Ministrul Ecaterina Andronescu a venit la Bacau sa lanseze oficial reforma invatamintului

marți, 18 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Ministrul Ecaterina Andronescu a venit la Bacau sa lanseze oficial reforma invatamintului

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a venit ieri, la Bacau, pentru a lansa oficial reforma sistemului de invatamint, care, parctic, se reduce la doua aspecte importante: inceperea scolii la virsta de sase ani si obligativitatea invatamintului de zece ani. „Majoritatea tarilor din Europa incep scoala la sase ani sau chiar mai devreme. Nu putem accepta ideea ca nivelul de dezvoltare al copiilor din tara noastra e mai redus decit cel al celorlalti copii din Europa. Apoi, toti specialistii in psihologie si pedagogie pe care i-am consultat spun ca un copil de sase ani poate fata cerintelor din ciclul primar, mai ales ca programele pentru clasa intii se vor aerisi. Nu stiu daca se va schimba Abecedarul, dar, cu siguranta, unele capitole din acesta vor disparea. In aceasta idee, parintii nu trebuie sa se nelinisteasca, pentru ca micutii lor nu vor fi suprasolicitati. Pe de alta parte, nu cred ca e normal sa rapim copiilor dreptul de a concura cu sanse egale cu elevii din Uniunea Europeana, care, in sistemul actual de invatamint, vor avea un an avans in batalia pentru piata muncii”, a declarat ministrul Andronescu.
Prezent la discutii, Gheorghe Huluta, presedintele filialei locale a CNSLR – Fratia, i-a atras atentia ministrului ca „pina acum parintii aveau dreptul fundamental de a opta pentru a-si da copilul la scoala de la sase sau sapte ani, ceea ce, acum, nu se mai intimpla. Acum e vorba de obligativitate”. O observatie careia ministrul Andronescu i-a raspuns rugindu-i pe parinti sa apeleze la comisiile de psihologi si pedagogi, care pot decide ca un copil de sase ani sa mai ramina un an acasa, daca dezvoltarea sa o va cere. „Traim o perioada in care trebuie sa urmam sfatul specialistilor, de aceea sfatuiesc parintii sa apelze la comisiile de psihologi si pedagogi, care pot decide, daca acest lucru se impune, ca un copil de sase ani sa mai ramina un an acasa. Pe de alta parte, cred ca parintii au un sentiment patern uneori exagerat, care ii impiedica sa vada ce e mai bine pentru copilul lui la un moment dat. Sint insa convinsa ca parintii isi vor trimite copiii la scoala si nu vor apela in exces la comisiile in cauza”, a mai spus Ecaterina Andronescu.
Scoli de arte si meserii versus scoli profesionale
Lansarea de ieri s-a consumat in fata unei sali arhipline in care, pe linga directori de scoli, au luat loc primari si oameni de afaceri. De altfel, acestia din urma au fost mai degraba interesati de cea de-a doua parte a reformei invatamintului, care, printre altele, prevede inlocuirea actualelor scoli profesionale si de meserii cu scoli de arte si meserii. „Nu vrem sa schimbam doar palaria si viitoarele scoli de arte si meserii vor avea o alta conceptie asupra modului de pregatire a elevilor, in special din punct de vedere al pregatirii practice. Si aici i-as invita pe directorii si patronii de societati comerciale sa incheie contracte cu scolile, astfel incit, dupa orele de scoala, elevul sa vina sa faca practica in firma respectiva”, a precizat ministrul educatiei.
Patronii vizati au preferat sa taca, insa profesorul Constantin Lungu, directorul Scolii din Parincea, a pus pe tapet problema sanselor copiilor de la sate, in conditiile in care saracia in care se zbat ii impiedica sa-si continue studiile, ori pe cea a imposibilitatii derularii practicii, atit timp cit „societatile comerciale spun ca nu pot primi in practica sau ca nu pot angaja, dupa absolvire, mai mult de 10 – 15 oameni, in conditiile in care intr-o clasa sint 30 de copii”, dupa cum s-a exprimat profesoara Maria Galaunau, directorul Scolii Profesionale din Tirgu Ocna. Raspunsul ministrului Andronescu a capatat forma unei invitatii adresate directorului Lungu de a „nu astepta deciziile ministerului. Puteti propune chiar dumneavoastra infiintarea unei scoli de arte si meserii in comuna, care sa tina cont de specificul zonei. Aici trebuie sa recunosc ca la Tismana a existat o scoala de tesut covoare, pe care am desfiintat-o si stau si ma intreb de ce am facut-o”. Primarul de Sascut, Ioan Rauta i-a spus d-nei Andronescu ca „la sate, practica, in domeniul agricol nu se mai poate face, in conditiile in care fostele CAP-uri si IAS-uri au ajuns in paragina”, insa punctul pe „i” la pus inspectorul general adjunct Livia Sibisteanu, care a spus foarte clar ca „la sate, comunitatea vrea una, in special scoli agricole, in timp ce parintii si elevii vor cu totul altceva”. (Eduard CUCU)

Comentarii