Sucevenii au ajuns la sapa de lemn

vineri, 02 aprilie 1999, 23:00
3 MIN
 Sucevenii au ajuns la sapa de lemn

Potrivit ultimelor cifre furnizate de SC ACET SA, societatea de distributie a apei si energiei termice din municipiul Suceava, datoriile acumulate de populatie catre ACET au depasit, la sfirsitul lunii martie a.c., 23 miliarde de lei. La aceasta suma se adauga subventia de 8,43 miliarde de lei reprezentind diferenta la pretul gigacaloriei livrata populatiei pe care societatea urma sa o incaseze de la Primarie.
Simptomatic pentru starea sociala a locuitorilor municipiului Suceava este faptul ca, in patru luni, mai precis de la inceperea furnizarii agentului termic, datoriile populatiei catre ACET au crescut cu 6 miliarde de lei, in conditiile in care, in luna noiembrie, debitele reprezentau 17 miliarde de lei.
Unele asociatii de proprietari ne-au comunicat valoarea medie lunara a cheltuielilor aferente serviciilor oferite de ACET in aceasta iarna. Astfel, la Asociatia 18 Marasesti, pentru un apartament de 3 camere, in care locuiesc 3 persoane s-a platit, in medie, in aceasta iarna, 450.000 de lei de catre cei necontorizati, in timp ce, pentru apartamentele contorizate, la acelasi numar de persoane, s-a platit 239.000 de lei. La Asociatia nr. 23+27 Obcine, pentru un apartament cu 2 camere, in care locuiesc 3 persoane, s-a platit, in ultima luna, 360.000 de lei, iar cei care s-au contorizat au platit numai 92.000 de lei.
Nivelul mediu al cheltuielilor de intretinere este mai mic in zona centrala a municipiului unde, potrivit informatiilor furnizate de asociatiile de locatari, nivelul mediu al cheltuielilor pentru un apartament de 2 camere, cu 2 persoane inscrise la plata cheltuielilor a fost, in aceasta iarna, de aproximativ 250.000 de lei pentru cei necontorizati, suma comparabila cu cea pe care a trebuit sa o plateasca si cei contorizati in apartamente, lucru explicabil prin aceea ca majoritatea asociatiilor din aceasta zona si-au montat gigacalorimetre la nivel de bloc.
Situatia din cartierul Burdujeni este, insa, critica, in conditiile in care la Asociatia 35, de exemplu, pentru un apartament cu 3 camere, cu 3 persoane inscrise la plata cheltuielilor s-a platit, in luna februarie a.c., suma de 720.000 de lei. Din aceasta suma peste 500.000 de lei reprezinta contravaloarea incalzirii. Este drept ca, potrivit declaratiei unor locatari din zona, cu o luna inainte s-a platit mai putin cu aproximativ 200.000 de lei. Aceasta diferenta i-a determinat, de altfel, pe locatari sa se revolte, unii dintre acestia declarind ca vor refuza sa plateasca aceasta factura.
Directorul SC ACET SA Suceava, Stefan Groza, a recunoscut faptul ca nivelul redus al veniturilor populatiei constituie una dintre cauzele acumularii datoriilor din aceasta iarna. De aceea, el preconizeaza, in perioada urmatoare, stabilirea unui program restrictiv de furnizare a apei calde, care sa se incadreze in posibilitatile de plata ale populatiei. Aceste masuri vor viza si institutiile bugetare, precum si agentii economici din municipiul Suceava. Directorul Stefan Groza ne-a informat ca, din rindul institutiilor bugetare, cu cea mai mare datorie este inregistrata Scoala Normala, care a acumulat, pina la sfirsitul lunii martie a.c., 1,65 miliarde de lei. Dintre societatile comerciale, primul loc in topul datornicilor il ocupa SC ZIMBRUL SA, cu peste 900 milioane de lei.
Prima masura luata de ACET pentru a reduce acumularea de datorii suplimentare de la populatie a fost sistarea furnizarii energiei termice incepind cu 1 aprilie, mai devreme decit era preconizat, demers justificat si de faptul ca Filiala Electrocentrale Suceava a inchis cazanele pe lignit in vederea conversiei pe huila.
"Numai fata de furnizorul de energie termica aveam, la 31 martie a.c., o datorie de 47 miliarde de lei. In acest moment, de-abia putem achita factura aferenta lunii noiembrie 1998. Practic, noi si Sucursala Electrocentrale Suceava am creditat consumatorii din municipiu pentru intervalul de timp care s-a scurs", a afirmat Stefan Groza. Nemultumirile conducerii ACET sint indreptate si spre Primarie, care nu a achitat subventia de 8,43 miliarde de lei, din care 3,3 miliarde de lei reprezinta restante din 1998. Este drept ca, in urma cu o luna, Primaria a scapat printre degete 2 miliarde de lei in contul subventiei, suma total insuficienta insa. Ingrijorarea vine si din cauza faptului ca, incepind cu acest an, aceste subventii trebuie acoperite integral din resurse locale. "Deoarece bugetul local nu a fost inca votat, subventia nu se poate, deocamdata, acorda. Oricum, din calculele pe care le-am facut, nici o treime din necesarul pentru acoperirea subventiilor nu ar putea fi asigurat din resursele bugetului local", a mai spus directorul Stefan Groza. (Neculai ROSCA, Mihaela BUCSINESCU)

Comentarii