11 societati economice refuza sa plateasca datoriile la fondul de sanatate

miercuri, 13 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 11 societati economice refuza sa plateasca datoriile la fondul de sanatate

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Braila depune eforturi sustinute in aceasta perioada pentru colectarea fondului de asigurari de sanatate, care are un rol important in derularea reformei sanitare.
Desi infiintarea sistemului de asigurari de sanatate prin adoptarea Legii 145/1997 cu modificarile ulterioare reprezinta un pas decisiv in crearea unor conditii optime pentru serviciile medicale la toate nivelele, importanta virarii fondului de sanatate nu este constientizata de toti platitorii. Din acest motiv, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, prin "Serviciul de Evidenta si Urmarire a Colectarii Constributiei fondului de asigurari de sanatate" si-a focalizat activitatea asupra constatarii debitelor si a urmaririi si incasarii acestora. Astfel, in primele zece luni ale acestui an s-au verificat 5496 societati, dintre care 4500 societati comerciale care nu au depus declaratii, 749 persoane fizice autorizate si asociatii familiale si 247 societati cu datorii.
Despre aceste actiuni, dr. Gheorghe Tudorache, director general al CJAS, ne-a spus ca metodologia de verificare a agentilor economici este dificila, deoarece exista tendinta ca acestia sa se sustraga sau sa amine controlul prin neprezentarea documentelor, prin absenta persoanelor autorizate sa furnizeze datele necesare etc.
"In urma incheierii proceselor-verbale au rezultat debite de 13.019.530 mii lei, la care s-au calculat majorari si penalitati in suma de 12.521.317 mii lei, astfel incit debitul de urmarit este in valoare de 25.540.847 mii lei", a precizat sursa citata, adaugind ca procesele-verbale de control reprezinta instiintarile de plata pentru agentul economic contactat si temeiul legal pentru inceperea procedurii de executare. Daca in termen de 15 zile de la semnarea procesului-verbal societatea nu face dovada ca a achitat obligatiile stabilite, se trece la procedura de executare silita, care se instrumenteaza de catre Biroul de Urmarire si Incasare impreuna cu Biroul Juridic. In primele zece luni ale acestui an, aceasta activitate a CJAS s-a concretizat prin 255 somatii, 255 titluri executorii, 160 popriri pe contul bancar, 24 inscrieri la Tribunal conform Legii 64/1995 si 11 plingeri penale.
"Indisponibilizarea conturilor agentilor economici cu restante la Fondul asigurarilor sociale de sanatate s-a dovedit eficienta, procedura care a influentat nivelul incasarilor. Totodata, in urma eforturilor depuse, numarul societatilor care-si depun declaratii la fondul de sanatate a crescut de la 3433 la 3750, iar dintre acestea 712 societati declara ca au debit restant la acest fond. Debitul restant declarat de societati este de 34,44 miliarde lei", am mai aflat de la dr. Gheorghe Tudorache.
Daca in general se poate vorbi despre o imbunatatire a conduitei agentilor economici fata de fondul de sanatate, CJAS manifestind o apreciabila disponibilitate in relatiile cu tertii in sensul ca a gasit in cele mai multe cazuri solutii care s-au dovedit constructive, la ora actuala 11 societati au datorii de peste un miliard la fondul asigurarilor de sanatate.
Redam alaturat societatile economice brailene care nu vor sa-si achite datoriile catre sistemul asigurarilor de sanatate:
IMB Braila – 6,70 miliarde lei
"Comsuin" SA – 3,54 miliarde lei
"Agrosil" Silistea – 1,29 miliarde lei
"Comagrim" Dudesti – 3,16 miliarde lei
"Prodazur" Urleasca – 4,08 miliarde lei
"Sembra" – 1,82 miliarde lei
"Baku Prod" SRL – 1,11 miliarde lei
NEO SRL – 1,77 miliarde lei
"Romnav" Braila – 1,77 miliarde lei
"Stanriz" Stancuta – 1,45 miliarde lei
"Vermatta" SA – 1,10 miliarde lei (Tudorita TARNITA)

Comentarii