pe termen lung, pentru ca vaccinul a fost scos pe piata in urma cu 5-6 ani, maxim", a raspuns dr. Cretu.

"Daca voi considera peste 5-6 ani ca este bine, voi face un sacrificiu atunci. Acum insa cred ca nici medicii nu stiu prea multe, decit niste efecte care li s-au prezentat. O graba care ne pune pe ginduri. Totul s-a desfasurat prea rapid. Cred ca pentru atitia bani investiti era nevoie de mai multa campanie", a declarat Petronela Hurdubac, aflata printre parintii prezenti la sedinta, ea insasi asistent medical.

"Nu mi se pare o actiune a guvernului care ajuta. Cineva trebuie sa-si faca targetul de iarna si nu stie cum? De ce, vin alegerile sau trebuie sa se vada pe ce-au cheltuit banii?", spun citeva mame din primele banci. "E prima oara cind aud de un tip de vaccin impotriva cancerului", adauga un tata.

Cind medicul a aflat ca in sala de sedinta e un ziarist, reporterul "Ziarului de Iasi" a fost dat afara, in ciuda faptului ca avea aprobarea directoarei Colegiului National, Cristina Valcu. "Sinteti cumva parinte? Daca nu, n-aveti ce cauta aici! Altfel, va invit pe dumneavoastra sa le vorbiti", a declarat dr. Florentina Cretu.

"Mare lucru nu-si asuma doctorii"

Dupa jumatate de ora de discutii, bunica unei fetite a iesit din sala hotarita. "Nu sint de acord. Nu s-a facut bine informarea. Nici macar doctorii nu se pun de acord", afirma ea.

"Sint pentru vaccinuri, dar nu cred ca-i cazul acum. E posibil sa expire termenul vaccinului pina fata mea isi incepe viata sexuala. Mai astept. Campania asta de informare mi se pare usor superficiala. Mare lucru nu-si asuma doctorii. Mai rau au facut cu campania asta, sa te puna sa semnezi. Prefer sa stringem bani, noi, parintii si sa contribuim la cercetare", a spus Gina Boicu, mama unei fetite de clasa a IV-a.

Nici directoarea scolii, Cristina Valcu, nu ar fi de acord cu administrarea vaccinului, daca ar fi fost pusa sa aleaga. "Vaccinul este o realizare epocala, dar atit timp cit corpul medical nu s-a pus de acord, este o situatie delicata. Daca as fi avut o fetita in clasa a IV-a, cred ca as fi aminat vaccinul. Din cite stiu, orice vaccin trebuie verificat citiva ani inainte de a fi scos pe piata, ceea ce nu s-a intimplat. Nu stiu insa in ce masura vaccinul este corect sau nu. Din pacate, nimeni nu-si poate asuma intreaga raspundere", a spus Cristina Valcu.

Un singur vaccin la "Negruzzi"

La Colegiul "C. Negruzzi", din 46 de fetite in clasa a IV-a, doar uneia ii va fi administrat vaccinul. "Toti cei 14 parinti din clasa au refuzat. Parintii sint inca reticenti, ei cred ca nu sint verificate in timp efectele vaccinului si nu vor ca incerce cu copiii lor, care sunt prea mici pentru asta. Parintilor li se cere acordul, deci sa-si asume raspunderea, dar nu le ofera nimeni nici un fel de garantie. Nu e acelasi lucru cu un vaccin verificat ani de zile, acesta nu e suficient verificat. Asta spun parintii", a declarat Angelica Dumitriu, invatatoare a unei clase a IV-a de la Colegiul "Negruzzi".

Parintii, la rindul lor, confirma aceeasi neincredere intr-un vaccin insuficient testat. "Nu am suficiente informatii. Nu stiu cit s-a studiat despre acest vaccin. Nu stiu ce s-a intimplat cu cei care s-au vaccinat", marturiseste mama unui copil de la "Negruzzi", medic stomatolog.

O alta mama spune ca nu a citit nici un studiu realizat pe un esantion mare de populatie. "Nu am incredere in vaccinul asta. N–am vazut pe internet studii de specialitate pe o marja mare de populatie si nu cred ca este bine sa facem experimente pe copiii nostri. De ce in Romania s-a luat aceasta decizie asa de repede? De ce nu s-a luat in Franta, in Germania sau Italia? Doar in Anglia este experimentat, din cite stiu. In plus, sint foarte deranjata de modalitatea asta rapida de a declara ca nu vreau sa i se faca vaccin. Constitutia imi garanteaza libertatea, de ce sa dau cu subsemnatul?", a spus Magda Budurca, avocat si mama a unei fetite de clasa a IV-a la "Negruzzi.

"Parintii au fost chemati la o sedinta, iar pentru cele noua fetite nici un parinte n-a fost de acord. Mi se pare ca nu intra in atributia noastra. Multi parinti, care sunt medici, au zis ca in Occident nu s-a incheiat inca experimentul. Nu este nimic oficial, nu a venit nici un ginecolog sa vorbeasca despre acest vaccin", a declarat o invatatoare de la "Negruzzi".

"Am citit mai multe carti scrise in America, unde se spune ca acum se testeaza acest vaccin. Am cerut parerea mai multor persoane si am decis ca daca va fi nevoie ii vom face vaccinul mai tirziu, vom suporta noi cheltuielile. Speram insa sa-i putem oferi copilului nostru educatia necesara pentru a nu contacta aceasta boala", a declarat Mariana Mihai, economist, parintele unui copil de clasa a IV-a.

Refuz total la Scoala "Hasdeu"

La Scoala "B.P.Hasdeu" nici un parinte al copiilor de la cele cinci clase a IV-a nu a fost de acord cu vaccinarea fetitelor lor. "A mai ramas o singura clasa, sa ne dea raspunsul miine. Parintii n-au fost informati corect de consecintele vaccinului. Daca li se spunea macar mai demult ca urmeaza sa fie administrat acest vaccin, poate reactionau altfel. Dar asa, parintii nu accepta sa fie cobaii ministerului. Au fost citiva parinti in dubii, dar asistenta medicala ne-a spus ca s-au decis si au zis nu", a declarat Ionel Nechifor, directorul scolii.

Nici la Scoala "Otilia Cazimir" parintii nu au fost mai receptivi. Din 79 de parinti, doar unul singur si-a dat acceptul pentru a-i fi vaccinata fiica. "Unii au refuzat chiar din start sa vina la sedinta, pentru ca nu i-au convins cu nimic ca vaccinul ar putea ajuta. Au auzit ca au fost cazuri de deces. Noi, scolile, sintem insa simpli intermediari. Nu cred ca trebuia sa fim implicati noi", a declarat Carmen Lupu, directorul Scolii "Otilia Cazimir".  

 

Doar sapte doze de vaccin, din cele 4.800, au fost ridicate de la ASP

* medicii recomanda insa vaccinul, dar cred ca virsta de 11 ani nu este cea mai potrivita

Doar sapte doze de vaccin au fost ridicate pina ieri de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP). "Au fost doar doi medici de familie din mediul rural care s-au prezentat la ASP pentru a ridica dozele de vaccin. Unul dintre ei a ridicat patru doze iar celalalt trei. Restul pina la 4.800 sint in farmacia ASP. Asteptam in continuare medicii de familie sa vina sa le ridice", a declarat dr. Irina Mitroi, director adjunct al ASP Iasi.

Controversele privind vaccinarea au aparut odata cu imbolnavirea a citorva fetite din America imediat dupa ce au beneficiat de acelasi tip de vaccin. Specialistii ieseni sustin insa ca aceste imbolnaviri nu au legatura cu vaccinarea. "Nu exista nici o legatura intre vaccinare si acele reactii", a sustinut dr. Irina Mitroi.

Mai mult, medicii ieseni se arata increzatori in cercetarile facute inainte de introducerea lui pe piata. "Vaccinul a fost analizat de organisme internationale competente. Eu cred ca responsabilitatea este a unor specialisti care, daca nu erau siguri, nu mai lansau vaccinul", a precizat dr. Elena Duca, seful compartimentului de epidemiologie din cadrul ASP.

Dupa toate discutiile privind acest vaccin, medicii il recomanda. "Noi l-am recomandat si inainte de campanie pentru cei care au avut posibilitatea de a-l achizitiona. Vaccinul este bun din punctul nostru de vedere. Nu este eficient 100%, el actioneaza doar impotriva unei parti din virus. Este normal sa apara suspiciuni, mai ales datorita faptului ca informarea nu a fost suficienta", a declarat dr. Alexandru Luca, medic specialist in cadrul Maternitatii „Cuza Voda". 

Medicii au insa rezerve privind virsta de vaccinare: "Vaccinarea la 11 ani poate fi putin cam devreme. Odata administrat, vaccinul are o valabilitate de cinci ani. Exact la virsta adolescentei, atunci cind este cea mai mare nevoie de protectie, vaccinul isi pierde valabilitatea. Atunci ar trebui refacut. Ce facem atunci cu adolescentele care provin dintr-un mediu defavorizat si nu au bani pentru un alt vaccin? Mai facem o campanie?. Pe scurt, mai sint lucruri de discutat dar eu cred ca trebuie facut", a afirmat dr. Tania Bernstein, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie.

Informati-va despre vaccin:

* Campania de vaccinare in SUA se extinde din acest an:
http://www.ajc.com/health/content/health/stories/2008/09/15/
FDA_cervical_cancer_vaccine.html

* Despre campania lansata in Marea Britanie
http://info.cancerresearchuk.org/news/archive/newsarchive/2008/april/
18545393

* Vaccinul e agreat in Europa
http://www.guardian.co.uk/society/2006/sep/23/cancercare.health

* Controversele vaccinului
http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1206813,00.html

* Specialistii romani despre vaccin
http://www.mednews.ro/articol.php?ida65

* reactii adverse si cazurile celor morti explicate de FDA
http://www.fda.gov/cber/safety/gardasil071408.htm

* Blog cu opiniile celor afectati de reactii adverse si ingrijorari
http://www.kkrasnowwaterman.com/blog/tabid/2962/bid/1691/HPV-
Vaccine-fainting-seizures-and-other-side-effects.aspx

* Articol despre efectele foarte periculoase ale vaccinului
http://www.lifesitenews.com/ldn/2008/jul/08070316.html

* Prospectul vaccinului Gardasil actualizat de FDA
http://www.fda.gov/cber/label/gardasilLB.pdf

Cronica unui vaccin controversat

* Campanii de vaccinare: In SUA, vaccinul impotriva cancerului de col a fost introdus in iunie 2006. In Romania, care are a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decit media tarilor din UE, Ministerul Sanatatii a demarat campania nationala de vaccinare contra Papilloma virus, responsabil pentru 99% din cazurile de cancer de col uterin, pe 24 noiembrie. Vor fi folosite vaccinurile Cervarix si Gardasil. "Vor fi vaccinate 110.000 fete, costul total al acestei actiuni fiind de 23 milioane euro. Suma poate parea mare, dar este de trei ori mai mica decit suma cheltuita pentru tratarea femeilor care sufera de cancer de col uterin si care este de 70 milioane euro. 17 tari din Uniunea Europeana (printre care Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania  etc.) au introdus deja gratuit vaccinul impotriva cancerului de col uterin in calendarele nationale de vaccinare", spunea ministrul Eugen Nicolaescu in comunicatul de lansare oficiala a campaniei de vaccinare. Vaccinul trebuie realizat in trei doze – decembrie 2008, ianuarie 2009 si mai 2009. Refuzul se face cu acordul scris al parintilor. 

* Efecte secundare: Primele temeri privind vaccinul Gardasil au aparut in conditiile in care au fost anuntate reactii adverse. Administratiei Medicamentului si Alimentatiei (FDA – Food and Drug Administration)  i-au fost sesizate 9.749 de cazuri de efecte secundare are vaccinului, inregistrate la cele 16 milioane de doze distribuite. 94% dintre acestea au fost considerate nesemnificative, constind in febra, roseata, dureri de cap etc. Doar 6% dintre acestea au fost considerate grave, aici intrind 21 de decese cauzate de accidente vasculare si mai multe cazuri de afectiuni neurologice, despre care FDA sustine ca nu au o legatura directa cu vaccinul. 

* Este vaccinul eficient? In august 2008, cotidianul "The New York Times" publica un articol in care era citat dr. Charlotte Haug, editorul publicatiei The Journal of the Norwegian Medical Association: In ciuda asteptarilor foarte mari si a rezultatelor promitatoare la testele clinice, inca ne lipsesc suficiente dovezi ca vaccinul este eficient impotriva cancerului de col uterin. Cu atitea intrebari care nu au un raspuns, existe motive suficiente sa fim precauti.". Dr. Haug spunea ca vaccinurile au fost studiate pentru o perioada mult prea scurta, fiind supuse testelor clinice doar pentru sase ani si jumatate, nestiindu-se deocamdata cit va dura imunizarea sau daca eliminarea tulpinilor virusului Papilloma va slabi imunitatea organismului la alte tulpini. 

* Vaccinari in masa: Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, a declarat insa ieri intr-o conferinta de presa ca in ciuda temerilor, este relevant faptul ca in SUA, unde FDA este un extrem de temut si respectat cerber care aproba sau respinge orice medicament, se face acest vaccin in masa din iunie 2006. De asemenea, in Europa, Centrul European pentru Preventia Bolii si Control a recomandat cu tarie vaccinarea, iar majoritatea tarilor europene au inceput deja vaccinarea din 2006-2007. Tanasescu a mai spus ca, potrivit estimarilor, 10.000 de femei si fetite s-au vaccinat deja in Romania, in ultimii ani, cu vaccinul HPV , contra cost, neinregistrindu-se incidente. Un vaccin costa 370 USD.

* Vaccin "imoral": Exista si controverse fata de aspectele "morale" ale vaccinului. Organizatiile conservatoare din SUA si Canada, dar si din alte state au avertizat ca acest vaccin ar putea conduce la o crestere a promiscuitatii, e un indemn spre o viata sexuala dezorganizata si inceputa mult mai devreme. Mai nou, si Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi a imprastiat in scolile din Iasi in aceste zile pliante in care sustine refuzul vaccinarii.

Comentarii