Brazii de Craciun vor goli buzunarele

joi, 11 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Brazii de Craciun vor goli buzunarele

Nelipsit din aproape nici o casa, bradul este un simbol al Craciunului si al atmosferei festive din aceasta perioada. Impodobirea acestuia a devenit pentru numeroase familii un adevarat ritual, iar pregatirile incep cu mult timp inainte. Cumpararea de dulciuri si de ornamente este una din activitatile pentru care nu trebuie sa facem economie, daca dorim ca pomul de Craciun sa arate ca in povesti. Ornamentele aparute in ultima vreme pe piata au preturi destul de piperate, iar daca vrem ca bradul sa fie in ton cu moda, investitiile sint pe masura. Pentru cei care nu dispun de prea multe resurse materiale, imaginatia poate compensa lipsa banilor. Chiar si citeva crengute de brad pot da casei un miros seducator, iar impodobirea, chiar si a plantelor din apartament, poate crea o atmosfera cit se poate de sarbatoreasca.
Impodobirea bradului de Craciun este unul din cele mai asteptate momente ale anului, mai ales pentru copii. Devenit aproape un ritual in majoritatea caselor, bradul trebuie impodobit cu grija, ba chiar „rasfatat” din cind in cind, pentru a rezista cit mai multa vreme. Pomul de iarna trebuie, in primul rind, ales cu cea mai mare atentie, iar ornarea lui trebuie facuta si ea cu arta. Chiar daca resursele materiale sint reduse, bradul poate fi impodobit cu obiecte pastrate de-a lungul anilor sau realizate chiar de proprietari.
Oficialii de la Directia Silvica spun ca in acest an brazii nu vor depasi 350 de mii de lei.
Atmosfera festiva se face si cu imaginatie
Inainte de a impodobi bradul, acesta trebuie asezat corespunzator, departe de sursele de caldura si de aparatele electrocasnice. Ca sa isi pastreze prospetimea, cel mai indicat este ca tulpina pomului sa fie invelita intr-o bucata de material, ce urmeaza a fi udata periodic.
Si impodobirea pomului de Craciun trebuie facuta cu arta. Ornamentele pentru bradul se pun in urmatoarea ordine: instalatia electrica, ghirlandele si beteala, iar la sfirsit globurile. Ornamentele se plaseaza „in interiorul” pomului si pe marginea crengilor, pentru a da impresia de adincime. Cind este vorba despre impodobirea bradului este bine sa se aleaga o singura tema si culoare, care sa fie pastrata, cu toate ca metoda este putin mai de costisitoare: fie globuri de aceeasi culoare si forma, fie fundite si alte ornamente.
Ornamente din acest an nu sint foarte ieftine, caci pentru doi metri de beteala putem da intre 20 mii de lei si 85 de mii de lei. Sirurile de margelute costa 35 de mii de lei. Globurile obisnuite, simple sau cu diverse modele, costa intre 10 mii de lei si 40 de mii de lei bucata, iar cele sub forma de figurine, clopotei, cutii de cadouri, oameni de zapada sau Mos Craciun, se gasesc la preturi intre 12 mii de lei si 50 de mii de lei bucata. Virful de brad costa nu mai putin de 25- 80 de mii de lei, iar instalatia poate scoate din buzunare intre 50 de mii de lei si 450 de mii de lei.
Cei care doresc sa-si intimpine oaspetii cit mai bine, pot cumpara ornamente pentru usa de la intrare. O coronita din conuri si crengute de brad artificiale costa in jur de 200 de mii de lei, iar cele realizate din plante naturale uscate si crengi de brad, ating suma de 400 de mii de lei.
Cu toate ca mai toti vor ca in casele lor sa miroasa a brad, cei care vor sa faca o investitie pe termen lung pot apela la brazii artificiali. Acestia sint o afacere buna, daca tinem cont de faptul ca sint gata ornati si pot fi folositi mai multi ani la rind. Mai mult, mirosul specific de brad poate fi suplinit cu usurinta de un odorizant de camera cu miros de brad, care se gaseste in comert la preturi destul de accesibile. Un brad artificial, de talie medie, fie verde, fie alb sau rosu, pentru persoanele mai excentrice, costa intre 600 si 1,7 milioane de lei.
Ca si in anii trecuti, cei care nu isi pot permite achizitionarea brazilor si a podoabelor pot apela la doar citeva crengute de brad ornate sau, eventual, la impodobirea brazilor cu podoabe mai vechi sau confectionate in casa. (Marius GRIGORESCU, Camelia STANILA)
Construiti-va singuri o coronita de brad
Sarbatorile de iarna nu presupun numai o goana nebuna dupa cadouri, ci si crearea unei atmosfere de sarbatoare. Unii se limiteaza la a impodobi bradutul, altii folosesc prilejul pentru a imprima intregii case mirosul si spiritul Craciunului. Daca v-ati propus doar sa impodobiti un pom de Craciun, nu aruncati crengutele de prisos. Fara prea multi bani, cu resturile se pot face ghirlande din brad, care dau un aspect frumos incaperii. Nu este deloc complicat. Luati o sirma obisnuita si indoiti-o in forma de cerc. Acesta va fi scheletul coroanei pe care o puteti pune la intrarea in casa sau pe masa de Craciun. Fixati crengutele pe aceasta sirma, legindu-le cu sirma mai subtire sau cu ata, daca aveti, cu o panglica, ramasa de la alte cadouri. Este de preferat ca aceasta sa aiba o culoare care sa se asorteze cu verdele – rosie, argintie, aurie sau chiar albastra. O data terminata aceasta operatiune, puteti monta pe coronita conuri de brad, fundite, globuri sau suporturi pentru luminari. Orice veti folosi pentru a decora casa sau masa de Craciun, fiti originali, alegeti obiectele cu gust, cu rafinament pentru ca rezultatul sa fie spectaculos. (M. B.)

Comentarii