Medicii de la Maternitate nu si-au primit ieri salariile

vineri, 08 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Medicii de la Maternitate nu si-au primit ieri salariile

Pentru ca Spitalul de Obstetrica Ginecologie nu a semnat contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Braila, angajatii acestei unitati nu-si primesc salariile.
In timp ce Consiliul de Administratie al Maternitatii si cel al CJAS se acuza reciproc de refuzul de a semna contractul de prestari servicii medicale pe anul in curs, nici un angajat al Spitalului de Obstetrica Ginecologie nu si-a primit ieri banii.
Desi semnarea contractelor intre CJAS si spitale pentru semestrul al doilea au inceput de la 1 iulie, Spitalul de Obstetrica Ginecologie Braila nu a finalizat nici pina la aceasta data aceasta actiune.
Ieri, dr. Rodica Nicoleta Meder, presedinte al Consiliului de Administratie si director al Spitalului de Obstetrica Ginecologie, ne-a informat ca in unitatea pe care o conduce situatia este destul de critica.
"In incercarea de a semna contractul de prestari servicii medicale pe anul 2000 cu CJAS Braila, Spitalul de Obstetrica Ginecologie s-a lovit de refuzul acesteia de a semna contractul la nivelul unei sume decente, CJAS impunindu-ne o suma insuficienta asigurarii serviciilor medicale necesare, aceasta fiind sub nivelul anului 1999 si total rupta de realitate, avind in vedere cresterea galopanta a preturilor la toate serviciile si materialele sanitare necesare."
Potrivit dr. Rodica Nicoleta Meder, daca aceasta situatie continua, Maternitatea va fi fortata sa-si inceteze activitatea, lipsa banilor putind duce la o situatie exploziva atit sociala, cit si din punctul de vedere al securitatii epidemiologice a spitalului.
"Maternitatea a refuzat sa semneze contractul cu CJAS"
Conflictul dintre Spitalul de Obstetrica Ginecologie Braila si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a atins ieri cote maxime, intrucit doar unitatea sus-mentionata nu a putut sa-si plateasca angajatii.
In timp ce in toate celelalte spitale din Braila medicii si personalul medical isi ridicau salariile, in Maternitate toata lumea arunca vina pe Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, care a refuzat sa semneze contractul de prestari servicii medicale.
Conducerea CJAS insa este de alta parere: "Spitalul de Obstetrica Ginecologie este singura unitate care a refuzat semnarea contractului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si raspunzator pentru neplata salariilor este doar manageriatul acestuia. La Braila, CJAS a semnat contracte cu toate spitalele; toate au avut obiectiuni dupa semnare, dar acestea vor fi discutate si analizate in Consiliul de Administratie al Casei, dar Maternitatea a refuzat pus si simplu semnarea contractului si nu a avut de adus nici un fel de obiectiuni. Au refuzat sa depuna si indicatorii prevazuti in normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, in baza carora puteam stabili salariile de negociere. Singura concluzie pe care dr. Rodica Meder a avut-o, a fost aceea ca Spitalul pe care il conduce sa fie finantat ca si pina acum, fara nici un fel de contract", ne-a declarat ieri Dumitru Sisu, vicepresedinte al CJAS.
Potrivit sursei citate, daca Spitalul de Obstetrica Ginecologie si-ar fi precizat cel putin punctul de vedere clar, in momentul de fata CJAS ar fi stiut ce are de facut si oamenii nu ar fi ramas fara salarii.
De aceeasi parere este si Virgil Mihalache, vicepresedinte economic al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, care ne-a spus ca, de o luna si jumatate, condducerea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie refuza sa discute cu CJAS.
"Conducerea Spitalului a fost chemata la negocieri, dar nici directorul, nici contabilul sel al Maternitatii nu au vrut sa negocieze nimic, pe motiv ca nu le ajung banii. Dupa ce nu au dat nici un fel de obiectiuni, cei de la Spitalul de Obstetrica Ginecologie refuza sa semneze contractul, desi suma alocata de CJAS este foarte mare, respectiv 13,6 miliarde. Suma «decenta» pe care o solicita Spitalul de Obstetrica Ginecologie este de fapt aproape dubla, adica 24 miliarde lei, suma practic imposibil de dat de catre Casa Judeteana de Asigurari", a precizat ec. Virgil Mihalache.
In momentul de fata, conducerea Spitalului de Obstetrica Ginecologie ameninta ca, fara fondurile solicitate, unitatea este fortata sa-si inceteze activitatea, decizia ce ar putea avea urmari destul de grave asupra sistemului sanitar brailean.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate insa, apreciind ca, daca Spitalul refuza semnarea contractului, se poate semna actul respectiv cu o alta unitate similara. "Pentru asiguratii sai, CJAS poate lua si decizia de a semna un contract cu Maternitatea din Galati sau din alt judet. Ceea ce se intimpla insa la Maternitate nu este corect, intrucit conducerii unitatii respective nici nu vrea sa stea de vorba cu nimeni de la CJAS. Trebuie sa se retina faptul ca, atita timp cit casa acorda niste bani, are si dreptul de a verifica modalitatea cum acestia au fost utilizati. Conducerea Maternitatii refuza insa si acest lucru, fapt pentru care vom declansa efectuarea unor controale de verificare a modului in care au fost folositi pina acum banii alocati de CJAS", a precizat vicepresedintele Virgil Mihalache.
Potrivit normelor de aplicare a contractului cadru, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate poate aloca unitatilor spitalicesti bani pentru serviciile medicale prestate in functie de mai multi indicatori care se refera la durata optima de spitalizare, de numarul de internari etc., indicatori raportati la anul 1999.
In plus, pentru indicele de inflatie, TVA la medicamente si restul costurilor care au crescut, ramine de revazut suma alocata la rectificarea de buget. "Exista o suma, din bugetul Casei de Asigurari de Sanatate, pe care noi o putem negocia, dar pe care spitalele trebuie sa o justifice. La spitalul de Obstetrica Ginecologie insa, s-a refuzat orice justificare din partea conducerii si nu s-a depus nici un fel de situatii solicitate de CJAS si de aceea s-a ajuns in aceasta situatie", ne-a declarat Carmen Burghila, juristul CJAS Braila. (Tudorita TARNITA)

Comentarii